Verdidebatt

ASYLMOTTAK I BØMLO?

Hareide utfordrer Listhaug - vil hjelpe flere flyktninger å komme til Norge.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det er utrolig hva et forestående valg kan utløse av frimodighet og taleførhet. I dagens kronikk i Dagbladet runger et "Effata" fra Bømlo. "Jeg og KrF har hele tiden vært opptatt av å hjelpe her og der. Det er på tide at norsk asyl- og flyktningpolitikk handler mer om denne kombinasjonen." Hareide vil først og fremst ha et taktskifte i norsk asylpolitikk, hvor vi må hjelpe mer til i områdene som rammes hardest av store migrasjonsbølger. Det vises til færre asylsøkere til Norge enn noen gang. Hareide understreker, av denne grunn har vi personer som kan gå inn i mottaksapparat, mye kompetanse som Italia behøver nå. Noen av disse personene kan dra til Italia og hjelpe dem i situasjonen landet er i nå. Det virker noe uklart -så langt, om hvem Hareide egentlig ønsker å hjelpe, om det er Italia eller flyktningene? Som kjent for de fleste er mottaksapparatet i Italia fullstendig sprengt. Da var det kanskje nyttigere å opprette et asylmottak i Bømlo med en luftbro fra Italia.

Overstyre Dublin-konvensjonen er et edruelig og konstruktivt forslag. I avtalen står det at vi kan sende tilbake asylsøkere til første mottaksland, men ikke at vi må. KrF ønsker et europeisk initiativ hvor alle land i Europa ser bort fra det ene modale hjelpeverbet for å hindre tilbakesending til første mottaksland. Hareide understreker også at flere land enn bare Norge må være med på avtalen. Dermed blir belastningen for Italia og Hellas som mange flyktninger først kommer til, mindre.

Bra Hareide! Når har du tenkt å fremme dette forslaget? Skal du bevare troverdighet bør du snarest fremme dette initiativet gjennom internasjonale kanaler, både FN, Europarådet, EU, flyktningeorganisasjoner m.fl. Dette forventes av deg og forplikter, ellers kan fallhøyden både for partilederen og partiet bli stor. Her må det bli en felles europeisk dugnad.

La deg ikke forføres av Listhaug,tenk økologisk. Hennes listige "velkommen etter"- til hva? Innvandrings- og integreringsministeren har lenge løftet frem betydningen av å hjelpe flere asylsøkere der de er. Ministeren er  samtidig klar over at "der de er" fullstendig er utbombet. Telt, proviant og nødutstyr har allerede hjelpeorganisasjoner og frivillige forsøkt å få på plass, der det har vært mulig. Men flyktningene kan vanskelig hjelpes der, slik det er nå.Det er ynkelig av Listhaug å antyde migranter som økonomiske lykkejegere. Slik skapes fort holdninger av negativ art, og setter søkelyset i en helt annen retning enn mennesker som er i nød, elendighet og fare. Her fremmer ministeren en dobbeltmoral som ikke er finurlig, men direkte gjennomsiktig og simpel.

Her er mye ros til Hareide og ditt initiativ, men skal dette balansere bør partilederen og partiet bli minnet om at nå har dere i fire år vært støtteparti for regjeringen, og først en drøy måned før valget vises det sanne jeg ?

Dette handler om integritet og troverdighet både for partilederen og partiet. Det forplikter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt