Leder

Troll i ord

Trumps utfall om at Nord-Koreas eskalerte atomtrusler vil bli møtt med «ild og raseri som verden aldri har sett maken til», snur Roosevelt-linjen på hodet. Den legger alt på bordet.

«Hans motstandere tar ham bokstavelig, men ikke på alvor. Hans tilhengere tar ham på alvor, men ikke bokstavelig», skrev Salena Zito i et uvanlig klarsynt Trump-essay i The Atlantic (september, 2016). Her ligger noe av forklaringen på at Donald Trump ble verdens mektigste mann: Støttespillerne hans tar ham ikke bokstavelig. Hyperbolene og overdrivelsene skal likevel ikke tolkes pålydende. De må forstås som pekere, som signaler. Slik ble Trump president. Ved å tøye og leke med språkets elastisitet.

Problemet er han ikke lenger driver valgkamp eller snakker til sine støttespillere. Nå snakker han til verden. I en setting der ord forplikter.

Og derfor er krigshissingen mot Pyongyang og Caracas så urovekkende. Fordi Trumps geopolitiske utbrudd på Twitter ikke lenger bare er vink og signaler til sine følgere, men ord med tyngde og faktiske konsekvenser. På den måten kan Trump bli nødt til å kjenner at språkets elastisitet faktisk har en tålegrense. At bordet fanger.

Som Henrik Thune, seniorforsker ved Nupi, poengterer: «Det urovekkende er at Trump har lagt seg på et skingrende retorisk nivå som snart vil undergrave hans egen militære troverdighet, og diplomatiske kraft – når ord ikke følges av handling – og han kan derfor i fremtiden bli tvunget til å følge opp sin egne språkhandlinger med faktisk handling, for nettopp ikke å stå ydmyket og svekket tilbake, noe han psykisk antagelig er svært dårlig utrustet til å bære over tid.»

«Speak softly, and carry a big stick». Slik oppsummerte Theodore Roosevelt USAs utenrikspolitikk. Fritt oversatt: Legg minst mulig på bordet, og følg opp alle trusler med faktisk handling. Ellers devalueres trusselen, og tomme trusler er som kjent ingenting verdt.

Trumps spontane, improviserte utfall om at Nord-Koreas eskalerte atomtrusler vil bli møtt med «ild og raseri som verden aldri har sett maken til» og at han «ikke utelukker militære tiltak i Venezuela»(!), snur Roosevelt-linjen på hodet. Den legger alt på bordet.

Slik kan det gå troll i ord. For å ivareta USAs kredibilitet kan Trump bli nødt til å demonstrere «fire and fury» i all sin gru.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder