Lederartikkel Vårt Land

Pilegrim og penger

Vi skal ikke stille krav til hvem som skal få kalle seg pilegrim. Men kommersialisering må ikke fortrenge den enkle vandringen.

Publisert: 5. aug 2017 / 321 visninger.

Pilegrimsvandringer begynner å ligne mer og mer på turisme, sa presten Kjell A. Nyhus i gårsdagens avis. Han mener pilegrimssentrenes satsing på kommeriselle tilbud utvanner hele ideen bak pilegrimsvandringen, som er enkelhet, stillhet og nøysomhet.

Den økende interessen for pilegrimstilbud de senere årene har mye positivt ved seg. Det reflekterer en økende interesse for det åndelige i et stadig mer sekulært samfunn, men også en lengsel etter å knytte det åndelige til noe konkret og kroppslig. Det handler om mer enn å be en bønn på en turistreise. En pilegrim skal være i stillhet i nærkontakt med naturen, og en pilegrim skal ha et mål som gir reisen retning.

Det betyr ikke at vi skal fremme en pilegrimspurisme og stille krav til hvem som skal få kalle seg pilegrim. Vi oppfatter heller ikke at det er Nyhus' anliggende. Han kritiserer pilegrimssentrene som er etablert de senere årene for å satse på å bygge ut dyre tilbud som ligner på turisme og for lite på å legge til rette for rimelige vandringer i naturen.

Pilegrimssentrene svarer at de ønsker at kommersielle krefter skal overta selve den praktiske organiseringen av pilegrimstilbud. Det er i utgangspunktet ikke noe galt i det. Men spørsmålet blir hva slags tilbud det stimuleres til. Dersom hovedhensikten er å bidra til økt verdiskaping langs pilegrimsleden, blir de enkle tilbudene lett skadelidende. Det burde være en hovedoppgave for pilegrimssentrene å sørge for å gjøre det mulig å vandre som pilegrim uten å måtte betale store beløp for det.

Tilrettelegging og vedlikehold av de ulike pilegrimsledene, med merking og rydding og oppdatering vil neppe være noe markedskreftene tar seg av. Det må være primæroppgaven for pilegrimssentrene å bidra til at det er mulig å vandre som pilegrim på egen hånd.

Så er det ingen grunn til å kritisere de som utvikler kommersielle tilbud med pilegrimspreg. Det kan være et bidrag til en mer meningsfylt turisme. Men det må ikke skje til fortrengsel for den egentlige ideen med pilegrimsvandring.

1 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Daniel Krussand

4 innlegg  766 kommentarer

Selvsagt er det galt.

Publisert 3 måneder siden
Vårt Land. Gå til den siterte teksten.
Pilegrimssentrene svarer at de ønsker at kommersielle krefter skal overta selve den praktiske organiseringen av pilegrimstilbud. Det er i utgangspunktet ikke noe galt i det. Men spørsmålet blir hva slags tilbud det stimuleres til.

Jo, det er nettopp noe galt i det.

Dersom pilegrimssentrene ikke selv kan ta seg av den praktiske delen av tilbudet, bør de bytte navn, eller bytte jobb!

Hvis  "En pilegrim skal være i stillhet i nærkontakt med naturen, og en pilegrim skal ha et mål som gir reisen retning." - ja da kan ikke ønske om å tjene penger være førende for dem som hjelper "pilegrimene" underveis.  

Nå mener jeg en fottur mellom Turistforeningens hytter på stier i fjellet er bedre.  

Da går også pengene til et godt formål og til et Vertskap som leverer Guds natur, godt miljø, god mat og peiskos.  Er du da en kristen er det åndelige ivaretatt - du er jo et tempel for Den hellige Ånd.

Svar
Kommentar #2

Kjersti Marken

1 innlegg  1 kommentarer

Pilegrimsvandringer som kommersiell inntekstkilde?

Publisert 3 måneder siden

Når pilegrimsarbeidet i Norge nå er i utvikling, er det lett å skjele til Spania der pilegrimsvandringer har hatt en voldsom utvikling de siste årene. Og vi kan ha mye å lære av spanjolene. Det kan virke som om det i Spania er mange som tjener seg rike på pilegrimer, men dette er ikke min erfaring etter noen turer på Camino Frances til Santiago de Compostela. Overnattingsmulighetene er enkle, billige og mange. Det finnes selvfølgelig også hoteller med andre prisklasser, men de fleste pilegrimene foretrekker etter min erfaring det enkle. Også enkel skilting. De gule pilene i Spania er enkle å se og enkle å vedlikeholde.

Det er ikke bare én pilegrimskultur i Norge, det er et bredt spekter av pilegrimsforeninger og pilergimer, og mange av oss som går, støtter fengselsprest Nyhus. Pilegrimsvandring handler som kjent om både den indre og den ytre vandringen, og det er behov for senger og mat underveis. Det bekymrer mange av oss at pilegrimens sju nøkler: langsomhet, frihet, enkelhet, bekymringsløshet, deling og åndelighet forsvinner når det skal tjenes penger på dem. De åndelige tilbudene må ikke bli for avanserte og for dyre. Det holder å ha åpne kirker, med mulighet for å tenne lys, be en bønn eller få med seg en velsignelse.  
Pilegrimsfellesskapet St. Jakob har jobbet for å utvikle pilegrimsarbeidet og bevare enkelheten i 20 år.  

 

Norge er i utgangspunktet et dyrt land å besøke. Hvis vi skal være attraktive for pilegrimer, må vi, etter min mening, gjøre pilegrimsleden billigere.
Jeg fikk lov til å ta imot pilegrimer på Pilegrimsmottaket i Nidaros i sommer, og mange av dem hadde disse tilbakemeldingene: Det var vakkert og villt, en flott led, men for dyrt.   

 

 Pilegrimsarbeid handler jo om den ytre og indre vandring, og det er samspillet mellom disse som utgjør pilegrimsvandringen eller pilegrimsreisen. Når dette forsvinner i bekymring for om man har nok penger på konto til å få sove, da mister vi pilegrimene.

Pilegrimsarbeid handler for øvrig om mye mer enn Olavsleder og Nidaros. Sist jeg sjekket var Norge et luthersk land. Egentlig burde vel da Røldal med sitt gråtende krusifiks kanskje vært det viktigste pilegrimsmålet i landet vårt? Jeg er bekymret for Sirkus Olav i Trondheim. Jeg skjønner at næringslivet vil bruke Olavskulten for det det er verdt og tjene penger på det, men tjener det pilegrimenes sak? Undres om Mesteren ville funnet fram pisken igjen hvis han skulle gått pilegrimsleden, og ankommet Trondheim rundt Olsok?
Pilegrimsvandringer og pilegrimsarbeid er viktig. Vi trenger det. Norge trenger det!  


1 liker  
Svar

Siste innlegg

Johan Veltens kritikk
av
Bernt Aksel Larsen
6 minutter siden / 17 visninger
0 kommentarer
Frivillig fornyelse
av
Vårt Land
18 minutter siden / 19 visninger
1 kommentarer
Augo sviv som snarast
av
Håvard Nyhus
rundt 15 timer siden / 261 visninger
0 kommentarer
Tese III: Nåden er alltid større
av
Joel Halldorf
rundt 20 timer siden / 151 visninger
1 kommentarer
Gud gav dem over
av
Kjetil Mæhle
rundt 21 timer siden / 263 visninger
4 kommentarer
Les flere

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Johan Veltens kritikk
av
Bernt Aksel Larsen
6 minutter siden / 17 visninger
0 kommentarer
Frivillig fornyelse
av
Vårt Land
18 minutter siden / 19 visninger
1 kommentarer
Augo sviv som snarast
av
Håvard Nyhus
rundt 15 timer siden / 261 visninger
0 kommentarer
Tese III: Nåden er alltid større
av
Joel Halldorf
rundt 20 timer siden / 151 visninger
1 kommentarer
Gud gav dem over
av
Kjetil Mæhle
rundt 21 timer siden / 263 visninger
4 kommentarer
Les flere

Siste kommentarer

Isak BK Aasvestad kommenterte på
Frivillig fornyelse
7 minutter siden / 19 visninger
Cecilie Bedsvaag kommenterte på
Medias framstilling av mennesker
9 minutter siden / 598 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Når vil vi alle forstå Islam?
11 minutter siden / 4268 visninger
Oddvar Hægeland kommenterte på
Livssynsnøytral ­er ikke verdinøytral
12 minutter siden / 2183 visninger
Unn Elisabeth Aarø kommenterte på
Gud gav dem over
23 minutter siden / 263 visninger
Geir Wigdel kommenterte på
Når vil vi alle forstå Islam?
23 minutter siden / 4268 visninger
John-Olav Hoddevik kommenterte på
Revival - fra Gud?
24 minutter siden / 1973 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Når vil vi alle forstå Islam?
40 minutter siden / 4268 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Hva uenigheten handler om
rundt 1 time siden / 1608 visninger
Isak BK Aasvestad kommenterte på
Feil løsning på feil spørsmål
rundt 1 time siden / 193 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Om en verbal duell, trusler, krav og knefall for islam  
rundt 1 time siden / 387 visninger
Tove S. J Magnussen kommenterte på
Overgrep frem i lyset
rundt 1 time siden / 174 visninger
Les flere