Leder

Trump redder Assad

Våpenhvilen i det sørlige Syria er et signal om at USA under Trump er i ferd med å akseptere at Assad blir sittende.

Møtet mellom Vladimir Putin og Donald Trump fikk et konkret resultat i at det ble inngått en våpenhvile i det sørlige Syria, noe Trump har framholdt som et bevis på at møtet var vellykket. Skeptikerne tror denne vil lide samme skjebne som tidligere brutte våpenhviler. Men denne avtalen mellom USA og Russland kan likevel innvarsle noe nytt.

Den sørlige delen av Syria er både symbolsk og strategisk viktig. For det første var det her - i Deraa - at opprøret mot Assadregimet startet for seks år siden. For det andre grenser området mot Israel, noe som flere ganger har ført til skuddveksling mellom israelske styrker og ulike syriske opprørsgrupper. Dermed kunne Israel bli trukket inn i konflikten.

Våpenhvilen skal etter avtalen overvåkes av Russland og Jordan, der Russland er ansvarlig for å holde regjeringsstyrkene i ro, mens Jordan skal holde opprørerne på matta. Flere av disse opprørsgruppene har støtte fra USA. Avtalen innebærer at Russland tar kontrollen over grenseområdene til Israel, og at opprørerne må oppgi kampen mot Assad i denne symbolsk viktige delen av landet.

I praksis har USA dermed fredet Assad-regimet. Under Obama USAs politikk at en løsning i Syria måtte innebære at Assad fjernes. Offisielt er dette fortsatt Trump-administrasjonens linje. Det er heller ikke lenge siden Trump truet Assad, og amerikanske fly bombet syriske regjeringsstyrker. Men den siste forståelsen med Russland er en indirekte innrømmelse av at USA aksepterer løsninger som innebærer at Assad fortsetter.

En total løsning for hele Syria er likevel ikke i sikte. En ny runde med forhandlinger i Geneve denne uka førte ikke til noen resultater. I nord kompliseres situasjonen av at både Tyrkia og Iran er involvert. Iran ønsker å sikre seg kontrollen over en landstripe gjennom Irak og det nordlige Syria til Middelhavet i Libanon. USA under Trump har som hovedprioritet å hindre Iran i å oppnå det. Tyrkia ønsker å hindre etableringen av kurdisk selvstyre i Syria, mens USA er alliert med kurdiske styrker.

Det gjenstår å se om våpenhvilen holder. Men den er et signal om at USA gir opp å fjerne Assad.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder