Verdidebatt

VALGKAMPEN - ER KRF DET BESTE ALTERNATIV FOR KRISTNE VELGERE?

Omsider aktuelle og formålstjenlige tanker fra KrF

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jesus bør ikke plasseres i politisk bås, selv om noen prøver med uheldige forsøk - da blir det misbruk. I et parti som bærer kristennavnet bør en om ikke annet kunne kjenne seg igjen i sentrale kristne grunnverdier, men i KrF våger en seg inn kun i enkelte tverrpolitiske områder som angår etiske sider ved livet, men svært mye for øvrig forties og settes lokk på.

Frem til årets valg har KrF fortsatt en forpliktende samarbeidsavtale med FrP. Frafjord Johnson skriver i sitt innlegg bl.a. at når Sylvi Listhaug anklager andre partier for å svikte kristne og norske verdier, er et tilsvar nødvendig. Hvor er dette tilsvaret? Johnson påpeker helt sentrale kristne grunnverdier, om Bibelens klare budskap om å ta imot den fremmede og den som er på flukt. Kristne verdier innebærer at vi ikke skal sette oss selv først, og glemme vår neste ved veigrøften. Samtidig kommer det ene utspill etter det andre fra FrP, flyktningefiendtlig, umenneskelig og stikk i strid med grunnverdier og menneskerettigheter, som bl.a. internering på Trandum, nye retningslinjer for permanent oppholdstillatelse som umuliggjør framtiden for dem som har tenkt å søke. Ikke et ord i protest fra KrF. Hvorfor bryter ikke KrF samarbeidsavtalen med FrP? Er makt og posisjon så viktig for KrF at det meste slukes på bekostning av nødlidende og svake? Blir ikke dette et moralsk dilemma for partiet? Står troverdigheten på spill? I tilsvar til partileder Hareide har jeg tidligere påpekt noe av det samme som her. Noe svar eller kommentar? Nei, partilederen kunne komme i skade for å bli svar skyldig. Forskjellen på Johnsons innlegg og Hareides blir som en kopp te uten tepose (Hareide) og Johnsons med.

Jeg har lest KrF partiprogram. En del av det Johnson tar opp kan gjenkjennes. For perioden etter valget i år utelukkes et samarbeid med FrP. Bedre sent enn aldri? Forsvarspolitikken er det vanskelig å finne noe om i partiprogrammet. Kanskje det nærmeste en kommer ved å mene noe om dette er  å overlate spørsmålet til den enkelte? Det er politisk ansvarsfraskrivelse. Kan/bør kristne være soldater? Bør kristne melde seg til utenlandsoppdrag i regi av Nato?  Er det kristent legitimt å ta liv av fienden? Kirken er jo sentralt invollvert i militære oppsetninger, til og med valgfrihet for prester å bære våpen. Burde KrF ha en mening om dette? Ikke et ord eller spørsmål om Feltprestkorpset.

Johnson skriver videre:"Kristne verdier er forankret i kristen tradisjon og inspirerer til politiske veivalg. Innfrir  KrF dette eller lukkes øynene for det som er for problematisk? Liv og død er sentrale områder i etiske spørsmål og er kristne verdier. Aktiv dødshjelp, tvillingabort, sortering av barn med påviste syndromer m.m. I noen av disse eksemplene har KrF frontet partiets holdning. (O.Bollestad) I forsvarspolitikken er det helt taust. Ties det i hjel med vilje?

Kirkens ledere må utfordres. De er jo upolitiske i sin funksjon, og på den måten friere til å fronte verdispørsmål. Burde KrF og bispekollegiet finne en felles plattform? Hva om partiledelsen i KrF strakk frem en hånd til preses -  kanskje det ville være enklere for henne enn å be med en kvinnelig ima (Imam)? (Jmfr intervju, Olavsdagene i Trondheim)

Hva bør en kristen stemme? Har KrF troverdighet nok til  å samle kristenfolket? Spørsmålet er kanskje om KrF moralsk sett ville stå seg bedre som et rent opposisjonsparti enn støtteparti for et evt. borgerlig sentrum? Sorteringsamfunnet er KrF relativt alene om å verne. I økonomiske spørsmål, verdispørsmål, asyl og flyktningepolitikk, forsvarspolitikk - ville ikke partiet komme nærmere sine idealer ved å tilnærme seg venstresiden i det politiske landskap? Fra  AP og til venstre finner en langt nærmere omtanke og støtte til dem som høyresiden neglisjerer. I økonomien er vel ikke akkurat markedsøkonomien den mest rettferdige?

Hvis Frafjord Johnsons innlegg hadde vært partiprogram og fulgt opp i aktiv politikk kunne KrF være et alternativ for kristne velgere. Slik partiet fungerer i praksis er nok meningen  bedre enn viljen til å fronte verdispørsmålene.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt