Verdidebatt

Kan bli salderingspost

Vårt Land tar fredag 21. juli opp kulturens plass i Den norske kirke. I økonomisk trangere tider mener Musikernes fellesorganisasjon (MFO) det er en reell fare for at kulturen blir en salderingspost i kirken.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Vårt Land tar fredag 21. juli opp kulturens plass i Den norske kirke. I økonomisk trangere tider mener Musikernes fellesorganisasjon (MFO) det er en reell fare for at kulturen blir en salderingspost i kirken. Kantor Jørn Fevang mener at det må satses på flere heltids kirkemusikerstillinger og at kulturarbeidet må smeltes inn i kirkens evangelietenkning.

I Luther-året er han i godt selskap. Vår evangelisk-lutherske folkekirke har i et historisk perspektiv forstått viktigheten av å bruke kirke-musikk og andre kulturuttrykk i evangeliets tjeneste. MFO har derfor forventninger til neste Kirkemøtes behandling av kirkens kulturliv.

Manglende vilje. Som fagforening for kirkemusikerne ser vi imidlertid beklagelig mange eksempler på manglende vilje eller mulighet i menighets- og fellesråd til å satse på et bredt kulturtilbud som går utover gudstjenester og kirkelige handlinger. Mange kirkemusikere må finne seg i å måtte holde tilbake kreativitet og nysatsinger som følge av begrepene «lovpålagte og ikke-lovpålagte tjenester». Begrepene refererer til Kirkemøtets vedtatte Kvalifikasjonskrav og tjenesteordning for kantor i 2004, hvor det i § 3 skilles mellom gudstjenester og kirkelige handlinger på den ene side og «andre tjenesteoppgaver» på den andre side.

I praksis betyr dette at eksempelvis kor- og konsertvirksomhet mange steder må vike når ressursene til kirkemusikerstillingene er begrenset. Differensieringen mellom «lovpålagte og ikke lovpålagte tjenester» henger sammen med kommunenes forpliktelser til å finansiere enkelte stillinger slik dette er beskrevet i kirkelovens § 15.  Da felles-rådene overtok arbeidsgiveransvaret i 1997 fulgte det ikke med ny forpliktelse for kommunen til å dekke mer enn det som tidligere ble finansiert. Dermed har det blitt status quo mange steder når det gjelder finansieringen av kirkemusikerstillingene. Dette er utfordrende for både arbeidsgiver- og arbeidstakersiden.

Ikke dekkende. MFO mener begrepet «lovpålagte tjenester» ikke er dekkende begrep. Det som er lovpålagt, jamfør kirkelovens § 15, er at kommunen skal «utrede utgifter» til blant annet stillinger som organist/kantor ved hver kirke.

Hvilke oppgaver disse skal utføre nevnes ikke, men følger som konsekvens av formuleringene i tjenesteordningen. Etter MFOs syn bør Kirkemøtet også se kirkens oppdrag i lys av tjenesteordning for kantor og sørge for at denne ikke virker begrensende på kunst- og kulturlivet i Den ­norske kirke.

Anders Hovind

Nestleder, Musikernes fellesorganisasjon

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt