Verdidebatt

Jeg tror på skytsengeler

Jeg lå i koma et par uker og hadde da ubeskrivelige opplevelser, og så holdt de meg på sykehus frem til jul. Takket være min skytsengel og Diakonhjemmet Sykehus fikk jeg et godt tak i redningsstaken.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg har aldri hatt noe med spiritisme å gjøre bortsett fra at jeg på Island sammen med billedhuggeren Nils Aas så hvordan dette praktiseres, og jeg har heller ikke sett engler dale ned i skjul, som vår prinsesse tjener penger på. Men jeg tror på skytshelgener, eller i hvert fall tror jeg at jeg tror på dem ut fra personlige erfaringer. Like før min darling companion skulle feire 80 årsdag denne uken var hun i en så voldsom kollisjon på Drammensveien at bilen ble totalvrak. Men hun slapp fra ulykken uten en eneste skramme. Verkstedet og forsikringselskapet hadde ikke opplevet maken. Hun må ha hatt en skytsengel. Et år tidligere ble jeg så alvorlig syk at det var høyst usikkert om jeg ville overleve. Da jeg forleden var hos min gode fastlege, sa han: "Jeg må innrømme jeg ikke trodde du skulle klare det". Jeg lå i koma et par uker og hadde da ubeskrivelige opplevelser, og så holdt de meg på sykehus frem til jul. Takket være min skytsengel og Diakonhjemmet Sykehus fikk jeg et godt tak i redningsstaken, som  biskop John Wilhelm Gran hadde sagt jeg skulle fast i når det stormet omkring meg.

Langsomt, meget langsomt og med tilbakeslag rehabiliteres jeg. Derfor måtte jeg melde avbud til Arendalsuken der jeg skulle ha deltatt i en debatt om sikkerhetspolitikk. Det er snart blitt like viktig for norske politikere og skribenter å delta i Arendal som det i flere år var for den svenske elite å dra til Almedalen. I stedet holdt vi et lite seminar hjemme, ledet av min hustru som har amerikansk og svensk universitetsutdannelse i data. Hun finner på nettet frem til de mest interessante foredrag og diskusjoner på de skandinaviske språk, engelsk, tysk, russisk, spansk og fransk ( Det siste behersker jeg dessverre ikke.)

Blant annet fikk jeg med meg et foredrag av den engelske rabbiner, lord Jonathan Sacks: "How we can face the future without fear - together." Det var et verbalt fyrverkeri som jeg ikke har opplevd maken til. Men først og fremst var det en argumentasjon som ga håp for fremtiden. Håpet ligger i at vi søker kontakt med miljøer og personer som er annerledes enn oss selv. Lord Sacks gjorde det som ung, ekstremt begavet student da han plutselig så en ung kvinne som representerte noe helt annet enn hans egen hyperintellektuelle holdning. Motsetningene giftet seg og fikk barn og barnebarn. Lorden sa at det var den beste beslutning han hadde tatt i sitt liv, og nå er han en av Englands mest fremstående intellektuelle. Hans poeng er at motsetninger er fruktbart.

Den samme erfaring har jeg selv gjort. Mens jeg før jeg ble formann i Kunstnerforeningen valgte den kalde analyses vei, representerte min skånske hustru kunsten - med nærkontakt med teater, romankunst og poesi. Det har vært gjensidig befruktende. Selvsagt har jeg møtt andre kvinner som har gjort inntrykk på meg, men da svarer jeg alltid dumme journalister: Ingen nevnt, ingen  glemt! Offentlige botsøvelser eller skittentøyvask har jeg ingen sans for. Men det går an å være ærlig uten å være vulgær.

Jeg lot en anerkjent psykiater lese nedtegnelsene fra min koma-tilstand. Forskerne kan ikke bli enige om at hva koma egentlig er, bortsett fra at det ikke er noen vanlig drømmetilstand og du er heller ikke død. Psykiateren  skrev at det var en "fascinerende, medrivende, spennende og interessant fremstilling". Vi får se når manuset neste år har vært gjennom forlagskvernen. Psykiateren tilføyer: "Du legger ikke skjul på noe". Jeg tør tilføye:..uten å utlevere noen.

I år får mine trofaste lesere nøye seg med "Maries elsker. Jakten på opphav", der jeg forsøker å finne min farfar og skildrer en meget vakker,begavet og uhyre sta dame som ble nazist, jødefiendtlig og jesuitt-hater. Hun skulle bare ha visst at hennes barnebarn nå tilhører en kirke med en jesuitt som pave og at han har viet sitt liv til kampen mot antisemittisme.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt