Verdidebatt

Håp - i kjølvannet av det 20. århundre

Håpsdimensjonen er tilbake i ny skikkelse

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I det tyvende århundre ble individet ribbet for mening. Virkningen av volden fra verdens største kriger skapte rester av sivilisasjon. I vitenskap og kunst ble det en kamp om å si det som er minst mulig. Struktur og tomhet tok over for mening.

Arkitektens fantasi og overskudd ble knekt fra 1920-tallet av, og reiste seg igjen, vaklende & usikker, som en unge i ferd med å lære seg å gå, utover på 1980-tallet.

Tenkningens forbudsskilt ble plassert alle steder på de historisk-filosofiske fakultetene. En hypotese, en syntese og tankepolitiet tok deg. Det førte til at både mening og de store historiske linjene forsvant fra bøkene.

Tilbake besto virkeligheten av tekst og eksistens - sløyd som en fisk - med bare beinene igjen.

Politikk ble stedet for mening. Det gikk så galt som det måtte gå. Til slutt sto man der med ideologiske rester - som vi banket hverandre i hodet med - inntil ungdommen ikke orket mer og satt & suttet på sin upolerte narsissisme.

For min egen del, min relativt unge aldre tatt i betraktning, slapp jeg unna de mest totalitære ideologiske kampene, og ble henvist til samfunnskritikk og et tenkningens vakuum: tausheten ropte, og kroppen begynte sin egen søken.

I løpet av mine ni år på de norske universitetene, lærte jeg ingenting om relasjoner.

Til slutt fant jeg mening i Gud.

Gud hadde lenge vært på vei ut. Gjennom ideologiene forsøkte man å gjøre kål på Gud. Når det ideologiske trosforbudet tok slutt, forsøkte man gjennom borgerlig likegyldighet.

Ut av kristendommens rester ser vi idag allikevel en forbedret tro. Voldens gud forsvant - i Vest. Bare puritanske rester ble igjen.

Nå er Gud på menneskets side. Bygger nytt i utbrente ruiner, bygger kultur på nestekjærlighetens vanskeligstilte premisser og gir de hjelpeløse håp og ny energi.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt