Verdidebatt

Knivene slipes i Jerusalem.

Kommer det jødiske selvhatet fra sosialismens grunnleggere? Fins det spor etter antisemittisme og antisionisme i Carl Marx og Friedrich Engels i deres «Kommunistiske manifest» fra 1848? Ingen har så vidt jeg vet, påstått det.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Sekulære venstreorienterte jøder «kjemper»i selvhatets ånd riktignok  mot troende sionister både i Israel, i Norge og på den globale venstresiden, slik også fordømmelsene av Israel i internasjonale organer viser.

Antisionismen har uten tvil sine kjernetropper på den politiske venstresiden. Det kom til uttrykk i den israelske nasjonalforsamlingen 18. mai 2017, og innleder kanskje en ny fase i Israels innenrikspolitikk, utløst av undervisningsminister Naftali Bennett (Det jødiske hjem), som foreslo ny lovgiving som har som mål å forhindre en deling av Jerusalem i forbindelse med fredsforhandlingene med palestinerne, som lenge har vært planlagt. Les min trådstarter "Bennetts realistiske plan", som jeg la inn her på verdidebatt for ca. 4 uker siden.

Lovforslaget han fremmet vil kreve «en supermajoritet» på 80 stemmer, 67% av Knessets 120 medlemmer, for at nasjonalforsamlingen kan vedta et eventuelt lovforslag som innebærer en fremtidig deling av Jerusalem, et fremstøt som mange regner med vil bli en viktig komponent i en hvilken som helst fredsavtale, “a peace” deal, mellom Israel og palestinerne. Bennetts lovforslag vil effektivt blokkere den komponenten i en fredsavtale

«Jeg er overbevist om at hele koalisjonen (Likud, de to ultraortodokse partiene Shas og  United Torah Judaism, sentrumspartiet Kulanu og høyrepartiet Bayit Yehudi. (5 partier i Knesset) og en betraktelig del av opposisjonen, med unntak av det arabiske unionistpartiet, vil slutte sine rekker bak denne viktige lovgivningen», sa Bennett ved åpningen av kabinettmøtet, 18. mai 2017, og la til at en slik lov måtte bli vedtatt før nye samtaler i det hele tatt begynner. Han erklærte: «Tidspunktet for et slikt vedtak er avgjørende fordi det er viktig å få gjort det klart helt fra begynnelsen, fra «the start of a diplomatic process», at Jerusalem ikke under noen omstendigheter vil bli delt».

Normal prosedyre for å vedta en lov i Knesset krever bare 50 stemmer. Hvis Bennetts lovforslag blir vedtatt, vil det bli mye vanskeligere å oppnå de nødvendige stemmer som kreves for at Knesset noen gang skal komme til å vedta et lovforslag som innebærer å avstå en del av Jerusalem til palestinerne.

Bennett minnet om at tidligere statsministre gjentatte ganger hadde foreslått å avstå deler av Jerusalem til araberne, men at den politikken nå var avleggs, «quite obsolete». Foreldede ideer om å overgi Gammelbyen, the Temple Mount og the Mount of Olives til palestinerne har blitt fremsatt henholdsvis av Ehud Barak i 2000 og av Ehud Olmert i 2007.  De bør ikke bli gjentatt flere ganger. Jeg er overbevist om at mitt partis lovforslag vil gå glatt igjennom.»

Venstresidens opposisjonsleder Isaac Herzog (Zionist Union) skrev på tvitter etter kabinettmøtet: «Bennetts lovforslag vil «ødelegge sjansene for fred». En som fremmer et slikt hodeløst initiativ har ingen omtanke for Jerusalem, bare for alt som kan sette en stopper for den diplomatiske prosess og mulighetene som ville ha garantert en jødisk og demokratisk, stat Israel,»

Bennett returnerte: «Det motsatte er tilfelle, Herzog. Den eneste vei til sann fred er å gjøre det klart fra begynnelsen at Jerusalem ikke er gjenstand for forhandlinger.»

Det neste nasjonale valg i Israel, enten det blir et ekstraordinært eller det som er planlagt i 2018, kan komme til å avgjøre skjebnen til Naftali Bennetts lovforslag. Det kan og bør bli en sak også i en norsk valgkamp og politikk.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt