Verdidebatt

Islam RLE

I et innlegg i papirutgaven VL 25. august skriver Didrik Søderlund, rådgiver i Human-Etisk Forbund, om sitt foredrag ved semesteråpningen for studentene ved Menighetsfakultetet nylig. I foredraget uttaler Søderlund at han vil ha mer kunnskap om religion i samfunnet, men at det ikke hjelper med mer K i RLE. Det er ikke der skoen trykker, sier han. Jeg er helt enig. Det er vel en «antitese» til humanetikerens innlegg, men jeg vil gå inn for at faget heretter bør hete IRLE.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I det siste har jeg oppdaget hvor lite kunnskap jeg selv har hatt om Islam. Som 1980-teolog fra MF, står jeg fullstendig på bar bakke i møte med de utfordringer som dagens kultur- og livssynsdebatt innebærer når det gjelder Islam. Men jeg har forsøkt å lese meg opp på temaet og jeg har fått kunnskap om sider ved Islam som flere burde fått innblikk i.
Jeg føler at dersom jeg vil delta i debatten om religionenes rolle i samfunnet generelt og om Islams rolle spesielt, må jeg gjøre meg kjent med Islams kjerne, slik den fremtrer i dens litterære kilder, f. eks. i Koranen (jfr. A Simple Coran, tilrettelagt av dr. Bill Warner, kan skaffes på Amazon, også Kindle utg.) og Ṣaḥīḥ al-Bukhārī, (gjennomgått her: https://www.youtube.com/watch?v=ElY8sRu9Hi0). Dette sier jeg fordi de litterære kildene i Islam spiller en helt annen og større rolle for en muslim, enn Bibel, katekisme og salmebok gjør for en kristen.
Av annen litteratur har jeg hatt utbytte av er den danske boken «Min afsked med islamismen» av Ahmed Akkari som ble vervet av islamistiske miljø som 16-åring og ble en ledende ung imam. I boken avslører han blant annet hvordan muslimske foreninger under dekke av barne- og ungdoms- og opplysningsarbeid, får offentlige midler til islamistisk indoktrinering av barn og unge. Han har nå vendt ryggen til religionen og sitt gamle miljø.
Jeg har også lest om Ayaan Hirsi Ali som flyktet fra Somalia til Nederland i 1992 og måtte flytte til USA etter alvorlige trusler, se f. eks. https://www.youtube.com/watch?v=Bx2hEc7Dlcg. Hun har levd med drapstrusler og konstant politibeskyttelse i mange år.
Jeg tror at det er et enormt behov for mer kunnskap om Islam. Islams historie og ambisjon i forhold til vesten må også på timeplanen. Jeg har videre hørt på noe av den forkynnelsen som skjer i arabiske land; lett tilgjengelig på YouTube og andre steder.
Det er flere som har pekt på at når muslimer forlater Islam, skjer det ikke sjelden etter at de har fått kunnskap om hva Islam står for i sin fulle bredde. Noe av det som jeg anser som viktig, er at vi samtidig som vi søker usminket kunnskap om religionen, støtter de kreftene som kjemper for fornyelse og modernisering av Islam.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt