Verdidebatt

Når jøder erfarer at Yeshua ikke er identisk med grusomme "etterfølgere"  

Det har vært en stor andel Yeshua-troende jøder i verden, helt fra tiden Yeshua selv levde i det romersk-okkuperte Israel - til våre dager.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Gjennom tidene ble mange jøder tvangskonvertert til kristendommen. Andre konverterte "frivillig" for å slippe forfølgelser. Andre igjen for å beholde rettigheter som var en selvfølge for de øvrige borgerne i landet hvor de bodde. Mange ble også tvunget til å skifte navn. Ja, det jødiske folk har vært forfulgt og diskriminert på mange måter og til alle tider, og blir det også i vår såkalt opplyste tid.

Frivillig omvendelse

Det er ikke ofte kristne jøder blir omtalt. Det snakkes og skrives helst om hvor få jøder det er som tror at Yeshua (Jesus) er HaMashiach (Messias, Kristus). Det er synd. Det finnes mye litteratur som omtaler tvangskonverteringspraksisen, ja, og det er bedrøvelig lesning. Men det finnes også skriftlig materiale som forteller om jøder som tok imot Yeshua frivillig, slik også mange jøder gjorde mens Han levde her nede og forkynte for Israel. Hans nærmeste følgesvenner var jo jøder; jeg nevner noen av dem, som også har skrifter i Det Nye Testamente: Mattityahu, Yochanan, Ya'akov og Kefa. Disse møtte Yeshua ansikt til ansikt, hørte Ham forkynne - og kom til tro på at Han var HaMashiach, Forsoneren, som var ventet. Ja, slik ypperstepresten "la" folkets synder på en bukk og sendte den ut i ørkenen for å dø, slik la Gud JHVH folkenes synder (jøders og hedningers) på Yeshua og lot Ham dø på et kors. Men Gud reiste Ham opp igjen fra graven, og Han ble opptatt til Himmelen, hvor Han var også før jordelivet.

Ikke få jøder har møtt Yeshua

Sha'ul (Paulus) var en betydningsfull jøde, meget lærd og en ivrig forkynner av Tanakh, men også forfølger av de kristne i området, fordi han trodde Yeshua var en vranglærer. Sha'ul møtte aldri Yeshua fysisk, men på vei til Damaskus i forfølgelsens tjeneste, talte Yeshua til ham i et sterkt lys. Det resulterte i at Sha'ul fikk kall til å følge den Herre som hadde talt til ham, i stedet for å  forfølge de som trodde på Ham (jf. Apostlenes gjerninger, kap. 9). Sha'ul sine brever utgjør en stor del av skriftene i Bibelens Det Nye Testamente. Han forkynte både i Lilleasia, Hellas, Spania og Italia. Men også han ble forfulgt, og satt i arrest i Roma i flere år.

"They Looked for a City"

Dette er tittelen på en meget leseverdig bok om en jødisk familie på 18-1900-tallet. Den dyktige og fremgangsrike sønnen i familien kom til tro da han leste de nytestamentlige skriftene, og ble selv en ivrig forkynner av Yeshua HaMashiach som Veien, Sannheten og Livet - og  i flere land. Hans navn var Benyamin Sitenhof, gift med Yente, f. Glaser. Deres datter Lydia, gift Buksbazen, skrev nevnte bok, som i norsk oversettelse har tittelen "De søkte et fedreland".

Jeg kan nevne flere kjente jøder i denne perioden som konverterte til kristen tro: David Baron, Immanuel Joseph Landsman, Adolph Saphir og Charles Andrew Schoenberger. Noen opplysninger her:  https://jewsforjesus.org/.../messianic-jewish-classics-by-various-authors/ https://vineofdavid.org/remnant-repository/david_baron/.

De kommer!

Det har vært en stor andel Yeshua-troende jøder i verden, helt  fra tiden Yeshua selv levde i det romersk-okkuperte Israel - til  våre dager. Hvor mange Yeshua-troende jøder det er hjemme i Israel i dag, har jeg ikke noe eksakt tall på,  men det skal være rundt 12 000. Dess flere jøder som med åpent sinn sammenligner skriftene i Tanakh med skriftene i Det Nye Testamente, dess flere får se: Sannelig, Yeshua er vår HaMashiach!  - og ikke identisk med de grusomme "etterfølgerne" som gjennom tidene - med urett - har bekjent seg til Hans navn!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt