Verdidebatt

Jemen, en glemt krise.

Den pågående krisen i Jemen som startet i 2015, har resultert i 10,000 dødsfall- mange av dem sivile. Hovedårsaken til konfliktens utbrudd er hvem som egentlig er landets legitime autoritet. Mens Houti-militsen tok makten i Sana´, tok militser og som er lojale ovenfor president Hadi kontroll i Aden. Etterhvert som Houti-miliitsen okkuperte større og større landområder, med materiell og teknisk bistand fra Iran, opprettet Saudi Arabia en koalisjon bestående av sunni-muslimske land få å få bukt med Shia-militsen. Det rikeste araberlandet kriger mot det fattigste med de øvriges stille samtykke.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Den pågående krisen i Jemen som startet i 2015, har resultert i 10,000 dødsfall- mange av dem sivile. Hovedårsaken til konfliktens utbrudd er hvem som egentlig er landets legitime autoritet. Mens Houti-militsen tok makten i Sana´, tok militser og som er lojale ovenfor president Hadi kontroll i Aden. Etterhvert som Houti-miliitsen okkuperte større og større landområder, med materiell og teknisk bistand fra Iran, opprettet Saudi Arabia en koalisjon bestående av sunni-muslimske land få å få bukt med Shia-militsen. Det rikeste araberlandet kriger mot det fattigste med de øvriges stille samtykke. Samtlige fredsavtaler har blitt fremforhandlet, brutt og gjenforhandlet til ingen nytte.

Verdenssamfunnet har snudd et blindt øye til krigen i Jemen, hvilket har oppgradert krisen fra en krise til en glemt krise. Intet annet enn salt i såret for de døde og for de overlevende. Krisen i Jemen er ikke så synlig som krisen i Syria. Det er ingen som bytter profilbildene deres til minne om de grufulle hendelsene, sulten eller de utbombede byene i Jemen.

Dessverre er det ikke like stor entusiasme hva angår Jemen-krisen. Det er trolig enklere for oss selv å karikere Russland som den store stygge ulven, uten å vedkjenne at våre egne stater er aktivt med på å opprettholde en krigføring mot et forsvarsløst land og folk ved å bistå med krigsmateriell til koalisjonen. De samme grusomme handlingene som finner sted i Syria, av en utsultet befolkning, henrettelser, tortur og bombing av sivile, utspiller seg også i Jemen. Mens det internasjonale samfunnet rensker samvittigheten sin ovenfor Syria, enten ved å bosette syriske flytninger eller ved å fordømme handlingene til regimet, har verdenssamfunnet både glemt og sviktet jemenittene.

Krisen i Jemen er større en Shia-Sunni-skille, selv om det er en vanskelig dimensjonen å overse. Blant de utløsende årsakene til konflikten var marginaliseringen og diskrimineringen av Shia-befolkning, som oppgjør halve befolkningen, eksterne aktørers innblanding og dyp misnøye med sunnidominansen i regjeringskontorene. Shiismen har posisjonert seg selv som en teologisk og politisk kraft som ikke kan bli oversett i Jemen, spesielt av et shiafobisk Saudi Arabia. Derfor prøver de også å få bukt med den, med alle mulige midler.

Den humanitære situasjonen er særdeles kritisk. Koalisjonen har blitt anklaget for krigsforbrytelser, tortur og vilkårlig bombing av sivile mål- hverken sykehus eller begravelser har ikke blitt spart. Bombingen har resultert i intet mindre enn mer kaos, flere interne fordrevne og et land hvis økonomi og infrastruktur er bombet sønder og sammen. Jemenittiske barn er ekstremt underernærte, og for hvert tiende minutt, dør et jemenittisk barn.

Prisen på dagligvarer som brød, bensin og medisiner er skyhøye. Elendig matsikkerhet og vannknappheten gjør vondt verre. Krisen i Jemen har nådd et prekært punkt hvor jemenitter må søke tilflukt i Somalia og Djibouti for å komme seg unna koalisjonens bomber. Samtidig ulmer en sultkatastrofe og det verste kolerautbruddet siden jordskjelvet i Haiti i bakgrunnen, med rundt 200.000 tilfeller av smitte.

Det er ingen vinnere i sikte- bare tapere. Konflikten vil aldri bli løst av amerikanskproduserte bomber, men snarere via dialog ved forhandlingsbordet. Det internasjonale samfunnet må legge press på koalisjonen, og et særlig press på saudierne, samt Houti-militsen. Gjør ikke det internasjonale samfunnet dette, fordømmer vi det jemenittiske folket til ytterligere bunnløs lidelse. Det er på høy tid at det internasjonale samfunnet tar til motmæle mot saudiernes arroganse, krenkelse av menneskeliv og manglende respekt for andre staters territorielle integritet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt