Verdidebatt

Tanker om den første moskeen på Tempelhøyden i Jerusalem.

Da kalifen Omar inntok Jerusalem i år 638 e. Kr., ba han om å bli vist det sted hvor templene hadde stått. Muslimer tror at profeten Muhammed hadde ankommet dit med hesten Al-Buraq for å foreta sin himmelske reise for å samtale med Gud.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Hesten ble tjoret ved den veggen som jødene i dag kaller Vestveggen, eller Klagemuren. Etter sin himmelreise hadde profeten «en bønnesamling» på stedet sammen med profeter, som Islam også regner som sine, Abraham, Moses, Elias og Jesus.

Gjenværende jøder i byen pekte i 638 e. Kr. ut stedet der de trodde templene hadde stått. Det var 568 år etter at Titus i 70 e. Kr. hadde ødelagt det andre tempelet deres, og det er et spørsmål om den jødiske minoriteten i byen i alle disse årene hadde bevart en riktig tradisjon om hvor de hadde ligget. Noen arkeologer tviler på det.

Det er en kjent sak at romerne forsøkte å utslette alle spor etter jødene i de hundreårene de hadde kontrollen etter jødenes endelige nederlag i år 135 e.kr. Til og med navnet på byen, Jerusalem, forsøkte de å utslette en gang for alle. Uten å lykkes!

På grunn av det som står i jødenes Tanak (GT) burde de ha visst bedre om templenes beliggenhet, nemlig  at de hadde stått på Sion-høyden i Davids byen på sydsiden av Moria høyden. Nå pekte de ut stedet for de muslimske erobrerne der de mente (?) templene hadde stått, enten med sikker overbevisning, i stor vankunne eller bevisst villedende. Det forholdet har det visst ikke vært forsket på.

At Tempelhøyden ble hellig både for jøder og for korsfarerne, som kom noen hundreår senere, gjør det ikke mer sant at templene virkelig hadde ligget der.

Det som står i muslimenes hellige skrifter om Muhammed og hesten hans som gjorde Vestmuren hellig for dem, er eventyret om Muhammed som hadde et kort "bønnemøte" sammen med Abraham, Moses, Elias og Jesus på stedet der Gråtemuren ligger. Av respekt for den arabiske verdens religiøse overbevisning er det politisk korrekt å tro på det eventyret.

«Eventyret om Kristi himmelfart og hans gjenkomst på samme sted", er det paradoksalt nok ikke mange i den kristne verden som føler seg forpliktet til å tro på, og å ta hensyn til i sine politiske overveielser.

Jeg ser frem til den dag arkeologiske funn slår fast med 100% sikkerhet stedet der templene lå.  Amatørarkeologen Robert Cornuke påstår at han allerede har gjort funnet. Se boken hans «Temple»!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt