Verdidebatt

Min sekt-bakgrunn

Både Jesus Revolution, Sentermenigheten, Oslokirken og Livets Ord har fått kraftig kritikk i senere år. Jeg har selv vært medlem i en karismatisk sekt. Her er min historie

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Menigheten het Guds Lam Kirke. Jeg ble medlem i menigheten rundt 1999/2000, og fortsatte frem til 2006. Etter det gjorde jeg enda en tabbe ved å oppsøke en menighet som lignet. (Selv om sistnevnte riktignok var mer moderat.)

Vi hadde svært begrenset kontakt med ikke-kristne. For det står i Johannes 17.13-18 at vi er i verden, men ikke av verden. Noe lignende står i Jacobs brev. Menigheten jeg gikk i, hadde en sekterisk tolkning av dette prinsipp.

ET FREMTIDIG UTOPIA

Forkynnelsen var herlighetsteologisk, og la sterk vekt på mirakler. I ettertid har jeg tvilt på om det virkelig skjedde mirakler. Årsaken er særlig bøker om kristen karismatikk forfattet av Joe Nickell og James Randi. Dessuten har denne  dokumentaren vært viktig: https://www.youtube.com/watch?v=iuP5uOI7Xwc

Den herlighetsteologiske forkynnelsen lovet ”Gull & Grønne Skoger”.  Vi ble deprimerte fordi vi ventet og ventet på dette fremtidige fata morgana, som aldri kom.

Dette er svært vanlig i karismatiske menigheter. De fleste sjelesørgere har vel behandlet folk som er skuffet over Gud.

AUTORITÆR LEDELSE

Menighetsledelsen ble gradvis mer og mer autoritær. Kollekt og tiende ble brukt for å svindle medlemmer økonomisk. Og folk som var uenig med ledelsen, ble kastet ut av menigheten.

Jeg bærer absolutt ikke nag mot pastoren, fordi jeg har tilgitt vedkommende for mange, mange år siden. Har også tilgitt de øvrige lederne

FUNDAMENTALISTISK ROMANTIKK

Menigheten var svært streng når det gjaldt sosial omgang med det motsatte kjønn. Dette skapte sorg og problemer for flere av oss, også etter at vi forlot menigheten.

Det var ikke de strenge regler angående sex som var det aller verste problemet. (selv om også dette skapte problemer). Det opplevdes mye verre at kirken hadde strenge regler som kontrollerte forelskelser.

Har lurt på om menigheten muligens var sterkt preget av Paulus sine ord i 1.Kor. 7:

”Helst ville jeg at alle mennesker var som jeg selv. Men hver har sin egen nådegave fra Gud, en slik og en annen slik. 8Til de ugifte og enkene sier jeg: Det er godt for dem om de fortsetter å være som jeg.

9Men kan de ikke leve avholdende, så la dem gifte seg! For det er bedre å gifte seg enn å brenne av lyst. ”

Vil tro at flere opplevde sorg som en følge av de strenge regler som gjaldt forelskelse, også i andre trosmenigheter. Og flere har vel slitt med dette, også etter at de forlot sine menigheter.

De nye ateistene har skrevet gode bøker om religion og romantikk.

TO TEOLOGER DEBATTERER KARISMATIKK

Det har vært nyttig å sammenligne herlighetsteologen William Dearteagas bok ”Quenching the Spirit” med den tradisjonelle teologen D.R. McConnels bok ”A Different Gospel”. Disse to forfatterne har vidt forskjellige synspunkter på herlighetsteologi, og å lese begge bøker kan gi et helhetsperspektiv på teologien.

Selv om jeg i senere år har glidd over i agnostisk retning.

HELT TIL SLUTT

Kristne som leter etter en menighet bør ha sunn skepsis. Vær nøktern, men unngå overdreven skespis. Kristne må stole på hverandre

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt