Øyvind Norderval

13

Bispevalg

Publisert: 16. aug 2017

Det er visstnok bispevalg i Oslo i disse dager. Folk flest bryr seg ikke om det - om det er revolusjonerende profiler med gitar eller feminisme. Toget er gått. Dette er og blir en intern DnK-greie. Dessverre, det hele er uinteressant.

3 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Daniel Krussand

20 innlegg  2002 kommentarer

Vantro-samfunn

Publisert rundt 2 år siden

Kirken er gått fra trossamfunn til kultursamfunn.  Flotte konserter og skuespill i kirkene landet rundt.  Noe for enhver smak.  

Sant nok, etter vigselvedtaket er kirken et teater.  

Egentlig en naturlig utvikling når tolkningen av flere vesentlige Bibel-ord er vrang.  Luther lærte mer rett enn DnK.

1 liker  
Kommentar #2

Kurt-Johnny Olsen

8 innlegg  15 kommentarer

Publisert rundt 2 år siden

En meget klok mann sa engang for flere år siden: "Den norske kirke får de biskoper den til enhver tid har gjort seg fortjent til!" 

Kanskje ingen dum observasjon den gang - og nå ...

Kommentar #3

Pål Georg Nyhagen

191 innlegg  1811 kommentarer

I begynnelsen var selve Ordet: Og siden kom alle ordene... og det forsvant midt blant dem

Publisert rundt 2 år siden

Mulig at manglende interesse er en naturlig konsekvens av en prosess i kirken som dens ledelse lenge har initiert og opprettholdt: DnK har i flere tiår hatt visse utfordringer hva gjelder den økende sekulariseringen. Det har oppstått en tragikomisk engstelighet for ikke å være "relevant". Som et svar, så har kirken derfor mer og mer speilet og legitimert samfunnsutviklingens stadig endrede normer og syn på dette og hint: DnK dilter så servilt og patetisk nok etter som halen på hunden; og endrer teologisk uttrykk og tyngdepunkt som hele tiden speiler og legitimerer utviklingen. 

En slik bekreftelse "utenfra" har visst vært mer viktig enn det å våge å stå på kirkens tro og bekjennelse. Men dog: Får kirken sin etterlengtede applaus og bekreftelse, så er nok ikke det nødvendigvis en illustrasjon på at folk flest dermed også bekrefter kirken qua Kristi kirke og dets vese; og "kommer så tilbake". Snarere er det nok tegn på noe annet som har ganske lite med kirken å gjøre. DnK skal være jordens salt, men her er saltet i ferd med å miste sin egenart og gå i ett med alt annet rundt.

Når kirken ikke lenger har en profil qua Kristi kirke som  kontrasterer, så har den også blitt uinteressant. For hva skal folk egentlig med en kirke som går i ett med resten i samfunnet? Da gjenstår kiken kun som et serviceorgan og seremonivesen som skal stille opp på brukernes premisser. Man trenger dog ikke lenger kirken når samfunnets andre organer og div. grupper allerede greit uttrykker de samme standpunkter og samfunnspolitiske verdier. Å ha en politisk- og samfunnsmessig korrekt kirke fungerer sikkert bekreftende, legitimerende og fint for flere. Applaus, bekreftelse og sympati er jo alltid noe sødmefylt: Man får jo en følelse av å "være med"? 

Men man bør ikke la seg beruse av all applaus og bekreftelse; det leder til svaksynthet og glemsel for hva man egentlig er her for som kirke . Møter kirken kritikk og antipati for å stå på den faste grunn av den levende Kristus, samt bibel, bekjennelse og tradisjoni, så er nok det bare å ta til etterretning og forsatt ha mot og vilje til å stå på Kristi fordring.

DnK følger garantert nå sitt nå fastlagte spor: Finner en biskop som går helt i ett med resten... og forsvinner i mengden... 

I begynnelsen var selve Ordet: Og siden kom alle ordene... og det forsvant midt blant dem.

2 liker  

Mest leste siste måned

Sjelesørgeren Alf Gjøsund
av
Vebjørn Selbekk
23 dager siden / 5246 visninger
Religiøs fyllefest på Visjon Norge
av
Levi Fragell
rundt 1 måned siden / 2979 visninger
Hva KRIK er og skal være
av
Bjørnulf Tveit Benestad
25 dager siden / 2374 visninger
Om Atle Sommerfeldts oppgjør med Alv Magnus
av
Andreas Nordli
rundt 1 måned siden / 2237 visninger
Snevert om synd
av
Torunn Båtvik
rundt 1 måned siden / 2147 visninger
Støre-saken: Blodtåke i NRK
av
Vårt Land
21 dager siden / 1801 visninger
KRIK ved et veiskille
av
Øivind Benestad
26 dager siden / 1778 visninger
KRIKs spagat
av
Vårt Land
23 dager siden / 1756 visninger
En løsning som inkluderer
av
Berit Hustad Nilsen
19 dager siden / 1683 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere