Ali Watti

4

Før jeg brenner ned

«Regner du deg fremdeles som muslim?» Det var en venn av meg spurte.

Publisert: 21. jun 2017

«Regner du deg fremdeles som muslim?» Det var en venn av meg spurte. Svaret mitt var at «ja, det er jeg». Men jeg var ikke ferdig med det. Jeg hadde mer å legge til.

Islam befinner seg i en krise, med tanke på alle dem som misbruker religionens tekster, symboler og forklaringer. Som Mohammad Usman Rana skrev tilbake i 2015: Islams hus er i brann.

Hvorfor det brenner? Årsakene er utallige; de er territorielle, politiske, historiske, kulturelle og teologiske. Som om debatten ikke var komplisert nok allerede.


Brannslukkere. Uansett ligger det et stort ansvar hos oss, vi muslimer. Som moderate skylder vi å være brannslukkere og gå inn i den teologiske og åndelige kampen.

Dette krever kloke, forstandige strategier. En bred tilnærming og en omforent forståelse om at vi alle befinner oss i den samme båten. Vi lever i en multikulturell verden og må tenke sammen.

Det betyr også at en del islamkritikere må begynne å se hele bildet – og ikke bare det de vil se. Å fremstille verden som en pågående kamp mellom sivilisasjoner – mellom oss og dem – fjerner ingen problemer i verden. Ingen. Tvert om. Det fører til mer segregering og ekskludering. For vi må snakke sammen, også når vi ikke kan bli enige med hverandre.

Derfor er det så nedslående å se – som en fersk undersøkelse i Klassekampen viser – at islamkritiske nettsteder som Document og Human Rights Service kan vise til noen av de mest delte sakene i sosiale medier. Utfallene og «analysene» på disse nettstedene er sjelden særlig saksvarende, for å si det forsiktig.


Ikke på defensiven. Når det er sagt, som muslimer må vi ikke havne på defensiven, men heller se det at «svar utbedes» som en anledning til å nyansere og forklare. Slik går vi samtidig i rette med det antivestlige og antihumanistiske hatet fra dem som holder seg med wahabistiske tolkninger av koranvers.

For Gud trenger ingen advokater. Han greier seg fint på egenhånd. Og treet skal uansett kjennes på frukten.

Eller som Mahatma Gandhi sa det: «Mennesket er som et hav. Selv om noen få dråper er skitne, blir ikke havet skittent.»


4 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere