Religionsredaktør Alf Gjøsund

Religionsredaktør

Messias-komplekset

Hva er dette behovet hos noen av oss menn for å gi beskjeder, for å ha tilhengere, for å utøve religiøs makt?

Publisert: 22. aug 2017

Brasilianeren Alvaro Theiss var bare 21 år gammel da han sto fram som profet første gang. Senere ble han overbevist om at han var den inkarnerte Kristus og byttet navn til Inri Cristo. I går fortalte VG om mannen, i første del av Magnum-fotografen ­Jonas Bendiksens reportasjeserie om selvutnevnte messiaser. Og i kveld starter TV-serien på NRK 1.

Forskjellen på Inri Cristo og mange andre med messiaskompleks er han etter alt å dømme ikke er psykotisk. I stedet har han bygget opp sin egen lille sekt og omgis av 12 disipler, de fleste av dem kvinner.

Antakelig forsto han behovet for å komme lesernes fantasier i forkjøpet da han påpekte at det ikke var noe seksuelt mellom ham og groupiene.

Mange menn

For det unektelig en eller annen link til kjønn i dette med å erkjenne at en selv er svaret på alle verdens ­problemer. Kvinnelige sektledere finnes, men du ser likevel ikke uten videre for deg en kvinnelig messias med 12 tjenende menn rundt seg.

Og selv om det kanskje litt spesielt – for ikke å si fantasiløst – å hevde at man er Jesus Kristus, så er religionshistorien full av menn som står fram med den store åpenbaringen. Etter at konventikkelplaktaten ble avskaffet sto de fram på løpende bånd, også i Norge – ikke minst da Den hellige ånd for alvor dukket opp i forkynnelsen og endret premissene for legitimitet. På begynnelsen av 1900-tallet besto det Kristen-Norge vi kjenner i dag av et uttall små og store grupper ledet av slike menn.

Og de finnes fortsatt, vi hører bare ikke om dem fordi gruppene er så små: unge menn som samler folk rundt seg i husgrupper og småmenigheter. Og som oppretter sider på Internett, der de formidler sannheten verden venter på.

Hos noen av gruppene står det eksplisitt i trosgrunnlaget: Her skal kvinner underordne seg. Andre trenger ikke si det engang. Det bare skjer, helt naturlig.

Biologi

Hva er det, dette behovet hos noen av oss menn for å framstå som det selvsagte og synlige midtpunktet? Behovet for å gi beskjeder, for å ha tilhengere, for å utøve religiøs makt? Hva ligger bak den merkelige holdningen hos enkelte menn, at selvsagt er det jeg sier mer verdt å lytte enn det andre sier?

Og hva er det som gjør at kvinner finner seg i å bli definert, stilt på sidelinjen, begrenset og umyndiggjort?

Den evolusjonære forklaringen har vært gjentatt mange ganger. Kvinner har av biologiske årsaker utviklet omsorgsevner framfor konkurranseinstinkt. Derfor ser hun også etter en mann som er sterk nok.

Menn er på jakt. Etter mat, selvsagt, men også etter den kvinnen som lar seg imponere nok av hans styrke til at han kan få plante sine gener i henne. I konkurranse med andre menn. Dypt der inne er maktbegjæret ren selvoppholdelsesdrift.

Også kulturen er evolusjon – med biologien som en del av basisen. Selv om de gamle kjønnsrollene ligger under fernisset av tenkning og dannelse, har 250 år med opplysningstid betydd noe.

Taus

Likevel, det er ikke ­bevissthet om kjønnsroller som er mest framtredende hos alle disse messiasene. Vi snakker ikke bare om sektledere, men om uttallige menn som trer fram som selvfølgelige midtpunkt i forsamlinger, husgrupper, på styre- og jobbmøter i religiøse sammenhenger, til tross for at de ofte er ganske middelmådige.

Den mest reflekterte i rommet sitter relativt taus. For hvis hun hadde brukt hans virkemidler, da ville hun i hvert fall ikke blitt hørt.

For å hente et eksempel fra den internasjonale politikken: Greier noen å se for seg en kvinnelig Trump? Hun finnes ikke, fordi oppførselen hennes effektivt ble satt på plass da hun var fem.

Hvis du ikke ser poenget er det grunn til å frykte at du heller ikke har sett etter det.

Vi ser deg

Dette vil selvsagt ikke endre seg med det første. Det er forståelig at mange kvinner ikke har behov å konkurrere mot menn ved å være som menn.

Men innsatsen som gjøres, ­betyr noe. Det betyr noe at menn oppmuntrer kvinner til å ta plass, at vi minner om at menn ikke nødvendigvis har svaret, selv om de tror det.

Det betyr noe at vi endrer strukturer som holder kvinner nede, gjennom kvotering og andre former for kompensering.

Og mens vi venter på effektene, er det greit at nye og gamle messiaser får beskjed:

Vi ser hva det handler om, denne selvsagte viljen til å stikke seg fram, ta risiko og lederansvar selv om du ikke nødvendigvis er skikket. Det handler verken om åndelig eller intellektuelt overskudd, men om selvoppholdelsesdrift fra den gangen vi jaktet på sabeltigre.

Litt bevissthet om dette gjør også menn til bedre ledere. Og kanskje litt mindre komiske.

Først publisert i Vårt Lands papirutgave, 22. august 2017.

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Njål Kristiansen

158 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 3 år siden
Alf Gjøsund. Gå til den siterte teksten.
Det handler verken om åndelig eller intellektuelt overskudd, men om selvoppholdelsesdrift fra den gangen vi jaktet på sabeltigre.

Så enkelt er det. Ingen feminisme vil komme til å forstyrre denne naturgitte trangen. 

Her nevnes Brasil og kvinnelige menighetsledere. I Brasil har de en spesiell religiøs kultur i candomblé. Disse sektene er en overlevering fra Afrika. Kvinnene styrer disse gruppene, og rent nødvendigvis må da også menn la seg styre. Yppersteprestene har en sterk stilling og de svarer på spørsmål om hvem som bør gifte seg med hvem, tillegges helbredende evner og ansees å være særlig begavet med kontakt til en overnaturlig gud. 

Kommentar #2

Daniel Krussand

35 innlegg  2002 kommentarer

Nyanser

Publisert over 3 år siden
Alf Gjøsund. Gå til den siterte teksten.
Litt bevissthet om dette gjør også menn til bedre ledere. Og kanskje litt mindre komiske.

Det er populært i dag å støtte kvinnekampen.  Jeg synes alle skal få velge yrke og livsvei etter egne interesser.  Men denne likestillingen som heies frem i dag blir like komisk som dine "Messias-menn".  Kvinner og menn er forskjellige - svært forskjellige!  

Denne forskjellen er Gud-gitt.  Vi er skapt til å utfylle hverandre.  En mann kan ikke erstatte "en mor som varmer sitt barn ved sitt bryst".

At menn leder og tar ansvar er også Gud-gitt!

3 liker  
Kommentar #3

Sten André Fagermo

59 innlegg  1334 kommentarer

Mad Men...

Publisert over 3 år siden
Daniel Krussand. Gå til den siterte teksten.
At menn leder og tar ansvar er også Gud-gitt!

Kom meg aldri til å se denne tv-serien, men som den nostalgiske unggubben jeg er, pirrer den meg...

Hva sier det om meg?

Kanskje at jeg liker de utdaterte kjønnsrollene.

Ser vi kanskje er to om det.

Ikke enkelt det, i dag.

Har merket meg at mange unge kvinner i dag, ikke kan lage mat.

Det kan jeg ikke heller, noe særlig. Men, det er jo ikke min jobb, det.

At Gud er med oss tradisjonelle menn, er også ett stort pluss.

Og Putin og lignende menn, å se litt opp til.

Håper ikke noen blir støtet, av min ærlighet.....

3 liker  
Kommentar #4

Arne B. Varmedal

7 innlegg  107 kommentarer

Tilfeldig lek med tall?

Publisert over 3 år siden
Alf Gjøsund. Gå til den siterte teksten.
Hva er det, dette behovet hos noen av oss menn for å framstå som det selvsagte og synlige midtpunktet? Behovet for å gi beskjeder, for å ha tilhengere, for å utøve religiøs makt? Hva ligger bak den merkelige holdningen hos enkelte menn, at selvsagt er det jeg sier mer verdt å lytte enn det andre sier?

Jeg har hatt den meget tvilsomme fornøyelse å kunne følge med på hvordan en slik figur utviklet et av «sine» mange diskusjonsforum på Facebook.  På det eksakte tidspunktet at antall administratorer inkludert stifteren selv hadde kommet opp i hele 12 profiler, fant vedkommende det passende å forfremme en av sine egne, alternative FB-profiler til herligheten i form av administratorprofil nummer 13.  

Tilfeldig symbolikk i høykirkelige kretser?  Jeg tror ikke det.

Mine erfaringer førte ellers til dette innlegget.

For øvrig tror jeg, i motsetning til Gjøsund(?), at kvinner kan være akkurat like tilbøyelige til å utøve og misbruke religiøs makt som menn, om forholdene ligger til rette for det.

2 liker  
Kommentar #5

Kjell G. Kristensen

132 innlegg  13843 kommentarer

Er det?

Publisert over 3 år siden
Alf Gjøsund. Gå til den siterte teksten.
For det unektelig en eller annen link til kjønn i dette med å erkjenne at en selv er svaret på alle verdens ­problemer. Kvinnelige sektledere finnes, men du ser likevel ikke uten videre for deg en kvinnelig messias med 12 tjenende menn rundt seg.

Bibellesere har oppfattet Kristus/ Messias som en person i mange århundre og vil gjerne fortsette å se det slik siden gammel lærdom er vanskelig å forandre på?

Jesus er flere ganger nevnt som Davids ætt, og Jesus selv bekrefter det i Åp 22,16 - det er derfor nokså utenkelig at brasilianeren Alvaro Theiss har slektskap den veien. 

Nå sier mange kristne at Jesus var av Daniels ætt, og det er jo også riktig, hvis man begrunner det slik som Gal.3.16 gjør: Gud ga løftene til Abraham og hans ætt. Det står ikke «til dine ætter», som om det gjaldt mange, men det blir talt om én, « til din ætt», og det er Kristus.

Også her er Kristus en ætt utgått fra Abrahams ætt som David stammer fra. I en ætt finnes det både kvinner, menn og barn, også dette er nevnt i Bibelen under et annet psevodnym  Kristus gikk under, nemlig "Veien" Apg 22,4 - Apg 24,14 -  Apg 24,5 " nasareersekten"

Så det er fullt mulig for alle som har tilknytning til denne sekten å kalle seg en Messis ... men det må allikevel samsvare med betydningen av dette navnet som betyr frelser - dvs eneste sektslære som står for oppstandelse fra døden. Den er også anmerket med omega - siste ledd/ etterkommer av sekten. Jes 53,10

Kommentar #6

Daniel Krussand

35 innlegg  2002 kommentarer

Publisert over 3 år siden
Sten André Fagermo. Gå til den siterte teksten.

Og Putin og lignende menn, å se litt opp til.

Håper ikke noen blir støtet, av min ærlighet.....

Du har rett, kvinner liker menn son tar ansvar.

1 liker  
Kommentar #7

Sten André Fagermo

59 innlegg  1334 kommentarer

Usikker på det.

Publisert over 3 år siden
Daniel Krussand. Gå til den siterte teksten.
Du har rett, kvinner liker menn son tar ansvar.

Kanskje før.

I dag, liker (norske) kvinner ofte myke menn. Påstår de, i hvert fall.

Trond Viggo og sine lakeier, får ta sin del av skylda, der.

Om en mann ikke kan lage mat, er det ikke noe fundamentalt galt med det.

Det finnes restauranter, og det finnes alt i fra Grandiosa til pølser i kjøleskapet/fryseren.

Å være en romantisk mann, en som oppvarter kvinner med gaver, komplimenter og kos, derimot, er helt på sin plass. Da, er man en myk mann på en positiv og maskulin måte.

Å ta ansvar, som en mann, er å beskytte, ta hånd om, og elske sin familie, som overhodet i familien.

Intet mindre.
1 liker  
Kommentar #8

Njål Kristiansen

158 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 3 år siden
Daniel Krussand. Gå til den siterte teksten.
Denne forskjellen er Gud-gitt.  

Har du kanskje et bibelvers å sende med kvinner som utfører samme arbeide som menn for 77% av menns lønn?

1 liker  
Kommentar #9

Daniel Krussand

35 innlegg  2002 kommentarer

Publisert over 3 år siden

Det fine med ekteskapet er at hustru og mann eier begge lønnene sammen.  

En kvinnes innsats som husmor kan ikke måles i penger. De barn som har mor hjemme blir langt mer harmoniske enn barn som går i barnehage fra ett-års alderen.

Lik lønn er en utopi, du får ikke betalt for ditt kjønn, men for arbeidet du gjør og det yrket du velger.   

Kvinner har frihet i dag til å velge sitt liv.

Alf Jøsunds ord her stemmer ikke:

"Og hva er det som gjør at kvinner finner seg i å bli definert, stilt på sidelinjen, begrenset og umyndiggjort?"

2 liker  
Kommentar #10

Njål Kristiansen

158 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 3 år siden
Daniel Krussand. Gå til den siterte teksten.

Det fine med ekteskapet er at hustru og mann eier begge lønnene sammen.  

En kvinnes innsats som husmor kan ikke måles i penger. De barn som har mor hjemme blir langt mer harmoniske enn barn som går i barnehage fra ett-års alderen.

Lik lønn er en utopi, du får ikke betalt for ditt kjønn, men for arbeidet du gjør og det yrket du velger.   

Kvinner har frihet i dag til å velge sitt liv.

Alf Jøsunds ord her stemmer ikke:

"Og hva er det som gjør at kvinner finner seg i å bli definert, stilt på sidelinjen, begrenset og umyndiggjort?"

Jeg betviler ikke et øyeblikk at dette har funket helt fantastisk i familien Krussand, men det er ikke alltid at man kan regne med at det blir like bra for andre. Derfor har vi lover og regler for storsamfunnet som skal ivareta særlig de svakeste samtidig som det skapes et rom for de mer ressurssterke. Dette har gitt oss en del innarbeidede regler og holdninger, dvs reglene kom etter at våre holdninger endret seg. Folk flest krevde noe mer enn det som har passet i din familie. Jeg håper du kan leve med at andre stiller andre krav enn hva dere har gjort. 

Kommentar #11

Kjell G. Kristensen

132 innlegg  13843 kommentarer

Plikttjenesten

Publisert over 3 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Har du kanskje et bibelvers å sende med kvinner som utfører samme arbeide som menn for 77% av menns lønn?

Det kommer litt an på alderen det vet du Njål... ;-)

Herren har innført en ordning hvor en plikttjeneste skal være mellom 25 og 50 år. Ellers opereres det ikke med prosentandeler - visstnok. (4.Mos.8.25)

Kommentar #12

Daniel Krussand

35 innlegg  2002 kommentarer

Ditt valg

Publisert over 3 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Folk flest krevde noe mer enn det som har passet i din familie. Jeg håper du kan leve med at andre stiller andre krav enn hva dere har gjort. 

Det kan jeg leve med.

Og hvem er de svakeste som skal ivaretas?  Er det barna som må være i barnehage 9 timer hver dag for at foreldre skal slite seg ut med hver sin job.  Er det barn som slites mellom foreldre som sloss om hvor barna skal bo?  Hvor mye psykisk lidelse, angst og selvmord hos ungdom kommer av at foreldre er dobbeltarbeidende?

Nei Njål, ditt moderne drømmeland finnes ikke.  Karriere-kvinner er i stor grad slaver av stressamfunnet.

Hvor mange jobber er oppstått nettopp fordi alle skal ha lønnet arbeid?

Barnehageansatte,  spesialpedagoger til skadede barn, barnepsykologer, utbrente karriere-jagere, sorgarbeidere etter selvmord.

Blir folk lykkelige av penger, må man ha hytte, lystbåt, sydentur hvert år.


3 liker  
Kommentar #13

Njål Kristiansen

158 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 3 år siden
Kjell G. Kristensen. Gå til den siterte teksten.

Det kommer litt an på alderen det vet du Njål... ;-)

Herren har innført en ordning hvor en plikttjeneste skal være mellom 25 og 50 år. Ellers opereres det ikke med prosentandeler - visstnok. (4.Mos.8.25)

Jada, du og Krussand ser ut til å være så godt gjemt bak Skriften at dere kan tillate dere å late som at verden utenfor ikke finnes. Det er historiske årsaker til at menneskene har valgt et annet samfunn enn det dere preiker om, og det kan fortsatt være mulig å få inn kristne tanker i det fremtidige samfunn, men det må baseres på der vi er akkurat nå og utvikles derfra. Man kan ikke gå tilbake til den tid da deres flokk hadde hegemoniet, men fremover til et delt eller samarbeidende hegemoni hvor flere får sin del av samfunnet enn bare de bokstavtro. Det er i det samfunnet fremtiden ligger, og der har den alltid ligget, men dere stopper på et utviklingstrinn dere fremholder som bedre, i den grad dere i det hele tatt er samfunnsorientert. Den gjennomgående tanken er at dagen i dag ikke er bra og at fremtiden vil gå helt til skogs, men at dere forvalter en evig sannhet om et gress på andre siden av gjerdet som skal være grønnere enn noe vi har sett. Andre ser dagens og fremtidens gress som grønnest. 

Kommentar #14

Daniel Krussand

35 innlegg  2002 kommentarer

Du tolker nok feil her.

Publisert over 3 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Jada, du og Krussand ser ut til å være så godt gjemt bak Skriften at dere kan tillate dere å late som at verden utenfor ikke finnes.

Din lære:

Jeg vil at samfunnet skal være frihetlig og liberalt orientert med rom for alle slags mennesker. Som kristne bør vi føle et særlig ansvar for å være på de svakes side og bygge et samfunn med muligheter for alle. Vi må ha et samfunn som er åpent for endringer og som viser kontinuerlig livskraftig fornyelse.

Kristensen og Krussand er nok ikke så langt unna deg i syn, hverken med hensyn til kvinnesyn, samfunns-syn eller Guds-syn.  Men litt frisk debatt skader ikke.  

1 liker  
Kommentar #15

Njål Kristiansen

158 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 3 år siden
Daniel Krussand. Gå til den siterte teksten.
Kristensen og Krussand er nok ikke så langt unna deg i syn, hverken med hensyn til kvinnesyn, samfunns-syn eller Guds-syn.

Jeg kan ikke med min beste vilje se at dette henger sammen når jeg ser tilbake på hva du har skrevet tidligere. 

Kommentar #16

Kjell G. Kristensen

132 innlegg  13843 kommentarer

Religion et stridstema?

Publisert over 3 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Man kan ikke gå tilbake til den tid da deres flokk hadde hegemoniet, men fremover til et delt eller samarbeidende hegemoni hvor flere får sin del av samfunnet enn bare de bokstavtro. Det er i det samfunnet fremtiden ligger, og der har den alltid ligget, men dere stopper på et utviklingstrinn dere fremholder som bedre, i den grad dere i det hele tatt er samfunnsorientert.

Det er akkurat på det nivået du treffer meg og min innstilling til skriftene hvis du sammenligner med hva jeg skriver og viser til. Jeg går aldri tilbake i tid når jeg viser til Jes 46,10 eller Luk 21,22 - så jeg gjemmer meg ikke akkurat bak skriftene, men poengterer at de er der og at de er profetiske. (= fremtid)

Derfor er jeg helt enig med deg i at samfunnet ligger i fremtiden, og at det er et helt annet samfunn man finner på innsiden av permene enn på utsiden, og kan derfor ikke sammenlignes. Derfor viser jeg også til skrift-vers for at de som leser det skal kunne se det selv, noe du kanskje har gjort siden du reagerer? De fleste ser det ikke, utrolig nok.

Skriftene viser bare til hvordan samfunnene vil utvikle seg videre fremover og hvordan det ender, hvis du kan se det på den måten? Så du treffer meg ikke i det hele tatt ved å kommentere at jeg gjemmer meg bak skriftene som om verden utenfor ikke finnes. Da kjenner du lite til hva jeg skriver om. Matt 24,37

Men religion er noe underlige greier samme hva... Paulus mente det var et stridstema - jeg tror han har rett!

Kommentar #17

Njål Kristiansen

158 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 3 år siden
Kjell G. Kristensen. Gå til den siterte teksten.
Derfor viser jeg også til skrift-vers for at de som leser det skal kunne se det selv, noe du kanskje har gjort siden du reagerer? De fleste ser det ikke, utrolig nok.

Jeg leser deg noe anderledes, som et forsøk på å bli enig og vanntett. Jeg ser ikke behovet for å tildekke uenighet. For meg er det helt greit å være uenig og å vurdere skriftsteder anderledes, vekte dem på ulik måte. 

Kommentar #18

Kjell G. Kristensen

132 innlegg  13843 kommentarer

Selvoppholdelsesdrift er nevnt...

Publisert over 3 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
For meg er det helt greit å være uenig og å vurdere skriftsteder anderledes, vekte dem på ulik måte. 

Skjønner - det er derfor man har så mange religions samfunn og retninger. Bibelen gir egentlig ikke rom for egne meninger siden den er ferdigtolket, men så er den heller ikke skrevet til oss, men til det mennesket som tilhører Gud, som går for å være sønnen - fordi der er en mellommann mellom Gud og mennesker. Han blir selv vitne til det i Luk.4.14-21. (I dag mangler datostempling - men som med alt annet om dager, finnes det både en Herrens dag og en Kristi dag som går for å være den samme, 1.Kor.1.8)

Så om du er uenig med meg eller med skriften så er det ingen av oss som blir straffeforfulgt av den grunn. Bare sundt å være uenig, det er det som blir debatt av.


Kommentar #19

Njål Kristiansen

158 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 3 år siden
Kjell G. Kristensen. Gå til den siterte teksten.
Bibelen gir egentlig ikke rom for egne meninger siden den er ferdigtolket,

Her tar du feil. Vi er født med fri vilje, og det vet Gud. Han satset på mennesket som et risikoprosjekt og gir rom for at det ikke går helt etter hans plan eller bedre. Det er slike ting som skiller oss og det er det ingen grunn til å skjule. 

Kommentar #20

Kjell G. Kristensen

132 innlegg  13843 kommentarer

Hans plan er ikke fullført

Publisert over 3 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Her tar du feil. Vi er født med fri vilje, og det vet Gud. Han satset på mennesket som et risikoprosjekt og gir rom for at det ikke går helt etter hans plan eller bedre. Det er slike ting som skiller oss og det er det ingen grunn til å skjule. 

Mulig at jeg kan ta feil i forskjellige ting, men skriften tar aldri feil, og den forholder jeg meg til når jeg svarer på trosspørsmål. Det er bare å se på Rom 8,20 - så ser du at det skapte ble lagt under tvang (ikke frivillig). Videre kan du lese deg opp på den frie vilje ved å fortsette lesningen om dette her: Rom 8,21 viser til 2 Pet 3,13, Åp 21,5 og her Rom 8,23 

Dette er da ikke så vanskelig å forstå siden man er slave under synden Joh 8,34 - 2 Pet 2,19 - All synd er urett 1 Joh 5,17

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere