Verdidebatt

Hvilke deler av Bibelen er Guds Ord og hvilke ikke?

Har du lagt merke til at av de som ønsker at visse tekster i Bibelen skal erklæres ugyldige idag, så er det ingen som kjemper for å se forbi de tekstene de liker?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Har du lagt merke til at av de som ønsker at visse tekster i Bibelen skal erklæres ugyldige idag, så er det ingen som kjemper for å se forbi de tekstene de liker?

Vi mennesker er komplekse vesen. Vi er sammensatte skapninger og da mener jeg det ikke positivt.
For i oss er der alltid en sammenblanding av egoisme og selvfornektende handlinger. Dårlige og gode motiver. Stolthet og ydmykhet. Følelser og fornuft. Ja, du tar sikkert tegningen. Bibelen forklarer dette med syndenaturen som smitter alt vi gjør, også våre beste gjerninger, tanker og motiver. Dette er også høyst tilstede når vi leser Bibelen, Guds Ord. Heldigvis har vi fått Guds Ånd som veileder oss i å forstå den personlige implikasjonen av teksten vi leser, og også kraften til å omsette dette til virkelighet i eget liv.

Men det er her utfordringen oppstår. På samme måte som den rike unge mannen i Markus 10, i utgangspunktet en ivrig og oppriktig søkende mann, vender seg bort da Jesus ber han om å ofre sin avgud, penger, i etterfølgelse av Ham; på samme måte er mange kristne ikke villig å akseptere Bibelens utfordrende lære på visse punkter som treffer dem hardt. Og på samme måte som Jesus gjør det klart for den rike mannen at du kan ikke bare velge deg ut visse ting å følge i Bibelen, ting du vet du kan klare i med egen innsats, mens andre ting velger du å se forbi. Med Jesus er det alt eller ingenting.

Der er dessverre et økende antall unge og eldre mennesker som kaller seg selv kristne og bibeltro, som allikevel ikke vil erkjenne Bibelen som Guds inspirerte tekster til oss. I stedet sier de at gjerne at Bibelen inneholder Guds Ord. Med det sier de at de menneskelige forfatterne - som Bibelen sier var drevet av Den Hellige Ånd til å si det de sa og skrive det de skrev (se f.eks Jer 36.2, Joh 20.31, 2Tim 3.16 og 1Pet 1.21); de var ikke fullkomne og skrev derfor ned ting feil. Vel, det er bare noen skikkelige store hull i veien for et slikt premiss. Under følger et par av de mest åpenbare.

For det første er dette spekulasjoner. En type spekulasjon hvor endestasjonen er at Bibelens tekster ender opp å være en fin samling tekster som kanskje inneholder noe som er Guds Ord. Men de som holder til et slikt syn har enda ikke kunne presentere et troverdig, konsistent argument for hvorfor de tror på deler av Bibelen, mens andre deler kan de avfeie som menneskelige tekster med feil og mangler. Jesus og apostlene, ei heller noen av profetene sier noe slikt om de tekstene de skrev ned. I stedet var de helt klare på at det de formidlet, og det som ble anerkjent som hellige ord, være bærere av guddommelig autoritet i kraft av å være gitt av Guds Ånd.

For det andre legget dette premisset til grunn at Gud i Sin allmakt og visdom ikke har maktet å formidle Sitt budskap og rene Ord til oss gjennom ufullkomne redskaper, altså Bibelens forskjellige menneskelige forfattere. Dette leder selvsagt til en rekke ubesvarte spørsmål som fra kristent ståsted vil lede oss ut på ville veier og ødelegge enhver tro på en god, allmektig Gud som holder Sin hånd over Sitt evangelium gitt til frelse for oss. Om Gud faktisk enten ikke er mektig til å bevare Sitt Ord på grunn av menneskelig svakhet og feil, da er Han ikke mektig å frelse oss ved evangeliet heller. Om Gud ikke ønsket å bevare Sitt Ord, men for en eller annen grunn gjøre det vanskelig for oss å kjenne Hans vilje, da er det ingenting vi lenger kan stole på i Bibelen fordi vi vil aldri vite om det er sandgrunn (menneskelig visdom) eller klippefast (Jesus selv).

La meg spørre deg som ønsker å bortforklare eller nøytralisere kraften i Ordet ved å svekke den guddommelige autoriteten som hviler over den, hvorfor du velger akkurat det tema og de skriftstedene som menneskelige og ikke gudgitte? Er du drevet av lyst og begjær som du ikke aksepterer er synd? Er du drevet av et ønske om å glede dine venner eller din familie? Er det økonomisk, karrieremessig og sosialt fornuftig av deg å kompromisse?

For til slutt er det dette det dreier seg om for oss alle. Dette er kampen vi alle blir konfrontert med når vi leser disse gamle tekstene om og om igjen. Disse ordene som trenger igjennom våre murer, våre tanker og ideer om oss selv og andre. De avslører våre motiver og intensjoner og vi konfronteres med mørket, egoismen og stoltheten i oss selv. Disse ordene kommer ikke til oss for å hugge oss ned og holde oss nede. De kommer for å frelse oss fra oss selv, fra våre egne tomme liv. Vår egen arroganse. Vår avgudsdyrkelse.

Og de kommer gjennomtrukket av kjærlighet. Markus gjenkjente noe i Jesus da Han samtalte med denne unge mannen. Han gjenkjente hva det var som drev Jesus til å tale en så skarp og "hard" sannhet. Markus sier at Jesus så på ham og fikk han kjær (...). Guds Ord kan oppleves hardt. Det kan oppleves som en hammer eller et sverd. Men det er drevet av kjærlighet, som en god lege som ønsker å bringe legedom. Som en vis byggmester som ønsker å hjelpe deg å bygge et trygt og godt hus du kan stole på vil holde gjennom dette livet.

Men her er greia: Hvordan du og jeg responderer på Ordet har evighetskonsekvenser. Akkurat som med den rike unge mannen, avgjør vårt hjertes holdning til Bibelen om vi med rette ikke bare kan kalle oss etterfølgere av Jesus, men og om Jesus Selv anser oss som Sine.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt