Lederartikkel Vårt Land

Helse-kollaps

Trump foreslår å sabotere en helsereform som 22 millioner er forsikret gjennom. Det er ganske spesielt, selv til ham å være.

Publisert: 20. jul 2017

President Donald Trump har mislykkes med en av sine viktigste valgkampløfter: Å skrote Barack Obamas «katastrofale» helselovgivning. Det ble ikke flertall i senatet for republikanernes helsereform. Presidenten var svært skuffet over at republikanerne, 
etter syv år, ikke klarte å få flertall, og at noen få partifeller sviktet.

«La Obamacare mislykkes», skrev han på Twitter. Det er en kynisk uttalelse. Den amerikanske presidenten foreslår å sabotere en helsereform som 22 millioner amerikanere nyter godt av. Det er ganske spesielt, selv til Trump å være.

At det ikke blir flertall for helsereformen, er et stort prestisjenederlag og et mareritt for det republikanske partiet, som har flertall både i Representantenes hus og i Senatet. Men også for Trump, seks måneder inn i presidentperioden. Helsereformen Patient Protection and Affordable Care Act, kalt Obamacare, ble vedtatt i kongressen i 2010 og iverksatt fra 2014. Reformen gjør det obligatorisk for amerikanere å ha helseforsikring. Å avskaffe den uten alternativ, vil føre til kaos, advarer mange politikere.

Det er usannsynlig at amerikanske politikere vil avskaffe Obamacare uten noen klar plan videre. Kongressen har riktignok vedtatt dette før, i 2015. Men det regnes som en politisk markering, fordi alle visste at Obama ville legge ned veto. Nå har enkelte amerikanske kommentatorer kalt helsereformen for «Trumps Vietnam», fordi det er en kamp som aldri tar slutt.

Donald Trumps første presidentordre var å «minimere den økonomiske byrden» som følge av Obamacare, «i påvente av avskaffelse» av reformen. «Vi kommer til å oppheve og erstatte Obamacare øyeblikkelig. Ingen kan gjøre det som meg», tvitret han i februar. I denne ukens uttalelser, brydde han seg ikke lenger om å erstatte.

Republikanere og demokrater må samarbeide, og se bort fra partipolitiske skillelinjer og tidligere feider og krangler om helsereformen. De har ikke noe annet valg, hvis de skal vise at de jobber for amerikanernes beste. Noen må være voksne, når presidenten opptrer så uansvarlig.

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere