Verdidebatt

Trygghet og overvåking

"Truende trygghet" kan man lese om i en leder i avisen Dagen. Det angår forholdet til teknoligen som kan overkjøre oss, enten det er roboter eller andre finurligheter.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Bruk på fornuftig vis er de mange tilbud om hjelpemidler vel verdt å lukte på. Men som det er sagt så mange ganger roboter kan ikke erstatte varme hender og hjerter. Men kan som kjent være gode avlastninger i vår hverdag. En robot-støvsauger er ikke av veien, heller ikke den boten som klipper gresset for oss. For å nevne et par ting. Og GPS er et et utmerket instrument til å spore opp når noen kommer på avveie.

Men for all del hjemmets lune rede bør mest mulig bli spart for kamera-overvåking, dog brann innbrudds- alarmer og eventuelle andre varslinger kan være bra å ha forsynt seg med. Uansett trygghet og sikkerhet trenger vi både i hjerte og sinn og omkring oss. Selvsagt kan vi ikke gardere oss 100% mot uforutsette hendelser enten det er terror og andre større eller mindre ubehagligheter. En pris vi vel må betale for å ha mest mulig personlig handlefrihet. Fri å bevare oss fra diktatur og den skarpe overvåkning dette ofte medfører i sliie regimer.
Det som Dagens leder stilte seg betenkt til var oppfinnelsen til et bilforsikringsselskap. Et selskap som tilbyr billigere forsikring dersom vi kjører fornuftig. Men selskapet vil da overvåke kjøringen din. Dermed er kravet at det installeres en liten tingest i bilen, overvåkingskamera som skal kontrollere kjøringen . Kanskje ikke så veldig mye å rope alt for høyt varsko for, men det er tendensen i samfunnet "Storebror ser deg" vi bør være betenkt over. Hva blir så det neste man finner på overvåke oss for? Jeg synes vi allerede har mer enn nok overvåkinger.
La meg avslutte mine betraktninger med å sitere et svensk leksikon om hva det menes med TRYGGHET: "Känsla av välmående och säkerhet /bland vänner eller i samhället/, känsla av att inget dåligt kommer att hända, känsla av att vara omhändertagen och skyddad (t.ex. av andra personer)."
 

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt