Verdidebatt

Nei takk, pinsevenner

Ledende pinsevenner deltar både på plattform og skjerm hos Jan Hanvold, og bidrar til finansieringen av Visjon Norge.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Alf Gjøsund skriver i en kommentar 19. august at pinsebevegelsen har vært igjennom en revolusjon, så stor «at selv Levi Fragell ville likt seg».

Jeg er enig med Gjøsund i at pinsebevegelsen har endret seg i takt med samfunnsutviklingen, slik den alltid har gjort. Det gjelder først og fremst etikken – og pietismen er historie. Men kultur og
estetikk er også fornyet. Mens det gamle lutherske bedehuset sang sine salmer til orgelmusikk, satset pinsebevegelsen på gitarer og trekkspill og livlige lovsanger.

Og slik har fasene utviklet seg i samsvar med populær smak og kultur, ofte med et brydd etterslep av eldre medlemmer – men med klar appell til nye generasjoner. Slik har kirkelivet utenfor de tradisjonelle katedralene overtatt de aktive masser. Mye av dette er fullt ut akseptabelt, sosialt og estetisk. Det har Gjøsund rett i.

Hysteriske opplevelser. Men denne pinseutgaven er bare en av flere. I neste omgang har man invitert norske eller utenlandske predikanter med spesielle evner til å skape sterke «åndelige» bølger, det vitnes om helbredelser og det suggereres til hysteriske opplevelser. Dette skjer sjeldnere enn før, og man vil i de mest ansvarsbevisste lokale menigheter avstå fra å invitere de mest omdiskuterte vekkelses- og mirakelpredikantene.

Det hindret ikke den nasjonale pinseledelsen i å invitere Benny Hinn til den internasjonale pinsekongress i Oslo for noen år siden. Han kunne ikke komme, men man fikk tak i Reinhard Bonnke, som senere også har sendt sin etterfølger
Daniel Kolenda til Norge. Disse evangelistene har satset på ekstreme massemøter i U-land, hvor helbredelse og sågar dødeoppvekkelse har stått i fokus. De
internasjonale alliansene omfatter ellers ganske kritikkløst mye av de mest spekulative evangeliske og apostoliske miljøer på flere kontinenter.

Visjon Norge. For tiden er jeg likevel mest opptatt av pinsebevegelsens uredelige dobbeltspill overfor de norske karismatiske kretser som nå jevnlig skandaliseres i media og debatt. Flere ledende pinsevenner deltar både på plattform og skjerm hos Jan Hanvold, og bidrar til finansieringen av Visjon Norge gjennom Evangeliesenteret og på annet vis. De har relasjoner til uverdige aktiviteter de burde ha irettesatt og tatt avstand fra.

Levi Fragell

Humanist

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt