Verdidebatt

Hvetekornets lov

Det er hvetekornet som er det vesentlige. Ikke om det inneholder gluten eller ei.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Den katolske kirke lærer at brød og vin i nattverden forvandles til Jesu virkelige kropp og blod. At denne kirken ikke aksepterer at det «klusses» med materiene kan med en viss velvilje forstås. Men å hevde at en nattverd med glutenfritt brød og avdampet druevin er ugyldig, ja rett fram synd, oppleves vel frimodig – særlig i et år hvor reformasjonen markeres i begge våre kirker, lutherske som katolske.

I den katolske messeboken (284) kan vi lese: «Og den (vinen) må være ekte og uforfalsket, hvilket vil si uten iblanding av andre stoffer.» Når vi hører om alle tilsetningsstoffene som finnes i vinen som selges i dag, kan vi undres om en slik bestemmelse kan praktiseres, uten at all nattverdvin produseres under kirkelig kontroll. Tilsvarende for brødet.

Ordning og forordning. Vi trenger en distinksjon mellom ordning som ikke må endres, og forordning som kan variere. Likedan mellom legitimitet og validitet. Hovedpoenget må være at vår nattverdforvaltning skjer med full bibelsk legitimitet. Det er vanskeligere å uttale noe sikkert om validiteten; det vil si gyldigheten av sakramentet hvor forutsetningene på et eller annet punkt endres. En kirkelig praksis som ikke er rettmessig trenger ikke nødvendigvis å være ugyldig. Gud alene vet.

Fra 1992 har menighetene i Den Evangelisk Lutherske Frikirke fått denne anmodningen angående nattverdelementenes beskaffenhet:

1. Både gjæret (syret) og ikke-gjæret (usyret) brød er legitimt å bruke som nattverdbrød.

Glutenfritt brød er legitimt å bruke som nattverdbrød, så fremt det er laget av hvetestivelse og ikke av stivelse av mais, ris eller poteter.

2. Som vin kan man bruke druevin, hvis det er ønskelig kan den være blandet med vann eller være avdampet druevin eller alkoholfri.

Gluten. Vi mener forankringen til Jesu innstiftelse av nattverden med dette er klar (hvetekornet og vintreets frukt), og at ikke fjerning av gluten i hvetekornets protein eller avdamping av druevinen fjerner eller reduserer materien fra utgangspunktet. Hva gluten angår ligger noe av begrunnelsen i disse faktaopplysningene:

Hvetekornet består av skall (kli), kime og kjerne. Skallet utgjør ca. 15 prosent av kornets vekt, mens kimen utgjør 2-3 prosent av vekten. Kjernen er kornets hovedbestanddel og utgjør ca. 82 prosent av kornets vekt. (Kilde: Møllesentralen)

Hvetestivelse. Kjernen er fylt med stivelse og protein. I proteinet finnes gluten. Enkelte personer tåler ikke gluten og spiser derfor kun brød bakt av glutenfritt mel, det vil si i praksis hvetestivelse. I vårt råd om glutenfritt nattverdbrød er det viktig å holde fast ved at brødet er bakt av mel av hvetekorn (stivelsen), ikke av mais, ris eller poteter.

Det er derfor underlig at Den norske kirke ikke har den samme forankringen med sin bruk av glutenfrie oblater. Tvert imot er tilknytningen til hvetekornet fraværende all den tid oblatene ikke inneholder noe fra hvetekornet.

Alle kirkens oblater skal nå være glutenfrie og ser ut til å inneholde bare rismel, maisstivelse og potetmel. Man kan undre seg hvor teologien er i dette stykket. Blir riskaker gyldig som nattverdmaterie ved neste liturgirevisjon?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt