Lederartikkel Vårt Land

Det er for sent å tie i hjel Lysglimt

Hans Jørgen Lysglimt Johansen har lyktes med å bygge opp en talerstol. Derfor er det for sent å tie i hjel budskapet hans.

Publisert: 1. sep 2017  /  658 visninger.

HVA GJØR vi når noen gir uttrykk for holdninger som i de flestes øyne er langt over streken og milevis fra det som er akseptabelt i et sivilisert samfunn? Spørsmålet aktualiseres stadig, og akkurat nå er det lederen i minipartiet Alliansen, Hans Jørgen Lysglimt Johansen, som setter temaet på dagsorden.

IFØLGE NRK vil han «stoppe neger-kultur». Til Vårt Land sier han at krigene i Syria, Irak og Libya i stor grad styrt av «sionistiske interesser». Han bedyrer selv at han ikke er antisemitt, men han leder et parti der flere ønsker jødeparagrafen inn igjen Grunnloven. Forstander i Det Mosaiske Trossamfund, Ervin Kohn, viser til at seks statsråder i fjor undertegnet handlingsplanen mot antisemittisme. Han forventer derfor at regjeringen går ut og tar avstand fra budskapet til Alliansen og dens leder.

DET ER alltid et spørsmål om tjenligheten ved å ta aktivt avstand fra et budskap som i utgangspunktet har svært lav oppslutning: Man kan argumentere godt for å ignorere utspill som man ikke ønsker å gi oppmerksomhet. Eller man kan dra «trollene ut i lyset slik at de sprekker».

I DETTE tilfellet advarer Ervin Kohn mot å handle langs det første sporet: «Noen mener man hiver bensin på bålet ved å gi ham oppmerksomhet. Til det vil jeg si at det toget har allerede gått. Han gjør TV-opptredener i NRK og får spalteplass i avisene. I tillegg er han aktiv på sosiale medier. Vi kan ikke late som han er usynlig ved å tie», sa han til Vårt Land i går.

DET ER heller ikke det statsråd Jan Tore Sanner (H) svarer når han blir forelagt Kohns oppfordring, men han er inne på det: «Det er viktig at vi tar til motmæle, men det er en balanse i hvor mye ekstra medieoppmerksomhet man skal bidra til rundt personer som ytrer seg rasistisk eller hatefullt», skriver han i en e-post.

IKKE ALLE utspill er verdt å bruke tid og krefter på, men strategien med å ignorere ytringer man ikke vil bidra til spinn rundt, var mer aktuell i en tid da redaktørstyrte medier alene bestemte hvilke budskap som fikk nå bredt ut. I dag kan hvem som helst bygge opp sin egen talerstol. Det har Hans Jørgen Lysglimt Johansen lyktes med, og derfor er det for sent å tie i hjel utspillene hans. Det eneste man oppnår er at ekkokammeret han opererer i, får utvikle seg videre. Det er ingen anstendige mennesker tjent med.

Publisert i Vårt Land 1. september 2017.

(Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix)

4 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Pål Georg Nyhagen

204 innlegg  1811 kommentarer

Lysglimts mørke

Publisert over 2 år siden

Det er vel bare snakk om små nyanseforskjeller her? Nordfronts grelle budskap og galskapen fra Lysglimts mørkerom blir ikke bedre av verken hvite skjorter, slips, dressjakker og dannet innpakning. Når førstnevnte gruppe av ekstremister møter helt berettiget og nødvendig motbør når de ytrer sitt satans budskap av ekstremisme og rasisme, så sier det seg selv at også Lysglimts mørke budskap skal slås ned på. 

(Til orientering: Den ikke ukjente amatørhistoriker av Shakespeare, Petter Amundsen, meldte seg ut av Alliansen pga av denne elendigheten for en tid tilbake. Partiet nekter dog å fjerne hans plass på deres nettsider).

3 liker  
Kommentar #2

Njål Kristiansen

158 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 2 år siden

Saklig argumentasjon er en vinnerstrategi. De som fortier er nødt til å tape fordi de ikke forsvarer sine standpunkter. Mange virker redde overfor pluralisme og snakker ned mangfold. Til gjengjeld sitter disse ofte låst i enfold og klager på at verden har gått dem forbi. For verden var det enkelt å gå dem forbi. De satt stille og tause mens verden beveget seg. Fortielse er sjelden svaret på løsning av problemer. 

3 liker  
Kommentar #3

Svein Skjei

14 innlegg  925 kommentarer

Har Alliansen egentlig et potensial?

Publisert over 2 år siden
Vårt Land. Gå til den siterte teksten.
IKKE ALLE utspill er verdt å bruke tid og krefter på, men strategien med å ignorere ytringer man ikke vil bidra til spinn rundt, var mer aktuell i en tid da redaktørstyrte medier alene bestemte hvilke budskap som fikk nå bredt ut.

Det finnes selvsagt mange idiotiske meninger rundt omkring. Vi kan ikke ta alt på alvor. Jeg klarer ikke å se at dette Allianse-partiet med sine meninger skal kunne vokse til noe mer enn en liten klikk tullinger. Selv om han kanskje er god TV-underholdning så lurer jeg på hvem det egentlig er blant oss som kan finne på å støtte Lysglimt?

Kommentar #4

Rolf Kenneth Myhre

13 innlegg  178 kommentarer

Publisert over 2 år siden

Men hva med Lysglimts hoveduttalelse: "Til Vårt Land sier han at krigene i Syria, Irak og Libya i stor grad styrt av «sionistiske interesser».

Det er ingen tvil om at Israel er styrt av en oligarkisk, patologisk elite, og deres utenrikspolitikk fordømmes verden over. Det er også kjent at Israel har frontorganisasjoner verden over, inkludert Norge, som misbruker "antisemittisme"-kortet for alt det er verdt for å støtte det politiske Israel. At Mossad utfører lyssky gjerninger verden over, er heller ingen hemmelighet. Her er det vel nok eksplosivt stoff å ta av for de som ønsker å diskutere. Så hvorfor skulle Lysglimts utspill ties i hjel? 

2 liker  
Kommentar #5

Knut Nygaard

487 innlegg  6965 kommentarer

Lysglimt vrøvler

Publisert over 2 år siden

Han fremstår som useriøs og diskvalifiserer seg selv og sitt parti.  Han fører noen av sine potensielle støtter bak lyset ved å fremstå som proTrump, men samtidig sitte fast og fremføre antiIsraelsk konspirasjonsteori.  Lysglimt bør forbigåes i taushet.  Tror denne Alliansen trenger en ny leder med bakkekontakt.  Det holder med at FN, EU , den arabiske/muslimske verden og Gule  er mot Israel.

2 liker  
Kommentar #6

Njål Kristiansen

158 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 2 år siden
Knut Nygaard. Gå til den siterte teksten.
 Lysglimt bør forbigåes i taushet.

Lite trolig at dette vil skje. Selv om du tier vil det være andre som taler, og da faller strategien din i grus. 

1 liker  
Kommentar #7

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

"Pro Trump"

Publisert over 2 år siden
Knut Nygaard. Gå til den siterte teksten.
Han fremstår som useriøs og diskvalifiserer seg selv og sitt parti.  Han fører noen av sine potensielle støtter bak lyset ved å fremstå som proTrump, men samtidig sitte fast og fremføre antiIsraelsk konspirasjonsteori.

Det er knapt noen her i landet som er så "pro Trump" som Lysglimt.  At han også dyrker anti-semittiske konspirasjonsteorier, er ikke merkeligere enn at slike tanker også dyrkes blant en del trumpister i USA (bl.a. i tilknytning til magasinet Breitbart).

Kommentar #8

Thomas Andersen

0 innlegg  3 kommentarer

Publisert over 2 år siden

Bare for og understreke det, så var Andrew Breitbart såvidt jeg vet jødisk!! Trump og Co er vel og relativt Israels vennlige, så  det er nesten umulig og konkretisere hva som er antisemitisk der. Uansett så er jeg uenig med Lysglimt i mye, men jeg har veldig lyst og se at argumentene hans rundt akuratt denne tematikken havner opp i dagslyset.  

Vil du kalle Norman Finkelstein for antisemitt? Finkelstein er selv jødisk og mistet sine kjære i konsentrasjonsleirer. Denne debtaten handler ikke om jødiske mennesker, den handler om hvorvidt det finnes en Israelsvennlig lobbyvirksomhet som drar i tråene i Amerikansk utenriks politikk. Jeg er selv usikker på hvor mye av påstandene rundt denne tematikken det er hold. Jeg vil likevel anta at  når HL-senteret ikke våget og møte Finkelstein som hevder nesten identisk det samme som Lysgimt, så er det noe de ikke våger og snakke om.

PS: jeg har selv en stor andel jødisk blod i årene. 


https://www.aftenposten.no/meninger/debatt/i/Ea0n5/Norske-akademikerebr-boikotter-Finkelstein?fref=gc&dti=215496199275

1 liker  
Kommentar #9

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Breitbart News og jødene

Publisert over 2 år siden
Thomas Andersen. Gå til den siterte teksten.
Bare for og understreke det, så var Andrew Breitbart såvidt jeg vet jødisk!!

Ja, det er riktig at Andrew Breitbart var jøde - men det er litt av hvert som har sluppet till i Breitbart News etter hans død.  Litt om det her (for øvrig er det bare å google):

https://www.dagbladet.no/kultur/donald-trump-fremmer-antisemittismen/65362757

Kommentar #10

Rolf Kenneth Myhre

13 innlegg  178 kommentarer

Agendaen til Vårt Land?

Publisert over 2 år siden

Men hva er redaksjonen til Vårt Land mest opptatt av å beskytte? Den israelske staten, eller det jødiske folket, eller jødedommen, eller menneskerettighetene til det palestinske folket, eller idéen om Jerusalem som Guds hellige by?

1 liker  
Kommentar #11

Torvid Høiland

13 innlegg  636 kommentarer

At noen er jøde

Publisert over 2 år siden
Thomas Andersen. Gå til den siterte teksten.
Bare for og understreke det, så var Andrew Breitbart såvidt jeg vet jødisk!!

er ingen garanti mot at vedkommende er antisemitt. Gilad Atzmon og Milton Kapner (bedre kjent som Brother Nathanael) er begge jøder og likevel antisemitter.

2 liker  
Kommentar #12

Thomas Andersen

0 innlegg  3 kommentarer

Publisert over 2 år siden

Jeg er ingen fan av Trump eller Breitbart, eller partiet Alliansen for og understreke det. Gilad Atzmon og Milton Kapner  kjenner jeg ikke til. Men kritikeren Norman Finkelstein sine påstander om en Israels lobby som bruker  antisemittisme  kortet for envher pris mot de som kritiserer en reel pro israelsk matkstruktur  i samfunnet vil for meg stå støpt i sten før jeg ser noen gode motargumenter. Når folk ikke våger og debatere, så sier det seg selv at de er redde for og tape debatten. Slikt sår frø som lett kan forplante seg til at det blir mer antisemittisme i samfunnet. Derfor håper jeg at Kohn plukker i stykker alle påstandene til Lysglimt, det burde vært enkelt om det ikke er hold i Lysglimt sine påstander relatert til Israel kritikken. 

Mest leste siste måned

Ja vi elsker alle i dette landet
av
Jarle Mong
6 dager siden / 2846 visninger
Mel gir stabilitet
av
Ingrid Vik
28 dager siden / 1889 visninger
Er far og hans slekt uten betydning?
av
Øivind Benestad
3 dager siden / 1377 visninger
Hvem skal bli født?
av
Paul Leer-Salvesen
9 dager siden / 1014 visninger
Hjemlengsel
av
Joanna Bjerga
3 dager siden / 718 visninger
Mor eller menneske?
av
Liv Osnes Dalbakken
rundt 1 måned siden / 625 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere