Verdidebatt

En seier for valgfriheten

Det viktigste vi kan gjøre er å investere i barna og i familiene våre. Derfor gikk KrF frimodig ut i starten av august i alle kanaler og feiret at kontantstøtten fortsatt sørger for reell valgfrihet for barnefamiliene. Politisk redaktør i Drammens Tidende Karianne Braathen ble så provosert at hun på lederplass kommenterte noen dager senere min kronikk. Her er mitt svar til Drammens Tidende der jeg går til forsvar for valgfriheten!

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Skal vi få et mer familievennlig samfunn, trenger vi en mer framtidsrettet familiepolitikk. En politikk som gjør at familier i større grad kan organisere egen hverdag, som gir mer fleksibilitet og valgfrihet. Et slikt samfunn legger til rette for at småbarnsforeldre ikke havner rett i tidsklemma med skrikende lengsel etter mer tid med egne barn. For det er dessverre en realitet for småbarnsforeldre har ofte en stressende hverdag.

I Drammens Tidene mandag 7. august kommenterer politisk redaktør Karianne Braathen på lederplass min kronikk i avisen onsdag 2. august om økningen av kontantstøtten der jeg hevder at økningen er en seier for alle barnefamilier.

Redaktøren mener at det er liten grunn til å feire kontantstøtten og at den er til hinder for integrering og at innvandrerkvinner isoleres fra arbeidslivet. Braathen har rett at vi har store utfordringer for bedre integrering og at det ikke finnes bedre integeringsarenaer enn barnehage, skole og arbeidsliv. Men å legge skylden ene og alene på kontantstøtten ved å skyve minoritetskvinner foran seg på bekostning av alle barna, er for enkelt.

Venstre sier: Alt starter i skolen. Det er feil.
Alt starter nemlig ikke i skolen. Det starter heller ikke i barnehagen. KrF sier: Alt starter i hjemmet. Jeg mener det nemlig ikke bare er det som skjer i skolen eller barnehagen på dagtid som er avgjørende for barnas fremtid, men det som skjer i hjemmet er enda mer avgjørende.

La det ikke være noen tvil. KrF er opptatt av en god skole og barnehage. Derfor går vi til valg på bemanningsnorm i barnehagene og flere lærere pr elev i skolen.

Vi må ha mer valgfrihet, ikke mindre
Som jeg sa i min kronikk: Det viktigste vi kan gjøre er å investere i barna og i familiene våre. Derfor gikk KrF frimodig ut i alle kanaler og feiret at kontantstøtten fortsatt sørger for reell valgfrihet for barnefamiliene.

Gode støtteordninger for barnefamiliene de to første årene med fødselspermisjon og kontantstøtte for ett-åringene handler om at det er familiene selv som skal ta avgjørelser om sine barn, og at vi som samfunn legger til rette for flere valg, og mer fleksibilitet. Valgfriheten er i ideologisk forankret og vil alltid være en bærebjelke for KrFs familiepolitikk.

KrF tåler enhver kritikk som er rettet mot kontantstøtten og deltar gjerne i debatten om ulike utfordringer kontantstøtten får skylden for. Men å fjerne kontantstøtten går vi ikke med på. Støtten et viktig verktøy for å gi familier fleksibilitet, tid og viktigst av alt - muligheten til selv å ta valg for hvordan man vil organisere sin hverdag.

KrF gjør ikke forskjell på folk
Kontantstøtten blir til stadighet beskyldt for å være det største hinderet mot integrering. Dette mener jeg er sterkt overdrevet. Det finnes ingen automatikk i at man får jobb dersom de ikke velger kontantstøtte. Alle hjemmearbeidende foreldre har dessverre utfordringer i å få jobb etter mange år borte fra arbeidslivet. KrF gjør ikke forskjell på folk.

Selvfølgelig har barn fra minoritetsfamilier like behov som alle andre barn. Språkferdigheter, utdanningsnivå og kulturelle ulikheter er utfordringer vi må møte med mange ulike virkemidler for å bedre integreringen. Derfor har KrF blant annet foreslått obligatorisk språkopplæring og barnepass for minoritetsforeldre av kontantstøtten.

- Det er på tide at familiepolitikken utformes med forankring i barnas behov og på deres premisser!

Vi har i altfor lang tid ofret ettåringenes behov til fordel for likestillings-, integrerings- og økonomisk politikk. Jeg er grunnleggende uenig i at likestilling i arbeidslivet skal gå på bekostning av barna. KrF kommer ikke til å godta at hensynet til arbeidslinjen, integrering og likestilling skal utkonkurrere barnefamiliers valgfrihet. Hensynet til familien og barnas beste må veie tyngst i fremtidens familiepolitikk.

Så populær at vi vil utvikle den videre
Det er et faktum at 60 prosent av alle barnefamilier benytter seg av kontantstøtten i dag i noen måneder etter at barnet har fylt 1 år. Jeg har aldri møtt noen som er angrer på at de valgte å være litt lengre hjemme før oppstart i barnehage.

Jeg tror heller ikke at barn har tatt skade av å tilbringe mer tid med sine foreldre de første årene. Jeg må minne om at kontantstøtten handler om støtte i noen måneder inntil ett år fra barna er 12 måneder.

Derfor vil vi bevare og utvikle flere av velferdsordningene for barnefamiliene for å oppnå mer valgfrihet. KrF vil bevare og styrke barnetrygden og gjøre det enklere å kombinere kontantstøtte med barnehage. Vi vil også kombinere kontantstøtten med språkopplæring og barnepass for minoritetsforeldre for å sikre essensiell norskopplæring.

For at familier enklere kan få reell valgfrihet vi vil også lovfeste ettåringers rett på deltidsplass i barnehagen i kombinasjon med kontantstøtte og KrF vil se på flere ordninger som eksempelvis tidskonto for å løse tidsklemma for barnefamiliene.

Nei til obligatorisk barnehage
I stedet for å angripe kontantstøtten, foreslår jeg redaktører, opinionsdannere, kommentatorer og de andre partiene blir med på dugnaden om å møte familienes ønske og behov for valgfrihet og fleksibilitet. Bli heller med å utvikle fremtidens familiepolitikk fremfor å innføre obligatorisk barnehage. Dette passer ikke inn i det norske velferdssamfunnet.

Alle barn og familier er forskjellige. Det som passer for noen, passer ikke for alle. Det er ikke noe galt å starte i barnehage med en gang og det bør heller ikke være noe galt å velge å være hjemme litt lengre. Fremtidens familiepolitikk handler om å ta hensyn til nettopp det. Den handler om at vi som samfunn legger til rette for flere valg, og mer fleksibilitet.

Det samfunnet vil KrF skape. Vi har verdens beste familiepolitikk.

Jostein Rensel
1. kandidat for Buskerud KrF

-------

Link min kronikk i Drammens Tidene: https://www.dt.no/meninger/politikk-og-samfunn/krf/kontantstotten-okte-det-er-en-seier-for-alle-familier/o/5-57-690414

Link til redaktørens leder: https://www.dt.no/meninger/politikk-og-samfunn/drammen/liten-grunn-til-a-feire-kontantstotten-i-drammen/o/5-57-691299

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt