Verdidebatt

Barna trenger en trygg oppvekst hjemme

Sylvi Listhaug tar opp en viktig problemstilling, men forslaget er for drastisk.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Barn som sendes ut av Norge på lange utenlandsopphold mister sine norskkunnskaper. De mister sitt lokale nettverk, nabolag og venner. Dette fører igjen til at barna sliter med deltagelse i den norske skolen og det norske samfunnet ved retur. Resultatet blir at mange barn ikke lykkes med å bli en naturlig del av det norske samfunnet.

Rapporten Transnasjonal oppvekst viste for noen få år siden at 200 norsk-somaliske barn ble sendt på langvarige utenlandsopphold. Det er ikke bra og svært dramatisk for de det gjelder. Listhaug tar derfor opp en viktig problemstilling (Vårt Land, 16. august), men forslaget om å frata foreldre oppholdstillatelsen dersom de sender barna sine på koranskole blir å straffe barna for valgene foreldrene tar. Det er for drastisk og vi starter i feil ende. Jeg tror vi heller bør gjennomføre tiltak som både sikrer barna rett til norsk skole samt å styrke det forebyggende arbeidet.

Vi må forebygge. Vi må sørge for at helsestasjoner, barnehager og skolen informerer om retten og plikten til å delta i den norske skolen og konsekvensene det vil ha for barna å skulle komme tilbake til skolen eller jobb uten gode nok ferdigheter i norsk.

I tillegg til å sørge for at foreldrene forstår hvor viktig det er at barna følger
ordinært undervisningsopplegg, må vi også involvere ulike innvandrerorganisasjoner og moskeer. Foreldrene må se verdien av at barna får en god og trygg oppvekst i Norge, og verdien av at barna snakker godt norsk.

Integrering er nøkkelen. IMDI-rapporten viser at det er særlig fire grunner til at foreldre sender sine barn på opphold i utlandet: familieanliggender, skolegang, disiplinering og religion, kultur og språk. Jeg mener man kan anta at den reelle begrunnelsen er en blanding av disse fire punktene, og at ordet «kulturrehabilitering» sånn sett er ganske oppsummerende. Jeg mistenker at foreldrenes misnøye med norsk skolepensum sjelden er hovedårsaken til utenlandsoppholdet.

De aller fleste foreldre ønsker det beste for barna sine. Dette gjelder også selvfølgelig foreldre med innvandrerbakgrunn. Men det er et paradoks at foreldrene tror at løsningen på utfordringene de har i Norge er å sende barna tilbake til landet de flyttet fra. Hovedgrunnen er at foreldrene selv ikke er godt nok integrert i Norge, og dermed ikke opplever å være en del av et fellesskap i Norge. Dersom vi kan sørge for at innvandrere ikke faller utenfor det norske fellesskapet hindrer vi også at deres barn faller ut av den norske skolen.

Endre lovene. I Norge har barn både en rett og en plikt til å følge norsk skole. For å motvirke at foreldre tar barna ut av skolen over lengre perioder, strammet vi inn retten til barnetrygd under utenlandsopphold fra seks til tre måneder. Vi vet at det er skadelig for integreringen og utdannelsen for barn og unge å ha lengre avbrudd fra skolen de går på, og tiltaket er ment å motvirke at mange velger en slik mulighet.

I 2015 sørget vi for at vi ble tilsluttet Haagkonvensjonen 1996, som bidrar til å forebygge og løse foreldretvister, barnevernssaker og barnebortføringssaker når barn har tilknytning til flere land. Et av de viktigste tiltakene her, er at barn over tolv år ikke skal kunne flytte til utlandet alene uten å være enige i dette.

Trygg oppvekst. Selv om det er viktig for barn av innvandrere å ha kjennskap til hvor de kommer fra, mener jeg at det bør skje i trygge og forutsigbare rammer hjemme og i lokalsamfunnet. Å sende barna alene til foreldrenes hjemland kan tvert imot gjøre at barna opplever mer utrygghet i livet sitt. Det er ikke en situasjon vi ønsker at barn skal oppleve.

Det finnes ingen enkle løsninger, men det krever at alle gode krefter bidrar. Foreldrene må oppleve tillit til det offentlige, enten det handler som barnehage, skole eller barnevernet. Alle må trå til og bygge denne tilliten.

Mudassar 
Kapur

Stortingsrepresentant (H)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt