Kommentar

Fra vondt til verre

Donald Trump ser ikke på Russland som fiende. Det har mange republikanere store problemer med.

Donald Trump junior har forsøkt med skade­begrensning etter den pinlige ­avsløringen fra avisa New York Times om hans kontakt med Russland. Historiefortellingen har endret seg i takt med stadig nye ­avsløringer.

– Min sønn er en kvalitetsperson og jeg applauderer åpenheten hans, skrev han på Twitter, etter at sønnen offentliggjorde epostutvekslingen som viser at Donald jr. får beskjed om at russiske myndigheter har informasjon som kan rette mistanke mot Hillary Clinton og hennes forhold til Russland.

Presidenten kalte det også for «den største heksejakten i historien.»

Krise. 

Men uansett er dette krise for presidenten og hans nærmeste på så mange plan. Ikke minst moralsk.

– I etterpåklokskapens lys ville jeg nok taklet dette annerledes, sa presidentens eldste sønn i et intervju med Fox News.

Selv om drittpakker er vanlig, er det ikke spesielt etisk tillitsvekkende. Men tilbud om «drittpakke» fra en fremmed makt, burde fått Trump junior til å gjøre noe helt annet enn å svare «I love it».

Tilstede på møtet var forøvrig også Trumps svigersønn, Jared Kushner og daværende valgkampsjef Paul Manafort. Og når e-postutvekslingen mer enn antyder at informasjonen kommer fra russiske myndigheter, burde den korrekte responsen være å ta kontakt med for eksempel FBI. – Enhver ­ansvarlig valgkampsjef eller advokat som ble tilbudt denne typen hjelp fra den russiske regjeringen, burde ha løpt ropende i motsatt retning, skriver jusprofessor Randal Eliason i Washington Post.

Men Trump junior gjorde altså det motsatte. Og vi har antageligvis ikke sett alt ennå.

Russiagate.

Det er ikke sikkert han har gjort noe kriminelt. Men politisk kan det få store konsekvenser. Republikanerne betrakter russerne som fiender. Donald Trump synes snarere å se dem som forretningskonkurrenter man kan gjøre en handel med. Så langt har partifellene tolerert det. Men «Russiagate» gjør tilliten tynnslitt.

(På trykk i Vårt Land 13.juli)

Foto: Donald Trump jr. intervjues av Fox News. Scanpix

Les mer om mer disse temaene:

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar