Greta Aune Jotun

116    920

Eventyret om den arabiske staten Palestina

Det til dels skitne spillet mot den demokratiske staten Yisra'el

Publisert: 12. jul 2017 / 1077 visninger.

Landet Yisra'el (les: det jødiske folk; for hva ville folket vært i dag uten landet?) blir stadig krenket, men Bd-1917s gyldighet kan ikke annulleres med krenkelser og resolusjoner.  Heller ikke FNs anti-israelisme og Norges bistand i milliardklassen for å bygge opp en arabisk stat i Yisra'el, rettferdiggjør maset om at Yisra'el okkuperer arabisk land. Det må også UDs Midtøsten-seksjon ha skjønt; gjennom flere års korrespondanse med undertegnede, kunne de ikke legge frem noe dokument som eventuelt skulle ha annullert Bd-1917 og den senere ratifiseringen av denne. Og et slikt dokument ville i så fall vært fri diktning.

Staten Jordan ble tuftet på urett. Jordans okkupasjon av Y'hudah, Shomron (Samaria) og Yerushalayim øst 1949-1967, var også ulovlig.

Et arabisk ordtak sier at ”en løgn kan fare fra Konstantinopel til Bagdad mens sannheten leter etter sandalene sine”. Slik var det også da araberne kringkastet eventyret at jødene aldri i historien har bebodd, eid og styrt en stat i det britiske mandatområdet, men at det hadde araber-palestinerne; en stat de mener jødene har stjålet. Statstyveriet burde i så fall ha blitt sannhetsverifisert lenge før 1948, men en slik ”verifisering” ville også ha vært en usannhet. Såpass bør også norske historikere vite.

Den palestinske selvstyremyndigheten har også sørget for å forvrenge historien for å få eierskap til kjente israelske fornminner. Blant annet også gravstedet til Rachel.  Det er kanskje nødvendig å minne om at Rachel var svigerdatter av Yitz'chak og Rivka (Rebekka). Rachel var gift med Yitz'chak sin sønn Yisra'el (også kalt Ya'akov), og var derfor ikke i slekt med svigerfarens halvbror Yishma'el, som araberne/muslimene regner sine rettigheter fra. Men graven til Rachel skal de ha.

Hvor lang tid vil det ta før ”sannheten får på seg sandalene”? Skal det politiske og til dels skitne spillet mot den demokratiske staten Yisra'el (les: jødene) få fortsette? Jeg vil tro at Norge har såpass lærde jurister i folkerett at de kan stå frem og fortelle sannheten. Men tør noen ”kle av keiseren”? Nei, "han" blir stadig kledd på med nye løgner, og de som elsker uretten hyller "nakenheten" - og vil gjøre det inntil HAN kommer som skal ta oppgjør med alle som har elsket og talt løgn (Åp. 22:15). 

Ang. Makhpelah-hulen og jordstykket omkring: Den ble kjøpt av Avraham for 400 sølv-shekel, og selgeren, hetitten Efron, ga ham skjøte på eiendommen, dvs. skriftlig. Avraham og Sarah, Yitz'chak og Rivka, Yisra'el og Le'ah ble alle gravlagt i Makhpelah-hulen. Yishma'el er ikke gravlagt der. 

11 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Njål Kristiansen

140 innlegg  18537 kommentarer

Publisert 3 måneder siden

Ja, dette innlegget vil nok danne skole i hvordan man oppretter dialog mellom partene. 

6 liker  
Svar
Kommentar #2

Roald Øye

183 innlegg  1138 kommentarer

Yishma'el, arabernes stamfar.

Publisert 3 måneder siden
Greta Aune Jotun. Gå til den siterte teksten.
Ang. Makhpelah-hulen og jordstykket omkring: Den ble kjøpt av Avraham for 400 sølv-shekel, og selgeren, hetitten Efron, ga ham skjøte på eiendommen, dvs. skriftlig. Avraham og Sarah, Yitz'chak og Rivka, Yisra'el og Le'ah ble alle gravlagt i Makhpelah-hulen. Yishma'el er ikke gravlagt der. 

 

Bra, Greta Aune Jotun! Du kan mer enn bare det historiske om Makpela-hulen. De bibelske personnavnene er så korrekt angitt  at de nesten ikke er til å kjenne igjen. Kommentar #1: "Ja, dette innlegget vil nok danne skole i hvordan man oppretter dialog mellom partene", bringer inn lite nytt om saken, bortsett fra tegn på frykt for at jødene skal få verdens aksept for at hulen er et genuint jødisk minnesmerke. Det er ødeleggende for dem som har en agenda som sier at hulen tilhører vår felles verdensarv. 

Da får araberne også en bit av minnesmerket. De er sulteforet på historiske minnesmerker fra bibelsk tid i Israel. En by nordøst  i Egypt, Ismaelia, er minnesmerke godt nok for  Yishma'el.  

 

7 liker  
Svar
Kommentar #3

Kjell G. Kristensen

65 innlegg  12286 kommentarer

Har du tid til å vente på slutten?

Publisert 3 måneder siden
Greta Aune Jotun. Gå til den siterte teksten.
Hvor lang tid vil det ta før ”sannheten får på seg sandalene”?

Sandalene tilhørte vel den første og den siste, så siste ord er ikke sagt ennå.

Saken er foreløpig under utvikling og profetert om i skriftene, som hos Hoseas:

Herrens første ord gjennom Hosea.  

Herren sa til Hosea: «Gå og få deg en horkvinne og horebarn! For landet horer seg bort fra  Herren.» Og han gikk og tok Gomer, Diblajims datter, til kone. 

Hun ble med barn og fødte ham en sønn. Herren sa til ham: «Kall ham Jisreel! For om ikke lenge vil jeg straffe Jehus hus for blodbadet i Jisreel og gjøre ende på kongedømmet i Israel. Og den dagen skal jeg bryte i stykker Israels bue på Jisreel-sletten.»

Siden ble hun med barn igjen og fikk en datter.  Herren sa til ham: «Kall henne Lo Ruhamá, ‘ikke barmhjertighet’! For jeg vil ikke lenger være barmhjertig mot Israels hus og ikke tilgi dem.

Men Judas hus vil jeg være barmhjertig mot. Jeg vil frelse dem ved  Herren deres Gud, men jeg vil ikke frelse dem ved bue, sverd og krig, ved hester og ryttere.»
Da hun hadde avvent Lo Ruhamá, ble hun med barn igjen og fikk en sønn. 

Herren sa: «Kall ham Lo Ammí, ‘ikke mitt folk’! For dere er ikke mitt folk, og jeg er ikke her for dere.» 

Israels barn skal bli tallrike som havets sand, som ikke kan måles og ikke telles. Der det før ble sagt til dem: «Dere er ikke mitt folk», skal det sies: «Den levende Guds barn». Judas og Israels barn skal samle seg og ta seg en felles høvding. De skal dra opp fra landet. Ja, stor er Jisreels dag.

Svar
Kommentar #4

Kjell G. Kristensen

65 innlegg  12286 kommentarer

De er ført ut fra folkeslagene, alle bor trygt...

Publisert 3 måneder siden
Kjell G. Kristensen. Gå til den siterte teksten.
Og han gikk og tok Gomer, Diblajims datter, til kone

Tror de fleste ikke har peiling på hvor fint verktøy skriften er - Gomer:

Esek.38

Herrens ord kom til meg: Menneske, vend deg mot Gog i Magog-landet, storfyrsten over Mesjek og Tubal. Tal profetord mot ham. ( Esek 38,2 viser til Åp 20,7-8 ) Du skal si: Så sier Herren  Gud: Se, jeg kommer mot deg, Gog, storfyrste over Mesjek og Tubal.

Jeg fører deg omkring, og jeg setter kroker i kjevene dine. Så fører jeg deg ut med hele din hær, med hester og ryttere, alle sammen i prektige klær, en veldig flokk med langskjold og rundskjold, alle væpnet med sverd. Med dem er Persia, Kusj og Put. Alle sammen har skjold og hjelm. 

Gomer med alle sine tropper, Togarmas hus lengst i nord med alle sine tropper, mange folk er med deg.
Rust deg og gjør deg klar, du og hele flokken som er samlet hos deg. Du skal vokte dem.

Når lang tid er gått, skal du kalles ut. Når årene er omme, skal du komme til et land som er berget fra sverdet, til et folk som er samlet fra mange folkeslag på fjellene i Israel, som lenge lå øde. De er ført ut fra folkeslagene, alle bor trygt. Du skal trekke opp som et stormvær, du skal komme som en sky og dekke landet, du og alle troppene dine og mange folk med deg.

Det er vel ingen av dere som vil hevder at Israel bor trygt ut fra den diskusjonen dere fører? Noen som vil påstå at Israels endelige tilblivelse var i 1948 ut fra hva Esekiel profeterer?

Svar
Kommentar #5

Bjørg Sølvi Refvik

0 innlegg  2 kommentarer

Sannhet

Publisert 3 måneder siden

Så godt å endeleg få presentert litt sannhet om Israel,  Hebron og Judea og Samaria (Vestbredden). Kanskje NRK og TV2 og massemedia i Norge har litt å lære? Og UNESCO?

8 liker  
Svar
Kommentar #6

Kjell G. Kristensen

65 innlegg  12286 kommentarer

Forbrødring?

Publisert 3 måneder siden

Hvis man ønsker kan man få frem den absolutte sannhet: Dette er teksten til brevet som ble sendt Onias: «Areios, spartanernes konge, hilser øverstepresten Onias. Det er kommet for dagen et dokument som viser at spartanerne og jødene er brødre, og at de begge stammer fra Abraham. ( 1 Makk 12,21 )

1 liker  
Svar
Kommentar #7

Greta Aune Jotun

116 innlegg  920 kommentarer

Publisert 3 måneder siden
Kjell G. Kristensen. Gå til den siterte teksten.
Judas og Israels barn skal samle seg

Ja, løftene Gud JHVH har gitt, står fast! Esekiel 37:15 fff.

Svar
Kommentar #8

Roald Øye

183 innlegg  1138 kommentarer

Trådens tema er: Det skitne spillet.

Publisert 3 måneder siden
Greta Aune Jotun. Gå til den siterte teksten.
Det til dels skitne spillet mot den demokratiske staten Yisra'el

Ditt anliggende, Greta Aune Jotun, som du tar opp i  denne tråden tror jeg noen bevisst eller ubevisst forsøker å sabotere med teologiske avsporinger, som er flisespikkeri om uvesentlige forhold. Min erfaring i livet er at for mange er  det  vanskelig å innse sine egne avsporinger. Det tror jeg gjelder for noen her på denne tråden.

Hvilket skittent spill mot den demokratiske staten Israel  kan andre peke på? Det er mye utrolig å peke på.

4 liker  
Svar
Kommentar #9

Greta Aune Jotun

116 innlegg  920 kommentarer

Publisert 3 måneder siden

Takk for gode tilbakemeldinger, Roald Øye! Ja, det er nesten umulig å skrive et innlegg her uten at det skjer avsporinger, og ofte spores over til personangrep. Men - sannheten står fast uansett, også om Israel :-) 

5 liker  
Svar
Kommentar #10

Robin Tande

13 innlegg  3401 kommentarer

Denne kommentaren som jeg skrev til Myrland da jeg kom inn på Vd for 6 år siden

Publisert 3 måneder siden
Roald Øye. Gå til den siterte teksten.
Hvilket skittent spill mot den demokratiske staten Israel  kan andre peke på?

har etter flere henvisninger  i realiteten stått ubesvart. Er det skittent spill mine kilder driver med?

"Conrad Myrland – gå til den siterte teksten.

Dette siste betyr at alle de ca. 700.000 araberne som flyktet fra Israel i 1948, og alle deres etterkommere (til sammen 5-7 millioner) fremdeles skal ha rett til å flytte tilbake til Israel, over 60 år etter flukten."

Kanskje urimelig, men diskuterbart når vi tenker på hva jødene, på grunnlag av en eldgammel religion, har fått rett til; og når vi ser hvordan jøder fra hele verden stadig strømmer inn.

En situasjonsillustrasjon fra 1950: Det sto to unge menn ved grensen til den del av Palestina som da var blitt staten Israel, og ville inn. De ble spurt om sine rettigheter.

Den ene svarte: Jeg er født og oppvokst i Boston USA. Der er min far gullsmed, som min farfar også var. Jeg er selv utdannet i faget. Min tippoldefar kom fra Polen. Når tid akkurat min slekt kom fra Midtøsten – om den gjorde det, vet jeg ingenting om. Men jeg har hørt snakk om at Gud engang ga dette landet til jødene. Jeg er også troende jøde. Han ble meget vel mottatt.

Den andre svarte: Jeg er palestiner, født og oppvokst i byen Lydda. Der var min far så vel som min farfar skomaker. Sommeren 1948 ble jeg sammen med byens øvrige befolkning drevet bort, min far og min bror og søster ble drept. Nå kommer jeg fra en flyktningleir i Libanon til mitt land - mitt eneste hjem. Med kulesprut rundt føttene ble han jaget bort.

Selvfølgelig kom det like etter krigen en del jøder til området, som så absolutt burde få komme dit Og de var det god plass til; ved siden av palestinerne og de jødene som var kommet tidligere. Men, terroren for å fjerne de innfødte og kolonimakten, hadde da lenge vært i full gang.

 I 1967 hadde vi et Israel bestående av et landområde tildelt av FN i 1947, og områder okkupert senere. Som det har vist seg, var det innenfor disse områdene plass til å ta imot flere millioner mennesker. To kategorier befant seg som konkurrenter til å komme inn.

Det var på den ene siden de palestinerne som var drevet bort, direkte eller på grunn av krigshandlingene, og som befant seg i flyktningleirer og naboland - fattige og ribbet for alt. De kunne vise til menneskerettserklæringen av 1948 og all humanitær rimelighet.

Den andre kategorien var jøder fra hele verden. De påberopte seg Balfour-erklæringen av 1917 - og noen også religiøse og gudgitte rettigheter.

Nå, over 40 år senere vedvarer okkupasjonen. Ingen flyktninger har fått komme tilbake, men mer enn to millioner jøder har innvandret i perioden; de fleste fra Øst-Europa. Men også mange velstående jøder fra land som USA – ja til og med fra Norge - har blitt bosettere som har fortrengt palestinere fra hjem og eiendom. Og denne innvandringen fortsetter.

Svend Holm-Nielsen, dansk professor i teologi og Palestinaekspert, sier det slik (Historien bag Palestina-problemet, 1967): «Mennesker kan ha en rimelig fornuftig og logisk forståelse av allverdens problemer, politiske, sosiale, økonomiske; når det kommer til Palestina, slår den slags materialistiske betraktninger øyensynlig ikke til; her blir historieforståelsen nesten uvegerlig idealistisk,..... den kan brukes til å lukke øyne og ører for det som skjer akkurat nå...»"

Werner David Melchior, en annen dansk Midtøsten skribent (oppvokst i dansk rabbinerhjem), skrev på samme tid (Israel - Hvorfor? Hvordan?) følgende: «Selv om Balfourdeklarasjonen etter hvert var blitt det internasjonalt legaliserte uttrykk for den politikk som skulle føres i Palestina, så sto stadig et prinsipielt spørsmål tilbake, som er blitt diskutert i de påfølgende tiår, nemlig hvor rimelig det kunne være å utsette landets arabiske majoritet for ved innvandring av andre å bli gjort til minoritet. Det skal herved ikke oversees, at selv om den koloniale imperialisme ennå sto i full blomst, var den nasjonale selvbestemmelsesrett plassert i høysetet i Wilsons 14 punkter til Folkeforbundets hele ide grunnlag. Og spørsmålet var, om dette prinsipp ikke var blitt krenket. I en viss forstand var dette selvfølgelig tilfelle. Spørsmålet var kun hvordan denne krenkelsen skulle avfeies i relasjon til andre prinsipper...». Boken er et glødende forsvarsskrift for Israel. Det er derfor verdt å legge merke til forfatterens innrømmelse av de arabiske innbyggernes rettigheter som legitime borgere av Palestina. Melchior , snakker til overmål kun om å bli gjort til minoritet, og ikke om terror og utdriving, som er blidt en atskillig verre urett og forbrytelse!

Det som ligger i bunnen for hva Melchior kaller ”andre prinsipper”, er altså troen på at israelerne (israelittene) for 3000 år siden, var Guds utvalgte elite, og at de som med en religiøs legitimering sees som dette folkets etterkommere, i dag er denne eliten. Palestinerne blir okkupanter – det samme hvor mange slektsledd de har bodd der? Israels brutale framferd blir sett som nødvendig for «Guds plan med Israel».

Jens Barland skrev som daværende redaktør i Aftenbladet, 2. februar 2002: «Noen argumenterer for at jødene og Israel er Guds utvalgte folk. I den politiske verden holder ikke det som argument. Noen tolker Bibelen dit hen at Israel skal ha privilegier framfor andre stater den dag i dag. Man kan mene det, men personlig tar jeg avstand fra slik logikk.» Bra at han, fra sitt ståsted, sa dette. De som ikke er blindet av en slik tro (idealisme i Holm-Nielsens språkbruk), ser en brutal okkupasjonsmakt forsøke å terrorisere vekk etterkommerne til den arabiske majoritet som Melchior ikke glemmer.

Vanskeligheten med å få Israel til å rette seg etter FN’s pålegg, skyldes først og fremst støtten fra de konservative og fanatiske Israels venner i USA. Hadde religionene vært byttet om, så hadde kanskje Israel vært presisjonsbombet for lenge siden? Den kristne verdens holdning til konflikten i Midtøsten må forandres, slik at den behandles på samme måte som andre lignende konflikter rundt om i verden. Men det blir ikke lett. Troen hos mektige krefter i den kristne verden - på en meningsløs religiøs privilegering, har skapt konflikten; stadig bidratt til å forverre den, og vedlikeholdt den i over hundre år.

Den velkjente svenske jøde og forfatter Göran Rosenberg skrev (Morgenbladet 7. mai 2004):

«Det er sant at jødehatet øker i verden, men det er også sant at Israels ledere ikke har noe imot det, og ikke unnslår seg fra å helle bensin på bålet. Deres mål er nå som tidligere, at all verdens jøder skal skremmes til å dra til Israel, der deres nasjonale og religiøse skjebne endelig skal fullbyrdes. Dette er dessverre et mål som til punkt og prikke deles av den innflytelsesrike, fundamentalistiske kristne høyrebevegelsen i USA, som tror at jødenes tilbakevending til det hellige land er forberedelsen til den siste kampen og Jesu tilbakekomst. Derfor støtter de Israels mest ekstreme politikere og mest fanatiske bosettere, fordi disse raskest og mest effektivt fremskynder Guds plan... Sharon drives av troen på den evige seier, og Bush av troen på den siste striden. Begge må karakteriseres som dypt irrasjonelle drivkrefter.» 

Jeg ble i min tidlige barndom kjent med israelittenes historie, og under og etter 2. verdenskrig hadde jeg som de fleste, stor sympati for jødene. Jeg gikk som ung mann ofte gråtende ut fra kinoene etter å ha sett deres lidelser. Mine umiddelbare følelser var på jødenes side hver gang situasjonen ble dramatisk. Så det var så visst ikke mine følelser som hjalp meg til å se realitetene i konflikten – realiteter som skapte en ny sterk følelse; fortvilelse.

Jødene rundt om i verden er ikke ansvarlig for Israels framferd. Men mange fortsetter stadig å dra til Israel og slår seg ned blant fanatiske bosettere. Da den unge, tilsynelatende velstående nordiske damen fra Sørlandet for noen år siden sto fram på norsk TV, som bosetter på Vestbredden, og erklærte at palestinernes behov for å få sine hjem tilbake, ikke fikk gå på bekostning av hennes rettigheter, fikk jeg lyst til å bokstavelig talt kjeppjage henne tilbake til Norge. Det er neppe til å unngå at mange, ikke altfor reflekterte mennesker, kan la sin berettigede harme gå utover uskyldige jøder.

Israels taktikk synes hele tiden å ha vært å stadig etablere et nytt fait a couplie. Og de lykkes hele tiden, på grunn av sine ”venner”. Hva ender det med? Er det noen som kan tro annet enn at hvis israelerne fortsetter med å drive palestinerne til vanvidd, så vil det en dag bety (selvmords)bomer av det verst tenkelige slaget? 

Men da har vel en viss kategori av ”vennene”, fått det de er på jakt etter – dommedag? 

5 liker  
Svar
Kommentar #11

Laurits Hallum

1 innlegg  436 kommentarer

@ Jotun og Øye

Publisert 3 måneder siden

Tandes # 10 er etter mitt skjønn både vektig og korrekt og støttes fullt ut . I tillegg kunne jeg ha lyst til å se litt nærmere på noen av de mest vanlige (etter min oppfatning) argumenter til støtte for den jødiske staten Israel .

1.  Tatt i betraktning jødenes lidelser gjennom historien og dens klimaks med nazistenes forsøk på" den endelige løsning" , tilintetgjørelsen , var det helt nødvendig og fullt fortjent at jødene fikk sitt eget land hvor de kunne leve i trygghet med sin kultur .

2.  Israel fortjener vår støtte som det eneste demokratiet i regionen .

3.  Se hva jødene får til av teknologisk og agrikulturel innovasjon  i motsetning til deres naboer , dette fortjener vår fulle støtte .

4.  Det Gudegitte landløfte

Kom. 1. Det er ikke vanskelig å være enig i at jødene , særlig etter holocaust , hadde et sterkt behov for sin egen stat . Men det kan vel vanskelig forsvares at denne skulle opprettes på bekostning av en uskyldig tredjepart ? Ville det ikke ha vært lang mer naturlig og rettferdig at de som faktisk var skyldige i overgrepene og forbrytelsene måtte avstå landområder til en slik stat ?

Kom. 2  Å gi støtte til demokratiske krefter ( og land ) er absolutt legitimt , men intet demokratisk land kan tillate seg å gå på tvers av internasjonale lover og konvensjoner og fortsatt forvente støtte fra de samme , uaktet om deres naboer er demokratiske eller ikke . Utfra en slik logikk burde vel vesten  annektere det meste av den resterende verden siden de mangler et fungerende demokrati ?

Kom. 3.  Det å være flink og kreativ gir i seg selv aldri noen fullmakt til å behandle andre mennesker som man selv lyster .

Kom. 4  Kronargumentet , Guds personlige løfte til det jødiske folk om landet til odel og eie . Dette er tilsynelatende ikke lett å argumentere imot siden dette er et spørsmål om tro og overbevisning , og slike er meget sjelden mottagelige for rasjonelle argumenter .

Men er nå dette argumentet så ensbetydende som det mange av dets tilhengere later til å tro ?  Er det så opplagt at opprettelsen av staten Israel og forsøkene på å samle ( med lokking og skremsler) alle verdens jøder i dette landet , er med Guds velsignelse og inngripen ? 

Etter min mening må det bero på en høyst kreativ tolkning av bibelske skrifter og profetier , og som slett ikke er støttet verken av alle kristne eller av alle jøder , der den jødiske organisasjonen Neturei Karta kanskje er den skarpeste opponenten mot en slik tolkning , og som tvert imot hevder at alle menneskelige forsøk på en slik statsdannelse og samling er en forbrytelse både mot Gud og mennesker .

Hvem har rett , om noen , og hvordan vil Jotun og Øye forholde seg til disse punktene , og klarer de å holde dem fra hverandre uten å sause dem sammen til en grumsete og ugjennomsiktig røre?

5 liker  
Svar
Kommentar #12

Greta Aune Jotun

116 innlegg  920 kommentarer

Publisert 3 måneder siden
Laurits Hallum. Gå til den siterte teksten.
forholde seg til disse punktene , og klarer de å holde dem fra hverandre uten å sause dem sammen til en grumsete og ugjennomsiktig røre?

For egen del: Skal forsøke uten å sause :) - så snart jeg får anledning.

Svar
Kommentar #13

Jostein Sandsmark

62 innlegg  288 kommentarer

Kven driv palestinarane til vanvit?

Publisert 3 måneder siden
Robin Tande. Gå til den siterte teksten.
hvis israelerne fortsetter med å drive palestinerne til vanvidd, så vil det en dag bety (selvmords)bomer av det verst tenkelige slaget? 

Denne kommentaren til Robin Tande var vektig og medrivande - men fell til jorda, - vert nulla ut ved at hovudpremisset - myten om det uuthaldelege livet til palestinarane i Israel er eit falsum.

Storparten av mennene og alle kvinnene har det friare og betre under israelsk herredøme enn i noko anna land i Midtausten.

Frustrasjonen og det "ulevelege livet" til palestinarane er resultatet av dei politiske og ideologiske leiarane sin propaganda og oppvigleri - med støtte av heile verdssamfunnet -  som får folk til å tru på si offerrolle og blir desperate.

Som prov på denne framstillinga kan det peikast på den reelle og statistiske kjensgjerninga at over halvparten av palestinarane er nøgde med dei israelske styresmaktene og vil heller vera under israelsk herredøme enn i ein eventuell palestinsk stat.

Boikottaksjonen mot Soda Stream som førde til at 600 palestinarar mista jobben har nå blitt mindre trasig for arbeidarane: Dei er blitt pendlarar frå Vestbreidda til Negev dit fabrikken måtte flytta, - og gler seg over god løn og eit godt arbeidsmiljø! 

2 liker  
Svar
Kommentar #14

Laurits Hallum

1 innlegg  436 kommentarer

Publisert 3 måneder siden
Jostein Sandsmark. Gå til den siterte teksten.
Denne kommentaren til Robin Tande var vektig og medrivande - men fell til jorda, - vert nulla ut ved at hovudpremisset - myten om det uuthaldelege livet til palestinarane i Israel er eit falsum.

Jeg skal slett ikke ta på meg å svare for Tande for det klarer han utmerket selv , men det jeg har sitert fra Sandsmarks kommentar er rett og slett nonsens siden dette ikke handler om forholdene til Israelske palestinere , men de som lever i de av Israel okkuperte områder på vestbredden .

Eller er kanskje Sandsmark så betatt av sin egen ønskedrøm om Stor-Israel at han allerede har innlemmet vestbredden i tusenårsriket ? Og du kan fremstille Israel som så humane du bare vil , det gir dem uansett ingen rett til å okkupere , diktere og trakassere sine naboer . Se mine pkt. 2og3 i # 11

2 liker  
Svar
Kommentar #15

Leif GuIIberg

72 innlegg  6322 kommentarer

Nei, men Øye da..

Publisert 3 måneder siden
Roald Øye. Gå til den siterte teksten.
Yishma'el, arabernes stamfar.

Araberne er ingen etnisk folkegruppe - kun folk som har to ting til felles: Kultur og språk (evt. et arabisk-lignende språk). Det var i det gamle Israel man regnet med at arabere var en etnisk folkegruppe, men slik er ikke definisjonen av arabere i dag.

Svar
Kommentar #16

Greta Aune Jotun

116 innlegg  920 kommentarer

Publisert 3 måneder siden

Til Laurits Hallum, kommentar 11.

Du skrev:

4. Det Gudegitte landløfte

Kom. 1. Det er ikke vanskelig å være enig i at jødene , særlig etter holocaust , hadde et sterkt behov for sin egen stat . Men det kan vel vanskelig forsvares at denne skulle opprettes på bekostning av en uskyldig tredjepart ? Ville det ikke ha vært lang mer naturlig og rettferdig at de som faktisk var skyldige i overgrepene og forbrytelsene måtte avstå landområder til en slik stat ?

Mitt svar: a) Skyld og uskyld; dette kan diskuteres i det uendelige. De araberne som ikke flyktet, fikk god behandling av Israel. Og en ny undersøkelse viser at en høy prosentandel av de 1,8 mill. pal-arabere som bor i Israel i dag, foretrekker å være under israelsk styre, ikke arabisk. Pal-araberne fikk jo som kjent sin egen stat, Jordan (ved urett). b) Nei, det ville verken vært naturlig eller rettferdig. Jødene hadde både religiøs, historisk og  juridisk rett til å vende tilbake til fedrelandet når okkupasjonsmakter måtte vike området.

Kom. 2 Å gi støtte til demokratiske krefter ( og land ) er absolutt legitimt , men intet demokratisk land kan tillate seg å gå på tvers av internasjonale lover og konvensjoner og fortsatt forvente støtte fra de samme , uaktet om deres naboer er demokratiske eller ikke . Utfra en slik logikk burde vel vesten annektere det meste av den resterende verden siden de mangler et fungerende demokrati ?

Mitt svar: Ingen "internasjonale lover og konvensjoner" kan annullere jødenes rett til eget fedreland.

Kom. 3. Det å være flink og kreativ gir i seg selv aldri noen fullmakt til å behandle andre mennesker som man selv lyster .

Mitt svar: Selvsagt ikke. Det gjør da heller ikke Israel.

Men, gjennom sytti år å skulle forholde seg til fiender som ønsker å utslette folk og land, blir det selvsagt restriksjoner og klager! Ville Norge etter 2. verdenskrig tillatt noen som ønsket å ødelegge vårt land og folk å delta på Stortinget? I Israel får fiendtlige arabere delta i Knesset. Jeg undres om Solberg eller Støre hadde styrt bedre enn Netanyahu med alle de utfordringer han har, om en av dem hadde sittet på statsministertaburetten i Israel . . .

PLO og Hamas har altfor lenge sluppet unna kritikk.

Kom. 4 Kronargumentet , Guds personlige løfte til det jødiske folk om landet til odel og eie . Dette er tilsynelatende ikke lett å argumentere imot siden dette er et spørsmål om tro og overbevisning , og slike er meget sjelden mottagelige for rasjonelle argumenter .

Men er nå dette argumentet så ensbetydende som det mange av dets tilhengere later til å tro ? Er det så opplagt at opprettelsen av staten Israel og forsøkene på å samle ( med lokking og skremsler) alle verdens jøder i dette landet , er med Guds velsignelse og inngripen ? 

Etter min mening må det bero på en høyst kreativ tolkning av bibelske skrifter og profetier , og som slett ikke er støttet verken av alle kristne eller av alle jøder , der den jødiske organisasjonen Neturei Karta kanskje er den skarpeste opponenten mot en slik tolkning , og som tvert imot hevder at alle menneskelige forsøk på en slik statsdannelse og samling er en forbrytelse både mot Gud og mennesker .

Mitt svar: Om Gud JHVH har behag i alt som forkynnes og gjøres, vet jeg selvsagt ikke.  Jeg  tror på Israels Gud JHVH, og at hva Han har sagt, er sannheten. Så ja, jeg tror 1948 er oppfyllelse av profetier, som vi har mange av i Bibelen om Israel og Jud(e)as tilbakevending fra landene de måtte flykte eller ble bortført til. Profeten Esekiel  profeterte også  (37:15-22) at Israel, som i sin tid ble delt (Nordriket - Israel, Sydriket - Jud(e)a), skulle forenes i hjemlandet i endens tid. Ett folk, ett land - oppfylt profeti.

Nei, dette er ikke støttet "av alle kristne eller av alle jøder",  men motsigelsene fra disse som mener noe annet,  er jo ingen bekreftelse på at de har rett!  For min del skjønner jeg ikke at de kan påberope seg troskap mot Guds Ord og endatil  nekte for det som så tydelig er profetert i Skriftene.  Jeg tenker jeg forstår hvorfor, men det får ligge i denne debatten.

Svar
Kommentar #17

Laurits Hallum

1 innlegg  436 kommentarer

Jotun # 16

Publisert 3 måneder siden

Pkt. 1 # 11

GAJ : Mitt svar: a) Skyld og uskyld; dette kan diskuteres i det uendelige. De araberne som ikke flyktet, fikk god behandling av Israel. Og en ny undersøkelse viser at en høy prosentandel av de 1,8 mill. pal-arabere som bor i Israel i dag, foretrekker å være under israelsk styre, ikke arabisk. Pal-araberne fikk jo som kjent sin egen stat, Jordan (ved urett)

LH : Ingen ting av dette har noe å gjøre med mitt pkt.1

GAJ :  b) Nei, det ville verken vært naturlig eller rettferdig. Jødene hadde både religiøs, historisk og  juridisk rett til å vende tilbake til fedrelandet når okkupasjonsmakter måtte vike området.

LH : Det religiøse argumentet hører til under pkt.4 , skjerpings!  

Historisk rett , hvor langt tilbake kan historisk rett virke da Jotun ? Er det tusen- totusen- eller hva med tretusen år ? De hærtok landet med vold og makt , de mistet det med vold og makt , det er historien slik den er skildret i bibelen .

Juridisk rett , javel , hvilke juridiske dokumenter henviser du da til ?

Pkt.2 # 11

GAJ : Mitt svar: Ingen "internasjonale lover og konvensjoner" kan annullere jødenes rett til eget fedreland.

LH :  Det er det heller ingen som påstår , spørsmålet var om hvor lenge et land kan ignorere internasjonale lover og konvensjoner og fortsatt påberope seg støtte fra de samme .

Pkt. 3 # 11

GAJ : Mitt svar: Selvsagt ikke. Det gjør da heller ikke Israel.

LH : Om det er det nok delte meninger , men det var heller ikke poenget .

Jeg tok med pkt.3 fordi jeg har sett dette argumentet brukt tidligere , ikke av Jotun men av andre meningsfeller . Og siden du er enig i at det ikke er et gyldig argument lar vi det falle .

GAJ : Men, gjennom sytti år å skulle forholde seg til fiender som ønsker å utslette folk og land, blir det selvsagt restriksjoner og klager! Ville Norge etter 2. verdenskrig tillatt noen som ønsket å ødelegge vårt land og folk å delta på Stortinget? I Israel får fiendtlige arabere delta i Knesset. Jeg undres om Solberg eller Støre hadde styrt bedre enn Netanyahu med alle de utfordringer han har, om en av dem hadde sittet på statsministertaburetten i Israel .

LH :  Her blottlegger du nok noen av dine kunnskapsmangler .Verken i Israel eller noe annet land kan nok fiendtlig innstilte arabere velges inn i noen nasjonalforsamling , derimot så kan alle statsborgere som oppfyller noen minstekrav i prinsippet velges inn i respektive lands parlament . Det gjelder både i Israel og i Norge mfl.

Pkt. 4 #11

GAJ:  Mitt svar: Om Gud JHVH har behag i alt som forkynnes og gjøres, vet jeg selvsagt ikke.  Jeg  tror på Israels Gud JHVH, og at hva Han har sagt, er sannheten. Så ja, jeg tror 1948 er oppfyllelse av profetier, som vi har mange av i Bibelen om Israel og Jud(e)as tilbakevending fra landene de måtte flykte eller ble bortført til. Profeten Esekiel  profeterte også  (37:15-22) at Israel, som i sin tid ble delt (Nordriket - Israel, Sydriket - Jud(e)a), skulle forenes i hjemlandet i endens tid. Ett folk, ett land - oppfylt profeti.

LH :  Dette er din personlige tolkning , en av flere mulige.

GAJ :  Nei, dette er ikke støttet "av alle kristne eller av alle jøder",  men motsigelsene fra disse som mener noe annet,  er jo ingen bekreftelse på at de har rett!  For min del skjønner jeg ikke at de kan påberope seg troskap mot Guds Ord og endatil  nekte for det som så tydelig er profetert i Skriftene.  Jeg tenker jeg forstår hvorfor, men det får ligge i denne debatten.

LH :  Riktig , det er nemlig INGEN som kan påberope seg å ha rett tolkning i disse spørsmål , alt blir tolkninger . Tvilsomt å bruke som argument for nasjonsbygging og statsdannelser , ikke sant ?Svar
Kommentar #18

Greta Aune Jotun

116 innlegg  920 kommentarer

Publisert 3 måneder siden
Laurits Hallum. Gå til den siterte teksten.
hvilke juridiske dokumenter henviser du da til ?

Ang.  sitatet: Se innlegget.

Du skriver også: Her blottlegger du nok noen av dine kunnskapsmangler .Verken i Israel eller noe annet land kan nok fiendtlig innstilte arabere velges inn i noen nasjonalforsamling , derimot så kan alle statsborgere som oppfyller noen minstekrav i prinsippet velges inn i respektive lands parlament . Det gjelder både i Israel og i Norge mfl.

Mitt svar: Israel-arabere, uttalte fiender av staten Israel, sitter i Knesset, valgt inn gjennom registrerte arabiske partier. 

Svar
Kommentar #19

Laurits Hallum

1 innlegg  436 kommentarer

Publisert 3 måneder siden

GAJ : Ang.  sitatet: Se innlegget

LH :  Balfour-erklæringen av 1917 . OK , akseptert , jeg orker ikke å ta en ny ørkesløs runde på den .

GAJ :  Mitt svar: Israel-arabere, uttalte fiender av staten Israel, sitter i Knesset, valgt inn gjennom registrerte arabiske partier. 

LH :  Israelarabere , altså Israelske statsborgere , blir noe helt annet enn betegnelsen du først brukte .Jeg kopierer fra din # 16 :

"I Israel får fiendtlige arabere delta i Knesset."

Jeg regner med at du ser forskjellen , og hvorvidt de er uttalte fiender av staten Israel vet jeg ingen ting om , så her må du nesten komme med en eller annen form for dokumentasjon .

Og bare som en liten digresjon , her i Norge har for eksempel partiet SV programfestet avskaffelse av monarkiet , er de dermed fiender av staten Norge ?

Og siden du ikke kommenterer de andre pkt.ene , gå jeg ut fra at du er enig i min annullering av de som gyldige argumenter . Pkt. 3 var vi enige om fra før at ikke er et gyldig argument .

Svar
Kommentar #20

Greta Aune Jotun

116 innlegg  920 kommentarer

Publisert 3 måneder siden
Laurits Hallum. Gå til den siterte teksten.
Og bare som en liten digresjon , her i Norge har for eksempel partiet SV programfestet avskaffelse av monarkiet , er de dermed fiender av staten Norge ?

Det er forskjell på å ønske et lands utslettelse og det å skifte styreform fra monarki til republikk. 

Svar
Kommentar #21

Laurits Hallum

1 innlegg  436 kommentarer

Publisert 3 måneder siden

GAJ : Det er forskjell på å ønske et lands utslettelse og det å skifte styreform fra monarki til republikk. 

LH :  Helt klart . Så nå gjenstår det bare for deg å belegge påstanden med etterrettelige sitater , så skal vi se om vi blir enige også om denne påstanden .

Svar
Kommentar #22

Greta Aune Jotun

116 innlegg  920 kommentarer

Enige?

Publisert 3 måneder siden

Til LH #21:

Eksempel: Knesset-medlem Haneen Zoabi, og andre i hennes parti, har kommet med flere ekstreme uttalelser mot staten Israel. Zoabi deltok også  i Ship-to-Gaza aksjonen. 

Takk for debatten, men enige er vi jo ikke - og takk for det :-)

Svar
Kommentar #23

Laurits Hallum

1 innlegg  436 kommentarer

Publisert 3 måneder siden
Greta Aune Jotun. Gå til den siterte teksten.
Eksempel: Knesset-medlem Haneen Zoabi, og andre i hennes parti, har kommet med flere ekstreme uttalelser mot staten Israel. Zoabi deltok også  i Ship-to-Gaza aksjonen.

Det stemmer , og sett her fra fredelige Norge kan nok en slik handling fortone seg som noe uklok . Det fikk da også følger for henne i ettertid , i første omgang i form av at hun måtte få politibeskyttelse etter trusler fremsatt av andre Knesset-medlemmer . Og hun har vel ikke uttalt noe ønske om staten Israels utslettelse heller vel .

Så hvor er dine eksempler på slike uttalte ønsker fra medlemmer av Knesset ?

GAJ : Takk for debatten, men enige er vi jo ikke - og takk for det :-)

 LH :  Jo selv takk du , det var da så lite , men hva i all verden mener du med å takke for at vi ikke ble enige ? Jeg synes nå vi har hatt en både konstruktiv og god tone gjennom vår lille samtale , men ok , å bli enige var vel kanskje i overkant optimistisk .

Takk for praten .

Svar
Kommentar #24

Robin Tande

13 innlegg  3401 kommentarer

Var det alt?

Publisert 3 måneder siden
Jostein Sandsmark. Gå til den siterte teksten.
Denne kommentaren til Robin Tande var vektig og medrivande - men fell til jorda, - vert nulla ut ved at hovudpremisset - myten om det uuthaldelege livet til palestinarane i Israel er eit falsum.

En naken subjektiv påstand.  Som får alt  hva Gøran Rosenberg skriver til å falle til jorden.

 Jeg har hans bok Det tapte landet, som alle fordomsfrie interesserte burde lese. Fra omslaget kopierer jeg:

Det tapte landet er et personlig essay; en dristig intellektuell reise, en politisk selvbiografi. GøranRosenberg skildrer vår sivilisasjons kanskje største og mest gjennomgripende utopi: Det lovede land, Messiasriket, Zion, Israel. Han følger historien tilbake til røttene for dagens Israel, lenge før sionismen og utryddelsen. Bokens tit­tel gir en pekepinn om hvor reisen hans ender.

Utgangspunktene hans er mange: en trettenårings oppvakning og oppdragelse i det tidlige sekstitallets Israel, de apokalyptiske skyggene av utryddelsen, de tusenårige bibelske og messianske drømmer som ligger til grunn for både kristendom og judaisme, den venstreradikale bevegelsen og solidaritetsarbeidet for Palestina i Sverige, der han selv var aktiv på slutten av sekstitallet.

G6ran Rosenberg har med Det tapte landet klart å gjøre en stor og uoversiktlig historie forståelig. Hans engasjement i Palestina­arbeidet, hans overveldende historiske kunnskaper og hans per­sonlige bakgrunn gjør denne boken leseverdig for alle med inter­esse for Israels historie og den tragiske konflikten vi fortsatt er vitne til i dette området.

 

"Det tapte landet er dessuten en intel­lektuelt stringent, pedagogisk oversiktlig og moralsk imponerende bok, med en analyse som aldri bøyer unna for plag­somme fakta, men i stedet fokuserer på de mest betente strukturelle motset­ningene gjennom tidene."

Eva Ekselius, Dagens Nyheter

"Rosenberg har skrevet en rik og uav­latelig fascinerende bok. Jeg kan faktisk ikke komme på noen annen svensk essayist som like engasjerende og ut­fordrende gir meg følelsen av å være del­taker i en samtale, som også er vesentlig og klargjørende for min tilværelse" Gabi Gleichmann, Expressen

"Konflikten mellom messianisme og sio­nisme er krumtappen i Rosenbergs digre og velskrevne, og til og med spennende verk. Men den rommer mange andre fasetter..."

Lars Bonnevie, Berlingske Tidene

"Han tar med et forbløffende overblikk sine lesere med på et fabelaktig historisk ritt gjennom Israels og jødenes historie." Anders Jerichow, Politiken"

Ang å drive til vanvidd så er vi vel enig om at at selvmordsbombing er  vanvidd. Og uenig om hva som motiverer dem. Jeg som ikke deler din tro, ser enkeltindivider og ansikter, som ikke hadde gjort annet galt enn å være i veien. Men innser at det i tidens løp, med arabisk/muslims  påvirkning og dårlige ledere - de hadde i utgangspunktet så og si ikke ledere - har blandet seg inn nyanser i bildet, og forverring av deres situasjon.

Jeg skrev at min kommentar: har stått ubesvart. Det er en sannhet med en liten modifikasjon. På tråden

http://www.verdidebatt.no/innlegg/11559903-svar-til-k-kvangarsnes-s-kommentar-med-uff-hjertesukk-og-lite-trost?side=1#svar-11559986

for to år siden som jeg ber dere lese, mente Sigurd Eikaas at han hadde den glede å ta meg med buksa nede.


Svar
Kommentar #25

Robin Tande

13 innlegg  3401 kommentarer

Mer å være uenig om?

Publisert 3 måneder siden

Fra min mest tillitsvekkende og overbevisende kilde:

".Selve ordet jøde er afledet af stammenavnet Juda. Men i århundrederne efter landflygtigheden mister det efterhånden helt tilknytningen til området og bliver i stedet betegnelse for enhver, der bekender sig til den mosaiske religion, uanset hvor i verden han bor, uanset også om der er tale om mennesker, som aldrig har haft folkelig-national tilknytning til Juda, men som har for-ladt deres egen hedenske religion og har sluttet sig til den mosaiske. 

Vel bevaredes navnet Israel, men det havde ikke længere national betydning; det var exklusivt religiøst. Derfor kunne forskellige grupper og bevæ-gelser også skændes om, hvem der i grunden hørte Israel til; derfor kunne man karakterisere sig selv som det sande eller det rene Israel til forskel fra de andre uden for. 

Og når man nu talte om Israels folk eller jøde­folket, så havde det ikke længere noget med det natio-nale at gøre, men var religiøst. I denne betydning har man videre gennem historien talt om det jødiske folk som fællesbetegnelse for alle i hele verden, der hører den jødiske religion til. 

Men når man i almindelighed bruger ordet folk som betegnelse for beboerne inden for et afgrænset område, der er knyttet sammen ved en fælles historie og fælles kultur, i samme betydning som 'nation', så er der ikke noget, der hedder et jødisk folk. Alligevel bruges dette udtryk ofte på national-romantisk vis, og bevidst og med flid bruges det i den pågående debat om Palæstina, som om der var tale om en folkeligt-national enhed, der engang for et par tusind år blev splittet, men som nu er ved at samles igen. Ja, der er dem, der taler om jødisk race og jødisk blod! Men der er ikke noget blod, der er jødisk, sålidt som der er kristent eller muslimsk blod! Der existerer ikke nogen jødisk race, og der er ikke noget, der hedder et jødisk folk."

Så får det være takk for meg på denne tråden.

Svar
Kommentar #26

Njål Kristiansen

140 innlegg  18537 kommentarer

Publisert 3 måneder siden
Laurits Hallum. Gå til den siterte teksten.

GAJ : Takk for debatten, men enige er vi jo ikke - og takk for det :-)

 LH :  Jo selv takk du , det var da så lite , men hva i all verden mener du med å takke for at vi ikke ble enige ? Jeg synes nå vi har hatt en både konstruktiv og god tone gjennom vår lille samtale , men ok , å bli enige var vel kanskje i overkant optimistisk .

Takk for praten .

I Midtøsten snakker man sjelden til hverandre. Det går mye i parallelle monologer. Alle får sagt sitt, men det blir ikke fred av det. Mange liker å spille på lag med de store guttene og benytter seg av samme teknikk. Vi kommer aldri lengre enn til at alle får sagt sitt. I så fall måtte noen ta et skritt frem og snakke til den andre og få den andre i tale. Det skjedde i forrige uke, men det må skje hele tiden for at det skal bli bevegelse i posisjonene. Bare bevegelse bringer verden fremover. Ønsker vi bevegelse støtter vi opp under prosesser som er rørlige. Eller vi står igjen når det toget går. 

Se forøvrig kommentar 1. 

Svar
Kommentar #27

Greta Aune Jotun

116 innlegg  920 kommentarer

Publisert 3 måneder siden
Laurits Hallum. Gå til den siterte teksten.
Jeg synes nå vi har hatt en både konstruktiv og god tone gjennom vår lille samtale

Samme til deg. Så altfor mange sporer av med negative personkarakteristikker når de skal kommentere innlegg de ikke liker/ikke er enige i. Jeg setter pris på din saklighet :) Der har mange her inne noe å lære.

1 liker  
Svar
Kommentar #28

Laurits Hallum

1 innlegg  436 kommentarer

Publisert 3 måneder siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
I Midtøsten snakker man sjelden til hverandre. Det går mye i parallelle monologer. Alle får sagt sitt, men det blir ikke fred av det.

Ja det har du nok helt rett i . Og det jeg har kommet mer og mer i tanker om , er det egentlig noen som virkelig ønsker fred i Midtøsten ? Altså , det er selvfølgelig noen som ønsker det , jeg tenker her på de aktører som har innflytelse til å være med å legge premissene og påvirke historiens gang .

Jeg mener det vil være nokså naivt å ikke ta med i beregningen det religiøse aspektet , nærmere bestemt alle som har en eller annen form for apokalyptiske forventninger , og i den gruppen er både kristne , jøder og muslimer representert .

Forventingene om utfallet av dette Armageddon er forskjellig disse tre imellom , men at det vil komme og også både forventet , profetert og også for mange ønsket , det har disse grupperinger til felles . Og mange av disse har heller ingen motforestilling mot å gi sitt bidrag til å fremskynde prosessen når Vårherre nå av en eller annen grunn lar vente på seg . 

Jødenes representanter i denne gruppen vente på sin Messias , men før han kan komme må templet bygges , og før templet kan bygges må tempelplassen ryddes , og den skal være god til å forhandle som får det til på fredelig vis .

De kristne i denne gruppen venter på Kristi andre komme , de har til og med satt opp webkamera vendt mot Oljeberget for å dokumentere begivenheten . De gjør , paradoksalt nok , felles sak med Jødene siden disse først må realisere templet .

Muslimenes representanter , spesielt uttalt og utmalt av IS , venter på det siste ultimate oppgjør med de vantro , først og fremst representert av vesten med USA i spissen , men i realiteten alle andre enn de ranke og rene . Etter Allahs vilje skal de seire og det verdensomspennende kalifat realiseres .

Så i dette perspektivet Njål , hvilke odds gir det å satse på varig fredelige løsninger ? Jeg har selv engang vært overbevist om at dette er den uunngåelige historiens gang mot sitt klimaks , og jeg må innrømme at det ser mørkt ut , men jeg er ikke lengre overbevist om at dette er skjebnebestemt og uunngåelig . Kan det kanskje , bare kanskje , være slik at Vårherre venter med sin entre til vi har løst saken tilfredsstillende , uten at det først må flyte blod ?


Svar

Lesetips

Mektig martyr
av
Åshild Mathisen
6 dager siden / 2202 visninger
3 kommentarer
Unnfallenhet som dyd
av
Arne Johan Vetlesen
10 dager siden / 948 visninger
5 kommentarer
Den andres lidelse
av
Ketil Slagstad
28 dager siden / 511 visninger
0 kommentarer
Morfar er bibelsmugler
av
Line Konstali
rundt 1 måned siden / 821 visninger
1 kommentarer
Selektiv historieskrivning
av
Einar Thomassen
rundt 1 måned siden / 3630 visninger
3 kommentarer
For vår jord
av
Arne Johan Vetlesen
rundt 1 måned siden / 1968 visninger
9 kommentarer
Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Kjell G. Kristensen kommenterte på
Bare 1000 år?
rundt 6 timer siden / 768 visninger
Werner Skaug kommenterte på
Bare 1000 år?
rundt 6 timer siden / 768 visninger
Mona Ekenes kommenterte på
Når vil vi alle forstå Islam?
rundt 7 timer siden / 1867 visninger
Kaj Sperrås kommenterte på
Når vil vi alle forstå Islam?
rundt 7 timer siden / 1867 visninger
Kåre Kvangarsnes kommenterte på
Hvor ble det av Jesus?
rundt 7 timer siden / 9346 visninger
Oddbjørn Johannessen kommenterte på
Når vil vi alle forstå Islam?
rundt 7 timer siden / 1867 visninger
Oddbjørn Johannessen kommenterte på
Når vil vi alle forstå Islam?
rundt 7 timer siden / 1867 visninger
Georg Bye-Pedersen kommenterte på
Når vil vi alle forstå Islam?
rundt 8 timer siden / 1867 visninger
Dagbjørn Skipnes kommenterte på
Holocaust: Uklokt lovforbud
rundt 8 timer siden / 422 visninger
Georg Bye-Pedersen kommenterte på
Når vil vi alle forstå Islam?
rundt 8 timer siden / 1867 visninger
Arnt Thyve kommenterte på
Kva ville Månestråle gjort?
rundt 8 timer siden / 1994 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Kva ville Månestråle gjort?
rundt 8 timer siden / 1994 visninger
Les flere