Verdidebatt

Grunnlovsforslagene ingen snakker om

I disse dager farter politikere fra sted til sted over hele landet for å overbevise velgerne. Det arrangeres debatter om ulv, olje, skole og arbeid, og det skrives utallige innlegg om hvem som faktisk har rett. Men noe meget sentralt mangler i valgkampen. Og mangelen er en fare for demokratiet!

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I dag ligger det 44 grunnlovsforslag og venter på å bli behandlet. De vi nå velger inn på Stortinget skal behandle disse. Slik er systemet i Norge; Et forslag skal legges fram for Stortinget før et valg og behandles etter at valget er gjennomført. På den måten skal vi som nasjon få lov til å si vår mening om hva det skal stå i Norges viktigste dokument. Men har du hørt noen av politikerne diskutere noen av grunnlovsforslagene? Grunnloven regulerer det helt vesentlige som demokrati, rettssikkerhet og menneskerettigheter. Norges viktigste dokument burde ikke bli en fillesak som ikke kommer til overflaten i diskusjonene som pågår.

En rekke stortingsrepresentanter har blant annet foreslått å senke stemmerettsalderen til 16 år. Et annet forslag innebærer at vårt verdigrunnlag ikke lenger skal være den kristne og humanistiske arv. Selve verdigrunnlaget, Norges plattform, blir altså endret. Forslaget innebærer også at Den norske kirke ikke lenger blir Norges folkekirke. Videre har en rekke KrF- politikere lagt inn et forslag som verner livet fra unnfangelse til naturlig død. Og slik kunne jeg fortsatt med å ramse opp forslag etter forslag. Noen om militærmakt og våpen, andre om asyllovgivningen. Det er som sagt 44 i tallet.

Min hensikt med dette innlegget er ikke å ta stilling i noen av disse sakene, men å løfte dem. Vi som innbyggere har helt klart et ansvar for hvor vi retter vårt fokus, og vi burde derfor ta selvkritikk for at grunnlovstemaene ikke er ”populære” nok. Men kritikken rettes først og fremst til landets politikere. Vi kan ikke forvente at alle går inn og finner disse grunnlovsendringene på Stortingets nettside. Politikere som foreslår endringer burde faktisk gjøre sin samfunnsplikt å lufte disse spørsmålene for det nasjonale publikum slik at meningene blir prøvd for folket. Vårt system bygger på nettopp dette ”samarbeidet”. Det kjenner ikke Ola Normann til, men det gjør politikerne, og det må de ta på alvor.  Bare på den måten kan folk gi sin sanne stemme i stemmelokalene 11. September!

Christian Bredvei Gusland

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt