Leder

Frykt og handling

Det er lite sannsynlig at Paris-avtalens mål blir nådd. Det bør være en vekker som får oss til å handle, ikke til å gi opp.

Klimaendringene er vår største trussel. Det er hva flertallet mener i en undersøkelse som nettopp er blitt publisert basert på intervju med 42.000 mennesker i 38 land – Norge ikke inkludert. Folk er reddere for følgene av klimaendringene enn for terror og data-angrep, viser undersøkelsen.

Det er med god grunn folk er bekymret. En fersk studie publisert i Nature Climate Change viser at sjansen for å nå det såkalte 2-prosent-målet er på bare fem prosent, og Paris-avtalens mål på 1,5 prosent er helt urealistisk.

Når akkurat 2 prosents økning i temperaturen er satt som mål, er det fordi det en økning ut over dette vil føre til det man kaller uakseptable resultater. Vi merker allerede følgene av den temperaturøkningen som er skjedd til nå. Skadene fra flom, storm og tørke vil bli atskillig større i årene som kommer. Men det verste kan altså unngås om vi holder oss under grensen på 2 prosent.

I Paris-avtalen setter statene seg mål for reduksjon av klimagassutslipp. Mange land har satt seg forholdsvis ambisiøse mål - også Norge. Men avtalen inneholder ingen garantier for at målene vil bli nådd. En annen fersk rapport viser at så langt er det få av dem som ser ut til å kunne innfri målene fullt ut.

Det gode med Paris-avtalen var at den ga en forhåpning om at det er mulig å hindre en alvorlig klimakatastrofe. Ved å skape håp om at det nytter, regnet man med å få folk til å godta de tiltakene som er nødvendige.

Men er håp tilstrekkelig? En artikkel i The New Yorker for noen uker siden vakte oppsikt ved å ta det motsatte utgangspunktet: Hva som vil bli følgene dersom vi fortsetter på samme kurs. Konklusjonen var at store deler av jorda vil bli ubeboelig på grunn av flom, tørke eller rett og slett hete.

En slik beskrivelse kan få folk til å gi opp og bli apatiske. Men det kan også virke som en vekker. Forskerne bak rapporten i Nature Climate Change sier at det ikke er umulig å nå 2-prosent-målet dersom det virkelig satses på det. Det er nødvendig med både realisme og håp dersom det skal skje en endring.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder