Verdidebatt

Hurra for feministisk moské

Endringene vi observerer blant muslimer i Europa er både spennende og kjærkomne.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

En kvinnelig imam i Danmark, en moské for homofile i Tyskland og – som Vårt Land skriver 20. juni – et initiativ for å opprette en feministisk moské i Norge. Endringene vi observerer blant muslimer i Europa er både spennende og kjærkomne.

Om vi ser på disse endringene i et historisk perspektiv, kan de fremstå som noe kontroversielle. Kvinner som leder moskeer og bønn er mye debattert i blant muslimske lærde, og de religiøse implikasjonene skal ikke undervurderes. Så sent som under det iranske valget ble det skapt en liten storm i det konservative vannglasset i Iran.

La den fremste. Irans øverste leder Ali Khamenii uttalte at «der man i islam sier la den fremste mannen blant dere lede dere, så er ikke det ekskluderende for kvinner». Uttalelsen skapte debatt.

Flere iranske kvinner uttalte at dersom man ikke kan akseptere kvinner som ledere, så vil ikke systemet – det iranske regimet – overleve. Det er nemlig de samme tekstene og begrunnelsen som brukes for å forhindre kvinner i å lede bønn for menn.

Begrensningene som er pålagt hvorvidt kvinner kan lede menn i bønn finnes ikke i Koranen, men i hadithene, og kun ett sted. I den delen av teksten sidestilles kvinner med beduiner og korrupte individer.

Dette er i seg selv interessant – at grunnlaget for å mene at kvinner ikke kan lede menn i bønn, er så tynt.

Uenighet om eiendomspronomen. Tar man steget videre, så finner man en beskrivelse der Mohammed selv ber en av sine koner lede «sine» i bønn. Det må legges til at denne teksten er omdiskutert, fordi man er uenig om hva som menes med «sine».

Men forelegget er ikke mer sensitivt enn at det har skapt presedens og at flere mener at dette gir grunnlag for at kvinner skal kunne lede menn og forsamlinger i bønn. Altså finnes det et (rett nok omdiskutert) grunnlag for at kvinner skal kunne lede en moské for begge kjønn.

Kulturmuslimer. Om vi skuer utover den tekniske eller teologiske diskusjonen, er utviklingen også positiv for de bredere lag av befolkningen.

Mange muslimer opplever at de presses, og slik blir de nye stegene og tendensene avgjørende for å vise mangfoldet blant muslimene i Europa. For den muslimske befolkningen i Europa er først og fremst mangfoldig. Og mange har kun en kulturell (ikke-from)tilknytning til troen sin. Utover dette har de særdeles lite med religion å gjøre.

Til slutt: Islam et enormt moderniseringsbehov, både i ledelsen og i tolkningen av tekster. Uten denne moderniseringen vil alle gode initiativ og tiltak være nytteløse og uten effekt.

Endringene vi observerer blant muslimer i Europa er både spennende og kjærkomne.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt