Une Bratberg

Kommentator i Vårt Land
71    2

Alle presidenters barn

Donald Trump lar barna sine være med når han styrer landet. Amerikanerne velger ikke bare president, de velger en hel familie.

Publisert: 17. jul 2017 / 1644 visninger.

«Mine barn gir meg mer smerte enn alle mine fiender», skrev president John Adams i et brev til kona si, sent i 1798. Donald Trump vil nok ikke bruke de samme ordene om sine barn. Men selv om det ikke er dem vi stemmer på, følger statslederes barn med på flyttelasset når foreldrene får makt.

Og barna kan ha stor innflytelse. Det har vært tydelig under Trumps presidentperiode, og også under valgkampen hans. Kritikken har vært intens, og det har toppet seg de siste par ukene, med datteren Ivanka, som har tatt fars plass på G20-møtet, og spesielt Donald Junior, som innrømmet et møte med russere som «hadde noe på Clinton». Tidligere i uka måtte han offentliggjøre e-poster som viser at han var ivrig etter å få negativ informasjon fra Russland som kunne skade Clinton under valgkampen. Der var også svogeren Jared Kushner med. Han er ikke bare 
gift med Ivanka, men er i tillegg rådgiver for presidenten.

Satt spor. 

Det samme gjelder Ivanka, som har en formell rolle som rådgiver for presidenten, med eget kontor i vestfløyen i Det hvite hus. Men Trumps datter er langt fra den første som har satt spor etter seg.

Alice Roosevelt, var tenåringsrebellen som røyka offentlig og en gang skjøt på telefonstolper fra et togvindu. Hun gikk i bukser, og tygde tyggegummi (!), råkjørte gjennom Washington DC og spilte på hester.  Alice brød seg ikke om hva folk mente om henne, og var oftere på avisens førstesider enn faren, Theodore.

– Han så etter hvert potensialet i datterens gnist, sier forfatteren av boka «First Dads», Joshua Kendall.

Blant annet sendte han henne på en flere måneders lang goodwill-tur i Asia. Der var Alice med på et diplomatisk grunnarbeid i det som skulle bli fredsavtalen for krigen mellom Japan og Russland, mener historikere. Theodore Roosevelt fikk forøvrig fredsprisen for denne avtalen i 1906.

Han har sagt: «Jeg kan være president i de forente stater, eller jeg kan ha kontroll på Alice. Det er ikke mulig å gjøre begge deler».

Familien først. 

Om Donald Trump har kontroll og oversikt over sin eldste sønns eskapader, er ikke godt å si. Selv sier presidenten at han ikke visste om møtet med russerne, men det er ikke rart man stiller spørsmål, når familiebåndene er tette. Trump har gjort det klinkende klart mer enn en gang at det er familien han stoler mest på. 

Når amerikanere har valgt sin president, har de også valgt familien. De vil alltid påvirke hverandre. Michelle Obama, Hillary Clinton, Nancy Reagan og selvsagt Eleanore Roosevelt er førstedamer som har spilt en aktiv rolle for sine president-ektefeller. Med på lasset er også barna, som ofte er voksne. 16 presidentbarn har jobbet for sine fedre i Det hvite hus.

Under krigen hentet Franklin D. Roosevelt journalistdatteren Anna til Det hvite hus. Hun overtalte ham til å velge Harry Truman som visepresidentkandidat. Det var Anna Rooselvelt han tok med til Jalta-konferansen i 1945. Magasinet Life poengterte hennes innflytelse med tittelen: «Daddy’s girl is running Daddy». .

Woodrow Wilson, som ble president i 1913, hadde tre voksne døtre som flyttet inn i Det hvite hus. De påvirket faren sin i spørsmålet om stemmerett for kvinner. Maureen Reagan var aktiv i politikken og bodde også store deler av farens presidentperiode i Det hvite hus. Hun var tydelig på kvinnespørsmål, og ga råd til far, Ronald Reagan.

Nepotisme.

I motsetning til søsteren Ivanka, levde Donald Jr. ganske anonymt før faren ble president. Nå er han en løs kanon på dekk. Donald Junior har ikke en konkret rolle i administrasjonen, slik som lillesøster Ivanka. Han og broren Eric er direktører for familiebedriften «The Trump organization», mens faren styrer landet.

En sønn, en datter, en svigersønn. Alle kan være kvalifiserte så det holder. Men det hjelper ikke så lenge Trump er unntatt fra loven som forbyr nepotisme. Mistanken om at de fikk jobben på grunn av familiebåndene, ikke på bakgrunn av kvalifikasjoner, vil alltid være der.

Begrepet nepotisme oppsto i forbindelse med middelalderens paver, som hadde en hang til å utnevne slektninger (nepos er nevø på latin) til viktige posisjoner i den katolske kirke.

Gangsynet.

Det er lett å se hvorfor nepotisme er problematisk: Gangsynet blir dårligere. Det er vanskeligere å kritisere, og nærmest umulig å avsette din egen datter enn en hvilken som helst ansatt rådgiver. 

På den annen side er det knapt noen som kan være så brutalt ærlige enn som barn mot foreldrene sine.

Vi kan bare håpe at Ivanka hvisker noen kloke ord i øret på faren sin.

Og på ektefellen og broren også.

President John Adams hadde fire barn, og det var tre av dem han klagde på i brevet til kona si. Den eldste sønnen, John Quincy Adams var det ikke mye å utsette på. Da faren utnevnte ham til ambassadør for Preussen, forlangte opposisjonen straks at presidenten skulle gå av. Det kunne skape en farlig presedens å gi en viktig jobb til et familiemedlem.

Men kritikken stilnet, fordi han gjorde en imponerende jobb. To tiår senere ble John Quincy Adams selv 
president.

Først på trykk i Vårt Lands papirutgave lørdag 15. juli

Illustrasjon: Marvin Halleraker

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Anne Elisabeth Skogøy Fjellstad kommenterte på
Fordekt rasisme
10 minutter siden / 345 visninger
Runar Foss Sjåstad kommenterte på
Ser du ulven?
15 minutter siden / 7953 visninger
Runar Foss Sjåstad kommenterte på
Ser du ulven?
20 minutter siden / 7953 visninger
Runar Foss Sjåstad kommenterte på
Ser du ulven?
30 minutter siden / 7953 visninger
Tore Danielsen kommenterte på
9. April vil aldri skje igjen!
38 minutter siden / 482 visninger
Jostein Sandsmark kommenterte på
Ser du ulven?
41 minutter siden / 7953 visninger
Jostein Sandsmark kommenterte på
Ser du ulven?
43 minutter siden / 7953 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Ser du ulven?
rundt 1 time siden / 7953 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Ser du ulven?
rundt 1 time siden / 7953 visninger
Jostein Sandsmark kommenterte på
Ser du ulven?
rundt 1 time siden / 7953 visninger
Runar Foss Sjåstad kommenterte på
Ser du ulven?
rundt 1 time siden / 7953 visninger
Jostein Sandsmark kommenterte på
Ser du ulven?
rundt 1 time siden / 7953 visninger
Les flere