Leder

Senterpartiets favorisering av Den norske kirke

Dersom offentlig støtte til tro og livssyn skal ha legitimitet, må den baseres på prinsippet om likebehandling.

TRYGVE SLAGSVOLD Vedum har smilt enda bredere enn vanlig de siste månedene. Sentraliseringsmotstand og reformtrøtthet har gitt god uttelling på meningsmålingene for Senterpartiet, som – ifølge både onde tunger og forsøksvis nøkterne analytikere – spiller uhemmet på folks skepsis til forandring.

STORTINGSFORLIKET OM Den norske kirke i 2008, det som ble starten på skillet mellom stat og kirke, var et politisk mesterstykke, ettersom de fleste partiene signerte på noe de på ulike måter var imot. Statskirketilhengerne i Senterpartiet måtte svelge de største kamelene, og i ettertid har det blitt tydelig at partiets primære ønske var at alt skulle være som før.

NÅ SOM det formelle skillet mellom stat og kirke er vel gjennomført, skulle man likevel tro at Sp hadde beveget seg videre. Dessverre virker det som om tanken om Den norske kirke som noe ekstraordinært, fortsetter lever godt i partiet. Sist uke gikk Trygve Slagsvold Vedum ut her i avisen og utfordret det grunnlovfestede prinsippet om økonomisk likebehandling av tros- og livssynssamfunn. «Likebehandlingen må ha bakgrunn i det landet vi faktisk er. I denne saken blir det spenninger partier imellom, men Sp vil mene at det ikke er noen automatikk i at støtte til kirken automatisk skal utløse støtte til andre trossamfunn», uttalte han.

DETTE MØTER han naturlig nok motbør for. Frikirkepastor Per Eriksen skriver på verdidebatt.no at han nesten hadde bestemt seg for å stemme Sp i år, men at han nå lar være: «Staten skal ikke favorisere én religiøs organisasjon framfor andre. Hva som gjør at enkelte politikere prøver å endre dette krystallklare prinsippet er en gåte for meg.»

JENS BRUN-PEDERSEN i Human-Etisk Forbund slutter seg til kritikken: «Senterparti-lederen varsler ikke bare en reaksjonær ­politikk, han angriper i virke­ligheten det som er forutsetningen for støtten til Dnk, nemlig at andre samfunn ­likebehandles økonomisk», skrev han på debattplass i går.

DERSOM OFFENTLIG støtte til tro og livssyn skal ha legitimitet i fremtiden, må den baseres på et prinsipp som det går an å forsvare. Da er likebehandling det eneste forsvarlige utgangspunktet. Vi er glade for politikere som vil folkekirken vel, men det kan ikke skje på bekostning av dem som står utenfor Den norske kirke.

Publisert i Vårt Land 22. august 2017.

(Foto: Joakim S. Enger/arkiv)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder