Arne Jørgen Løvland

12    19

HACKSCHOOLING – ET ALTERNATIV FOR DEG SOM IKKE VIL GÅ PÅ SKOLE

Begrepet Hackschooling har ingen forbindelse med hacking, men dreier seg rett og slett om å plukke – hacke – kunnskap utenfor det offentlige skolesystemet. Et bedre norsk ord er nok Kunnskaps-shopping. Muligheten har oppstått som en konsekvens av at det fins tusenvis av ulike åpne kurs, som for eksempel ved universitetene Yale og MiT. Andre kunnskapskilder er for eksempel Onlinecollege, Class Central, Coursera og TED talks. I tillegg er You-Tube som Mimes brønn – en utømmelig verden av kunnskapsressurser.

Publisert: 12. aug 2017 / 394 visninger.

Det er dette det dreier seg om – Hackschooling – å bygge sin egen kunnskap som verden har behov for. Begrepet og muligheten har oppstått fordi det offentlige systemet ikke lenger har monopol på kunnskap. Det har også bakgrunn i et økende behov for at du hurtigere må tilpasse deg et samfunn i stadig endring. Uansett hvor du er, kan du lete opp og lære deg den kunnskapen du og verden har behov for 24/7.

I dag vet vi lite om den verden som kommer og de behov den har for ulike yrker eller kunnskap. Sannheten er vel at de fleste som utdanner seg i dag, kommer til å jobbe i et yrke som ennå ikke er oppfunnet. Ting kommer til å endre seg stadig hurtigere, og det å tilpasse seg dette og kunne finne fram til eller besitte den lærdom som verden kan ha behov for, bli enda viktigere.

Den som vil lære i dag – må ikke nødvendigvis gå på skole. Dersom du jobber noen timer hver dag, og slik tjener penger til livets opphold, kan du studere der du selv er. Du kan spesialisere deg og spisse kompetansen din inn mot særskilte behov, og lære dette så godt at du kan tilby deg selv som en ressurs. Skulle du etter et par år gå lei, er det bare å gå på med ny frisk i et annet emne.

Kanskje tenker du annerledes og tilbyr deg selv som frivillig til ulike organisasjoner. Du vil jobbe for dem og reise verden rundt, skaffe deg viktig arbeidserfaring, kunnskap om språk, kulturer, mennesker eller atferd, og slik pynte CV-en med det som verden virkelig trenger – global erfaring. Da er det betryggende å vite at du ikke går glipp av kunnskap andre må gå på skole for å tilegne seg – du har alltid skolen med deg via telefonen eller pc-en og et sett høretelefoner.

Hackschooling er en tendens som, så mange andre tendenser, starta blant programmererne, men har spredt seg til journalister, fotografer og gründere. Det fins en rekke opplæringsmuligheter på nettet sånn at du lett kan fikse ting selv (alt fra motorer og datamaskiner til el-systemer). Etter hvert vil også hackschooling spre seg til håndverksyrkene.

Det fins ingen hake, ingen liten skrift, ingen som henger over deg og krever at du må jobbe med lekser – du er din egen herre. Kanskje vil nettopp det poenget kunne virke hemmende for mange – det forutsetter nemlig at du er strukturert.

De som går foran, vil alltid være de ressurssterke eller de kreative som hacker seg til kunnskap og erfaring utenfor utdannelsessystemet. De øvrige unge – det store flertallet – vil utdanne seg tradisjonelt. Som alle tendenser vil det være slik en stund, men etter hvert vil stadig flere gå foran og hacke sin egen utdanning, slik at tradisjonell utdanning gradvis mister popularitet, mens hackschooling vil vinne stadig nye tilhengere, og om noen år, vil hackschooling være den dominerende utdannelsesmåten.    

Fremtidsfabrikken i Danmark har undersøkt fenomenet de siste seks månedene, og også intervjuet ungdommer som driver med hackschooling – du kan lese mer på fremtidsfabrikken.com.

 

HACKSCHOOLERNES VERDIER

1 – Vi lar oss ikke styre av samfunnets normer

2 – Vi er gode til å bruke vårt nettverk og strukturere vårt liv

3 – Vi har problemer med autoriteter

4 – Vi vil gjerne bruke utdannelsessystemet, men vi vil selv sette sammen vår egen vei – ellers sørger vi selv for å utdanne oss

5 – Vi stemmer på progressive partier som vi endre det etablerte systemet

6 – Vi mener at vi kommer fra privilegert hjem

7 – Vi er ikke redde for å gå egne veier, selv når andre tviler på våre valg

8 – Vi drømmer om å skape noe stort og få suksess i arbeidslivet

9 – Vi tror det kommer mange flere hackshoolere som oss

10 – Vi mener utdannelsessystemet taper om det ikke endrer seg

Kilde: fremtidsfabrikken.com

 

 

 

2 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Øyvind Holmstad

176 innlegg  624 kommentarer

P2P-education

Publisert 3 måneder siden

Veldig bra! Er takknemlig hvis du kan oversette denne artikkelen og publisere den hos p2p-foundation: https://blog.p2pfoundation.net/

Man kan vel kalle dette utdanning mellom likestilte, uten autoriteter. Eller typisk p2p (peer to peer), som er et fundament for det nye delingssamfunnet.

Elsker alle delere, ikke minst de som fritt og velvillig deler av sin kunnskap!

2 liker  
Svar
Kommentar #2

Øyvind Holmstad

176 innlegg  624 kommentarer

HACKSCHOOLING - livets nye skole

Publisert 3 måneder siden
1 liker  
Svar
Kommentar #3

Gjermund Frøland

9 innlegg  4905 kommentarer

Dokumentasjon

Publisert 3 måneder siden
Arne Jørgen Løvland. Gå til den siterte teksten.
De som går foran, vil alltid være de ressurssterke eller de kreative som hacker seg til kunnskap og erfaring utenfor utdannelsessystemet.

De kreative vil også med letthet kunne skaffe seg den "dokumentasjon" på kompetanse som de selv mener de har tilegnet seg.

Levering av vitnemål og sertifikater på postordre, i likhet med betting, er en vekstnæring som står for mye "verdiskaping".

2 liker  
Svar
Kommentar #4

Sølve Nicolay Thobro Lauvås

0 innlegg  163 kommentarer

Publisert 3 måneder siden

Svein Hatløy prøvde på Bergen Arkitekthøgskole å benytte et lignende system for kunnskapstilegning, basert på Oskar Hansens "åpen form" - pedagogikk og Hans Skjervheims dialogmodell.

Hatløy var selv klar over svakhetene i systemet han hadde laget, men det gikk fint så lenge han var både den faglige og formelle autoriteten, da han når som helst kunne overstyre ukloke avgjørelser blant studenter og ansatte.

Etter at Hatløy gikk av med pensjon i 2007, ble ikke systemet videreutviklet i den ideologiske retningen han sto for, men i praksis gradvis avviklet.

Man skulle tro at kritikerne av det tradisjonelle utdanningssystemet ville engasjere seg for å beholde ett av de få eksemplene vi har på at alternative utdanningssystemer finnes og fungerer, men fra den kanten var det påfallende stille. 

Hva er grunnen til det?

2 liker  
Svar
Kommentar #5

Arne Jørgen Løvland

12 innlegg  19 kommentarer

Publisert 3 måneder siden

Skal oversette den!


AJ

1 liker  
Svar
Kommentar #6

Arne Jørgen Løvland

12 innlegg  19 kommentarer

Publisert 3 måneder siden

Det synes jeg også er underlig - muligens ligger det i at Hackschooling særlig er utbredt i andre land. Det siste landet som har fått ei økning, er Danmark.   

Svar
Kommentar #7

Øyvind Holmstad

176 innlegg  624 kommentarer

Retningslinjer for innlegg hos p2p-foundation

Publisert 3 måneder siden

Flott! Kontakt Stacco Troncoso på epost staccotroncoso@p2pfoundation.net eller James Burke på epost james@p2pfoundation.net for å få en konto. Stacco og jeg har noe kontakt, mens Burke er det ikke sikkert husker meg.

Før du poster må du lese retningslinjene!

- Blog Content Curation and Original Writing Guidelines: https://wiki.p2pfoundation.net/Blog_Content_Curation_and_Original_Writing_Guidelines

Igjen, tusen takk! Artikkelen din åpnet mine øyne for at man kan være verdifull selv om man ikke liker de formelle utdanningsinstitusjonene.

Svar
Kommentar #8

Sølve Nicolay Thobro Lauvås

0 innlegg  163 kommentarer

Ikke usannsynlig

Publisert 3 måneder siden

Det er noen forskjeller på Norge og mange andre land når det gjelder formelle og juridiske reguleringer av utdanningssektoren. Dessverre er det en del forkjempere for alternative utdanningssystemer som tar for gitt, og argumenterer ut fra, at det samme lovverket gjelder i Norge som i andre land. 

- Ved karaktersetting er normalfordeling per klasse er ikke tillatt. Alle studenter skal vurderes etter de samme kriterier.

- Lærere kan ikke utestenge enkeltstudenter eller grupper av studenter fra forelesninger (f.eks. ved forsentkomming, som kan ha legitime årsaker).  For at noen skal utestenges fra hele eller deler av en utdanningsinstitusjons område, må det fattes individuelt vedtak.

- Studenter har krav på individuell vurdering, også ved gruppearbeid. Karakterer kan altså ikke settes bare på grunnlag av gruppens felles arbeid.

Svar
Kommentar #9

Arne Jørgen Løvland

12 innlegg  19 kommentarer

Publisert 3 måneder siden

Bra kommentar, og viktig for mange lærere å ha i mente. 

Ingen ting av det du skriver kolliderer med det jeg slår til lyds for (eller andre Hackschooleforkjempere).

Hackschooling er et system som forkaster det offentlige skolesystemet - og lar i stedet hver person sjøl tilegner seg kunnskap gjennom andre kanaler - og selger sin viten til markedet. 

Du tenker kanskje på dokumentasjon - det lar seg som regel løse (eller avdekkes) i intervjurundene og at du kan slå i bordet med attester eller annet.

Svar

Siste innlegg

Show i kirken
av
Paul Nergård Wirkola
rundt 5 timer siden / 89 visninger
0 kommentarer
Reis deg og gå inn
av
Ida Marie Haugen Gilbert
rundt 7 timer siden / 150 visninger
1 kommentarer
Et symboldokument
av
Vårt Land
rundt 9 timer siden / 121 visninger
1 kommentarer
Klarere på grensene
av
Joav Melchior
rundt 9 timer siden / 355 visninger
1 kommentarer
Makten og ærbødigheten
av
Alf Gjøsund
rundt 21 timer siden / 1231 visninger
11 kommentarer
Forfølgelsesvanvidd
av
Anne Jensen
rundt 22 timer siden / 787 visninger
16 kommentarer
Les flere

Lesetips

Ateistens bekjennelser
av
Trond Skaftnesmo
13 dager siden / 6592 visninger
296 kommentarer
Er Noahs Gud vår Gud?
av
Sofie Braut
16 dager siden / 6884 visninger
193 kommentarer
Å være snill
av
Åste Dokka
21 dager siden / 2236 visninger
2 kommentarer
Det skamfulle samfunnet
av
Erling Rimehaug
24 dager siden / 3578 visninger
5 kommentarer
Når det er bra at det er glemt
av
Benedicte Aass
rundt 1 måned siden / 484 visninger
0 kommentarer
Se og bli sett
av
Asbjørn Gabrielsen
rundt 1 måned siden / 490 visninger
0 kommentarer
Sjenanse og verdighet
av
Ingrid Nyhus
rundt 1 måned siden / 3549 visninger
1 kommentarer
Jeg kunne vært mirakelpredikant
av
Levi Fragell
rundt 1 måned siden / 8052 visninger
225 kommentarer
Mektig martyr
av
Åshild Mathisen
rundt 1 måned siden / 2687 visninger
5 kommentarer
Les flere

Siste innlegg

Show i kirken
av
Paul Nergård Wirkola
rundt 5 timer siden / 89 visninger
0 kommentarer
Reis deg og gå inn
av
Ida Marie Haugen Gilbert
rundt 7 timer siden / 150 visninger
1 kommentarer
Et symboldokument
av
Vårt Land
rundt 9 timer siden / 121 visninger
1 kommentarer
Klarere på grensene
av
Joav Melchior
rundt 9 timer siden / 355 visninger
1 kommentarer
Makten og ærbødigheten
av
Alf Gjøsund
rundt 21 timer siden / 1231 visninger
11 kommentarer
Forfølgelsesvanvidd
av
Anne Jensen
rundt 22 timer siden / 787 visninger
16 kommentarer
Les flere

Siste kommentarer

Torry Unsgaard kommenterte på
Ledsagere som ikke lytter
9 minutter siden / 1611 visninger
Sigurd Eikaas kommenterte på
Ledsagere som ikke lytter
9 minutter siden / 1611 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Ateisme og humanisme II
29 minutter siden / 1925 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Ateisme og humanisme II
33 minutter siden / 1925 visninger
Oddbjørn Johannessen kommenterte på
Forfølgelsesvanvidd
38 minutter siden / 787 visninger
Roger Christensen kommenterte på
Ateisme og humanisme II
39 minutter siden / 1925 visninger
Rolf Larsen kommenterte på
Forfølgelsesvanvidd
rundt 1 time siden / 787 visninger
Rolf Larsen kommenterte på
Noahs Gud hadde nåde med Noah
rundt 1 time siden / 318 visninger
Rolf Larsen kommenterte på
Noahs Gud hadde nåde med Noah
rundt 1 time siden / 318 visninger
On Elpeleg kommenterte på
Ledsagere som ikke lytter
rundt 1 time siden / 1611 visninger
Bjørn Blokhus kommenterte på
Et symboldokument
rundt 2 timer siden / 121 visninger
Anne Jensen kommenterte på
Forfølgelsesvanvidd
rundt 2 timer siden / 787 visninger
Les flere