Renate Solberg

3    9

Er det bare galt av Trump å forberede invasjon av Nord-Korea?

Siden jeg var 18 år har Nord-Korea hatt en spesiell plass i mitt hjerte. Jeg kom i 1997 tilfeldigvis forbi et klasserom hvor en film fra forholdene der ble avslørt, og noe i det grep meg. Jeg så bilder på skjermen av lik som lå og duppet i vannet, om mennesker som gråt i fortvilelse og fortalte en historie verden enda ikke hadde hørt.

Publisert: 13. aug 2017 / 505 visninger.


Det var en historie om hundre tusenvis, kanskje millioner som hadde dødd av sult etter feilslåtte avlinger og tørke, og manglende subsidier fra Russland som til da hadde vært en av landets få allianser. De døde i hopetall uten mat, hele byer ble utradert. Vi hørte om bark som ble spist av trærne, om hjem som hadde familieråd om hvem som skulle dø først, og deretter lot maten de fant gå til de sterkeste barna, slik at de eldre og syke døde først og så de voksne, for å etterlate utallige barn foreldreløse. Alt dette skjedde i verdens mest stengte land, mens det gikk media og oss utenfor hus forbi.

Jeg fikk Nord-Korea på hjernen, jeg kunne ikke glemme det jeg hadde sett og hørt. De utallige fangeleirene hvor barn ble født inn i, levde et helt liv i, for så å dø der 30, 40, 50 år seinere uten å noen gang ha smakt frihet. Det var så brutalt. Skulle verden virkelig ikke gjøre noe? Hva med USA, verdenspolitiet, eller Sør-Korea? Skulle vi virkelig bare la dette skje?

 

På besøk i Kina og Nord-Korea 

I 1998 besøkte jeg et iskaldt Kina i 30 minusgrader kun ikledd høstklær. Jeg var med en gruppe og klatret i tynne joggesko opp fjellene ved Kinas grense mot Nord-Korea for å komme så høyt opp at vi kunne se inn i landet. Jeg vil aldri glemme det jeg så der, for rett foran øynene mine lå en av disse tomme spøkelsesbyene. Forlatte grå og skitne hus, hundrevis av dem, med røyk som kom opp bare fra noen få. En hel død by så jeg inn i. Over det enorme området, bare en enslig bil som kjørte i gatene. Ingen var ute. Det hersket en grusom stillhet selv om det var midt på dagen. Vi fikk høre at i den ekstreme kulden, i denne vinteren var det mange som la seg ned for å dø for de visste at de ikke ville overleve vinteren. Og der stod vi på fjellet, så nær dem, og likevel så langt ifra.

Noen dager seinere var jeg med på en risky vandring, fra Kinas grense og ulovlig over elva inn i Nord-Korea. Jeg bare måtte få være i landet, jeg bare måtte stå på nord-koreansk jord! 17,5 år skulle det gå før jeg igjen, lovlig denne gang, skulle få lov å komme inn og se landet med egne øyne. I 2015 gikk drømmen i oppfyllelse hvor jeg fikk være med inn i en kultur som på noen måter ikke har forandret seg stort på 65 år.

 

I alle disse årene har jeg fulgt landet - gjennom solskinnspolitikken fra 1998-2008 hvor Sør-Koreas president Kim Dae-jung og daværende Nord-Koreas president Kim Jong-il besøkte hverandre og la vekt på fredelig samarbeid med håp om å gjenforene de to landene. Det var stor optimisme å spore og mange trodde at nå ville det skje. Endelig skulle landet åpne seg, endelig skulle de mange tusen i fengsler og fangeleirer slippe fri. Men den gang ei. Klimaet ble formørket igjen. Jeg lurte på hvorfor ingen gjorde noe nå heller. Var det ikke nok ressurser der inne? Var brudd på menneskerettigheter ikke dokumentert godt nok? Var det redsel for Russland og Kina? Hvor lenge skulle vi godta at mennesker ble født og døde i fangeleirer? Kunne vi sett for oss at konsentrasjonsleirene eller Gulag-leirene i det gamle Sovjet skulle få bestå den dag i dag? I så tilfelle, hadde ikke noen grepet inn for lenge siden?

 

Siden har vi sett og hørt hvordan Kim Jong-un terroriserer folket sitt, men også Sør-Korea og USA med truslene sine. Rakettoppskytingene blir hyppigere, ordskiftet krappere. Han sier en ting, og gjør noe annet, som et fem år gammelt barn som vil vise at han er sterkest, på bekostning av sitt eget land og verdens trygghet.


Så kom Trump

Er jeg - som resten av media tilsynelatende - bare lei meg for at Trump sier at nok er nok? Er jeg bare redd for at noen endelig tør å gjøre noe annet enn å føre dialog og iverksette sanksjoner, som mange eksperter mener uansett er feilslått og straffer de fattige istedenfor regimet? Selv om motivene til Trump ikke hovedsakelig er menneskerettigheter, så er han tydelig lei av at Kim Jong-un bare får ture på og leke seg med rakettene sine, og utvikle farligere og bedre våpen. Kommer det potensielt til å gå menneskeliv ved en invasjon? Ja. Er jeg redd Trump? Absolutt. Jeg syns ikke det er en lett sak å ha sterke meninger i. Det er absolutt risikabelt det han sier og er villig til å gjøre. Utfallet er ikke gitt på forhånd.

 Men for oss som har ventet i 20 år, og for de som har ventet enda lengre, så er det ikke bare dårlige nyheter at Trump er klar til å invadere Nord-Korea, at han sier at landet ikke vil slippe unna hvis de fortsetter med missiloppskytingen, at det ikke er greit at de truer Sør-Koreas befolkning, Guam eller USA med raketter som nå kan skyte seg inn blant den vanlige amerikaner. Selv om jeg i alle år har håpet på en folkelig revolusjon, at forandringen og opprøret skal komme innenfra, fra folket selv, så er det ikke gitt at ikke det også vil ende i et blodbad. Jeg tror ikke løsningen er så enkel at Trump bare må tone ned retorikken og prøve å bli venner med Kim Jong-un, med en mann som nekter å ha dialog, nekter å komme til forhandlingsbordet, og som uansett bryter de løftene han har gitt.

Jeg savner en stemme i media som klarer å se hele bildet av Nord-Korea, som ser det i lys av historien og de alvorlige forbrytelser som daglig skjer og har pågått de siste 60-70 årene. Jeg savner en stemme som prøver å forstå Trump og forstå Sør-Korea og Japan som gleder seg over det han sier. For en side av saken som ikke er belyst, er at for hundretusener, ja, for millioner, vil en inngripen i Nord-Koreas nåværende tilstand, være en befrielse og lettelse de har ventet på i over 60 år. Ja, for noen vil Trump faktisk kanskje være redningsmannen.

8 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5345 kommentarer

Vi må ikke glemme Sovjet og Kinas rolle i dette spillet

Publisert 10 måneder siden
Renate Solberg. Gå til den siterte teksten.
For en side av saken som ikke er belyst, er at for hundretusener, ja, for millioner, vil en inngripen i Nord-Koreas nåværende tilstand, være en befrielse og lettelse de har ventet på i over 60 år. Ja, for noen vil Trump faktisk kanskje være redningsmannen.

Uten dem ville ikke Nord-Korea eksistert.

Men Kina vil ikke ha et vestlig dominert styre opptil sin grense. For det er de villige til å ofre mange millioner menneskeliv. Det er Kina som sitter med nøkkelen her for å kunne løse problemet. Det er det ikke så mange som snakker om.

5 liker  
Svar
Kommentar #2

Daniel Krussand

8 innlegg  1436 kommentarer

Publisert 10 måneder siden

Takk for en øyevitne skildring fra Nord-Korea.  Døde byer, sultedød og elendighet gjennom en mannsalder.  Det burde finnes en mulighet til å slå ut diktatoren og maktapparatet rundt ham.  Tenk om noen i landet kunne forgifte ham eller gi ham en kule.  Eller et dataangrep som stopper hele maktapparatet i 7 dager.  På den tiden går spesial agenter (007 og co) inn og tar over.  Flyangrep mot utvalgte mål vil nok føre til motangrep i Seoul.  Det blir blodbad.

Ufattelig at noen kan behandle eget folk slik du beskriver.

Kristne i Sør-Korea ber at Kim Jong-un skal bli frelst.  Det vil løse terroren.  Vi ber med dem.

3 liker  
Svar
Kommentar #3

Gjermund Frøland

10 innlegg  6097 kommentarer

Ild og svovel

Publisert 10 måneder siden
Renate Solberg. Gå til den siterte teksten.
Ja, for noen vil Trump faktisk kanskje være redningsmannen.

At USA skal invadere Nord-Korea er uaktuelt - av så mange gruner.

Trump står klar med atom-knappen og sier som Dirty Harry: "Go ahead! Make my day!"

1 liker  
Svar
Kommentar #4

Kjell G. Kristensen

65 innlegg  13138 kommentarer

Helt korrekt

Publisert 10 måneder siden
Petter Kvinlaug. Gå til den siterte teksten.
Det er Kina som sitter med nøkkelen her for å kunne løse problemet. Det er det ikke så mange som snakker om.

Dette er plukket opp fra en kinesisk avis: Hvis USA vil styrte Kims Nord-Korea, vil Kina hindre dem.

Ordkrigen mellom USA og Nord-Korea raser i disse dager. I dag skriver statlig kinesisk media om to ulike scenario som kan skje, alt etter hvilket land som tar første skritt.

Les mer her: http://www.dagbladet.no/nyheter/kinesisk-avis-hvis-usa-vil-styrte-kims-nord-korea-vil-kina-hindre-dem/68582748

3 liker  
Svar
Kommentar #5

Renate Solberg

3 innlegg  9 kommentarer

Publisert 10 måneder siden

Hvilke grunner da? Vil gjerne høre hva du mener.

1 liker  
Svar
Kommentar #6

Gjermund Frøland

10 innlegg  6097 kommentarer

Grunner

Publisert 10 måneder siden

1. Trumps valgløfter: America first

2. Kina: Nord-Korea er i Kinas bakgård, og Kina vil aldri la noen andre, særlig ikke USA, få slippe til for å ordne opp i Nord-Korea.

3. Folkelig motstand: Folk som er hjernevasket, enten det handler om religion eller andre totalitære ideologier, lar seg ikke lure til å kjøpe vestlig, dekadent, demokratisk tankegods - særlig ikke når det tvangsfores fra USA.

4. USA's oversjøiske historie: Enten vi snakker om Vietnam eller Midt-Østen, ender alltid USA's intervensjoner med blodbad og politisk fiasko. Jeg vil tro at nettopp Trumps løfter om et annet fokus var hovedgrunnen til hans suksess i valget.

Som sagt: Jeg tror Trump er gal nok til å bombe i Nord-Korea, men han er ikke gal nok til å ofre amerikanske liv på landjorda.

Svar
Kommentar #7

Renate Solberg

3 innlegg  9 kommentarer

Publisert 10 måneder siden

Veldig interessant. Har ikke tenkt så mye på Kinas rolle i det siste,  du har kanskje rett..? Men - utrolig nok ble Kina (og Russland) med på sanksjonene fra FN, det syns jeg var rart siden hoveddelen av eksporten av kull, jern, bly, osv går jo rett til Kina!! Det er jo de som taper på det. Kan det være at de også er lei av Kim Jong-un sine stadige trusler, og takknemlig for drahjelp av USA??

 

Ellers tenkte jeg på en artikkel Aftenposten nettopp publiserte - De unge skyr den statlige ideologien i økende grad - om at de unge i Nord-Korea ikke føyer seg etter lederen slik de gamle, så til ditt punkt 3, er det ikke sikkert den folkelige motstanden er så sterk som den har vært. De unge er også veldig opptatt av og liker mye av det som kommer fra USA (som filmer på svartemarkedet, osv). Dette er også mitt inntrykk fra "inside" informasjon. 

1 liker  
Svar
Kommentar #8

Tove S. J Magnussen

505 innlegg  2055 kommentarer

Våpen

Publisert 10 måneder siden

USA har utrolige mengder med våpen, mange flere enn antall innbyggere. Flere barn dør av våpen enn i bilulykker. Å lede en verdensdel er et enormt ansvar som ingen klarer alene. Samarbeid er veien til utvikling. Noen ganger må åpenheten få en pris. Da blir det ordkrig. Å rydde i eget hus er viktigere en å rote i andre sitt.

Svar
Kommentar #9

Renate Solberg

3 innlegg  9 kommentarer

Publisert 10 måneder siden

Er enig i at USA må rydde i egen leir (og det virker som om han i alle fall forsøker det, med America first! som slagord), men allikevel har de hatt og tatt en rolle som verdenspoliti i mange tiår, og i dette tilfellet er det jo også deres eget land som blir truet igjen og igjen, samtidig som rakettene blir bedre og når lengre og lengre.

 

Jeg er absolutt ikke for en atomkrig, og håper selvfølgelig ikke det kommer til det, men jeg er ikke kritisk (slik det virker som mesteparten av media er) til at NOEN prøver å gjør mer enn sanksjoner og forsøk på dialog!

Svar

Siste innlegg

Vigslet rot
av
Stephanie Dietrich
34 minutter siden / 22 visninger
0 kommentarer
Hjerte for Afrika
av
Rannveig Bremer Fjær
rundt 1 time siden / 22 visninger
0 kommentarer
Judas anger!
av
Torbjørn Ustad
rundt 1 time siden / 39 visninger
1 kommentarer
En bokser hviler ut
av
Geir Tryggve Hellemo
rundt 3 timer siden / 83 visninger
1 kommentarer
Med ansvar for religion
av
Vårt Land
rundt 3 timer siden / 48 visninger
0 kommentarer
Verdiløse menn
av
Håvard Nyhus
rundt 15 timer siden / 510 visninger
8 kommentarer
SKAM, PRIDE OG BARNEHAGER
av
Øyvind Hasting
rundt 16 timer siden / 170 visninger
4 kommentarer
Venstres Høyre-problem
av
Berit Aalborg
rundt 19 timer siden / 312 visninger
2 kommentarer
Rett til liv - heile livet
av
Aase Maren Østgaard
rundt 21 timer siden / 683 visninger
4 kommentarer
Les flere

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Vigslet rot
av
Stephanie Dietrich
34 minutter siden / 22 visninger
0 kommentarer
Hjerte for Afrika
av
Rannveig Bremer Fjær
rundt 1 time siden / 22 visninger
0 kommentarer
Judas anger!
av
Torbjørn Ustad
rundt 1 time siden / 39 visninger
1 kommentarer
En bokser hviler ut
av
Geir Tryggve Hellemo
rundt 3 timer siden / 83 visninger
1 kommentarer
Med ansvar for religion
av
Vårt Land
rundt 3 timer siden / 48 visninger
0 kommentarer
Verdiløse menn
av
Håvard Nyhus
rundt 15 timer siden / 510 visninger
8 kommentarer
SKAM, PRIDE OG BARNEHAGER
av
Øyvind Hasting
rundt 16 timer siden / 170 visninger
4 kommentarer
Venstres Høyre-problem
av
Berit Aalborg
rundt 19 timer siden / 312 visninger
2 kommentarer
Rett til liv - heile livet
av
Aase Maren Østgaard
rundt 21 timer siden / 683 visninger
4 kommentarer
Les flere

Siste kommentarer

Torvid Høiland kommenterte på
Jo, Listhaug er politiker
2 minutter siden / 860 visninger
Bjørn Blokhus kommenterte på
SKAM, PRIDE OG BARNEHAGER
6 minutter siden / 170 visninger
Ingar Eriksen kommenterte på
Verdiløse menn
14 minutter siden / 510 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Jo, Listhaug er politiker
19 minutter siden / 860 visninger
Bjørn Blokhus kommenterte på
Verdiløse menn
26 minutter siden / 510 visninger
Sigmund Svarstad kommenterte på
Verdiløse menn
29 minutter siden / 510 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
En bokser hviler ut
31 minutter siden / 83 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Ute av verden
rundt 1 time siden / 2163 visninger
Torbjørn Ustad kommenterte på
SKAM, PRIDE OG BARNEHAGER
rundt 1 time siden / 170 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Hva skal vi med De ti bud i 2018?
rundt 1 time siden / 442 visninger
Rune Staven kommenterte på
Judas anger!
rundt 1 time siden / 39 visninger
Rune Staven kommenterte på
Judas fulgte Jesus men gikk fortapt.
rundt 1 time siden / 692 visninger
Les flere