Kommentar

Velger trygghet

Om knappe fem uker velger tyskerne det trygge alternativet. Igjen.

‘Ach du lieber Gott (Å, du kjære Gud), sa Tysklands forbunds­kansler Angela Merkel da hun ble spurt om hvilket motiv hun ville ha valgt hvis hun skulle ­designe sin egen T-skjorte.

Tysklands sterke kvinne gjennom 12 år, kom med dette utbruddet da hun ble intervjuet av fire unge YouTube-stjerner. Hun ønsker å kapre stemmene som alle vil ha: De unge.

Svaret ble til slutt «en bølge».

Da hadde regjeringssjefen ­akkurat svart at smiley-symbolet var hennes favoritt-­emoji, noen ganger sammen med et hjerte.

Merkel har et trygt forsprang, også blant de yngste. En ­meningsmåling viste at hun har støtte fra 57 prosent av unge velgere, som vil at hun skal styre de neste årene.

Behagelig.

24. september går tyskerne til valg. Merkels kristeligdemokrater (CDU) og det konservative, bayerske partiet CSU, leder fortsatt på meningsmålingene over Sosialdemokratene. Alliansen har rundt 39 prosents oppslutning. I dag sitter alliansen CDU/CSi en storkoalisjon med sosialdemokratiske SPD, og har til sammen 504 av 631 plasser i nasjonalforsamlingen.

Merkels behagelige forsprang viser at hun trolig vinner kampen om å tilby en trygg havn og stabilitet i en urolig verden. Samtidig er det en stor gruppe som ikke har bestemt seg: 26 prosent er usikre, andelen har økt noe blant de rundt 61,5 millioner stemmeberettigede i Tyskland.

Sjefen sjøl. Tyskland er ­Europas største økonomi og ­dominerende makt. Skulle noen vært utnevnt som sjef i Europa, er det Angela Merkel. Med lands­moderen ved roret har Tyskland en stø kurs. Hun har vunnet tre valg på rad. Hvem støttespillerne i en regjering blir, er ikke like klart, og forhandlingene kan bli vanskelige.

– Først må alle kjempe sin egen kamp for seg selv, sa hun i et intervju. Men en mindretallsregjering er ikke sannsynlig; ­tyskere flest ønsker en flertallsregjering, stabilitet er viktig.

Kortvarig lykke.

Forrige uke ble den seks uker lange valgkampen innledet. Merkel reiser landet rundt, og har 50 stoppesteder før valgdagen i september. Det gjør også utfordreren Martin Schulz. Sosialdemokraten har drevet valgkamp en stund allerede, også mens Merkel og ektefellen var på fotturferie i de italienske alper.

Den tidligere EU-presidenten Schulz hadde en kort, lykkelig periode da han ble valgt som partiets kanslerkandidat i ­januar. Partiet gikk opp på ­målingene, etter mange år i bakevja, og ga Merkel konkurranse. Men lufta­ gikk ut av ballongen ganske fort. Det kan sees på som tegn på at tyskerne kunne tenke seg et ­alternativ, men at de raskt falt ned på det trygge og kjente igjen.

Kan snu.

Men vinden kan snu raskt, det har skjedd før. Et terror­angrep, en politisk blunder, eller skandale som blir avslørt. Selv om det ikke er særlig sannsynlig, er det likevel verdt å minne­ om at konservative Francois Fillon var en klar favoritt i det franske presidentvalget, før det ble avslørt at han hadde hadde brukt offentlige midler til å betale ektefellen lønn for å være hans assistent.

Og Storbritannias­ Theresa May tok det for gitt at hun hadde britenes stemmer da hun overraskende skrev ut nyvalg. I stedet ble det et kraftig valgnederlag og hun tapte flertallet i parlamentet. Brexit og valget av Donald Trump er gjentatt til det kjedsommelige for at man ikke skal ta noe for gitt.

Kjedelig.

Angela Merkel ­ønsker seg en kjedelig valgkamp, i den forstand at hun står for ro, stabilitet og få forandringer i et Tyskland som går godt.

Hun blir ofte framstilt sånn, også: Litt kjedelig, grå og beskjeden. Men, som tidligere utenriksredaktør Erik Sagflaat i Dagsavisen skriver; det er en falsk fasade. Hun er en maktpolitiker av stort format.

«Alle i partiet som har forsøkt å utfordre hennes politiske kurs, er brutalt feid til side», skriver han i en kommentar.

Det er Merkel som bestemmer. Og velgerne bestemmer seg for Merkel.

Kommentaren sto på trykk i Vårt Lands papirutgave mandag 21. august

Foto: Scanpix

Les mer om mer disse temaene:

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar