Kommentar

Presset Hamas bytter side

Befolkningen i Gaza er rammet av strømkrise på grunn av palestinske lederes maktkamp. Men nå er Hamas i ferd med å skifte strategi.


I noen måneder har Gazas befolkning måtte leve med at de har elektrisitet bare noen få timer om dagen. Både vannforsyning og kloakksystem er avhengig av elektriske pumper, derfor har strømmangelen hatt alvorlige hygieniske konsekvenser - i tillegg til de daglige problemer det gir husholdningene. Verst har det vært at også sykehus har vært rammet fordi de ikke har hatt nok diesel til generatorene til enhver tid.
Gaza har vært helt avhengig av strømleveranser fra Israel. Strømmen har vært betalt av den palestinske regjeringen i Ramallah. Hamas, som kontrollerer Gaza, er av både Israel og vestlige land betraktet som terrororganisasjon, og den palestinske presidenten har holdt fast ved at han er president også for Gaza.
Men i april bestemte president Mahmoud Abbas at det ikke lenger skulle betales for strøm til Gaza, antagelig som et ledd i maktkampen mellom ham og Hamas. Befolkningen i Gaza skulle få føle hva det betydde å la Hamas sitte ved makten.

Mandag denne uken bedret strømsituasjonen seg i Gaza. Årsaken var ikke at Abbas hadde ombestemt seg, og heller ikke at Israel hadde rettet seg etter internasjonale organisasjoners krav om at de skulle levere strøm selv om palestinerne ikke betalte.
Det var Egypt som hadde begynt å levere strøm til Gaza. Egypt har nemlig også blokkert Gaza de siste årene. Egypts president Abdeh Fatah al-Sisi betrakter Hamas som en gren av det egyptiske brorskapet, som han tok makten fra. Egypt mener også at Hamas har hjulpet de islamistiske terrorgruppene som opererer på Sinai.
Så hva hadde skjedd? Hamas hadde gått med på å opprette en sikkerhetssone som skulle hindre terroristene i å bevege seg mellom Gaza og Sinai. Til gjengjeld gjenopptok Egypt strømleveransene.
Men bak denne avtalen ligger det en større strategisk omvurdering fra Hamas side. Og den som sies å ha stått bak Egypt-avtalen, er Hamas tidligere erkefiende Mohammed Dahlan.

Dahlan vokste opp i Khan Yonis i Gaza, for øvrig sammen med Hamas statsminister Yahia Sinwar. Da PLO vendte tilbake fra eksil og etablerte det palestinske selvstyret etter Oslo-avtalen i 1993, ble Dahlan Yasser Arafats sikkerhetssjef i Gaza. Han ble kjent som en brutal mann, som blant annet fengslet og torturerte Hamasmedlemmer. Han skal ha hatt et nært forhold til CIA, og beskyldes også for å ha hatt forbindelser til Mossad.
Etter at Hamas vant valget i Gaza i 2005, nektet Dahlan å innordne seg under Hamasstyret. Det kom til væpnet oppgjør som Fatah tapte, og Dahlan rømte til Ramallah der Mahmoud Abbas hadde tatt over etter Yasser Arafat. Men Dahlan framsto etter hvert som en rival for Abbas, og i 2011 utviste Abbas ham. Dahlan slo seg ned i De forente emiratene og utviklet et nært forhold til Egypts president Sisi.
Nå har altså Dahlan stått for forhandlingene mellom Egypt og Hamas. Enkelte lekkasjer hevder til og med at avtalen innebærer at Dahlan skal komme tilbake til Gaza som en slags statssjef med ansvar for utenrikspolitikken, mens Hamas skal ta seg av innenrikspolitikken.

«Min fiendes fiende er min venn», sies det, og her må man søke forklaringen på at Dahlan og Hamas har blitt venner. De har en felles fiende i Mahmoud Abbas. Dahlan har ambisjoner om å overta som palestinsk president. Om han kan framstå som den som forener Vestbredden og Gaza, styrker det hans kandidatur.
Hamas har på sin side behov for nye allierte. Tyrkia forsvant som støtte da Erdogan bedret forholdet til Israel tidligere i år. Iran og Hizbollah har nok med Syria. Qatar har stått tilbake som siste støttespiller. Men dette er blitt en usikker allianse etter at Saudi-Arabia har blokkert Qatar. Saudi-Arabia, Israel og Egypt har vært enige om å isolere Hamas. En ny forståelse med Egypt kan få Hamas ut av isolasjonen.
Mahmoud Abbas ble så alarmert av den siste utviklingen at han sporenstreks dro til Egypt for samtaler med Sisi. Det er ikke kjent hva som kom ut av dem.

Israel ser naturlig nok med dyp bekymring på denne siste utviklingen. Det er tross alt de som har kontrollen med Gazas grenser og luftrom, og forsvarsministeren har advart om at dette kan ende med en ny Gazakrig.
Men i stedet for å rasle med sablene mot Hamas, har Israel hengt opp en gulrot for Fatah. Mens strømmen til Gaza kuttes, har Israel i samarbeid med den palestinske regjeringen åpnet en ny kraftstasjon ved Jenin som skal sørge for kraftforsyningen til Vestbredden. Slik signaliserer Israel til palestinerne at det lønner seg å holde seg unna Hamas.

Les mer om mer disse temaene:

Erling Rimehaug

Erling Rimehaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar