Kommentar

Er palestinerne terrorister?

Mener virkelig Israel at mange tusen palestinere er terrorister? Og mener norske politikere det?




For et par år siden var jeg invitert i et velkomstselskap på Vestbredden for en palestinsk mann som hadde sluppet ut etter sju måneder i israelsk fengsel. Hvorfor han hadde vært i fengsel, visste han ikke selv. Anklagen var hemmelig, også for ham. Det er det israelerne kaller administrativ arrest.
Hva levde familien av mens han satt i fengsel? spurte jeg. Jo, de fikk noe de kalte stipend fra de palestinske myndighetene, forklarte han.
Terrorlønn. I det siste har det vært fremmet en rekke anklager­ om at palestinske myndigheter betaler ut «terrorlønn».
Dette skal ha vært en av grunnene til at Donald Trump skjelte­ ut ­palestinernes president ­Mahmoud Abbas i Betlehem.
Også norske politikere har rettet anklager mot de palestinske myndighetene for dette, og det brukes som begrunnelse for å redusere pengestøtten til pale­stinerne.
De palestinske myndighetene skal ha brukt ni milliarder kroner på lønn til terrorister de siste fire årene, hvis vi skal tro hva ­israelske aviser og Med Israel for fred skriver. Da begynner man å lure. Hvor mange palestinske terrorister finnes egentlig? Om det var 450, ville de fått 20 millioner hver, ifølge dette regnestykket.
Kamp mot okkupasjon. Hvis man leser rapporten som ligger til grunn, skjønner man at her har man bare tatt total­beløpet som palestinske myndig­heter har utbetalt til de som sitter i fengsel for å ha deltatt i kampen mot okkupasjonen. Israelerne har med andre ord rundhåndet utnevnt alle fangene som sitter i sikkerhetsfengsel til terrorister.
Han jeg feiret frigivelsen av, er definitivt ikke terrorist. Det er ingenting som tyder på at han har deltatt i eller planlagt terrorisme – og hadde han gjort det, ville han ikke sluppet ut etter sju måneder.
For tida sitter vel 6.000 pale­stinere i israelsk fengsel fordi ­israelske militærmyndigheter mener de er en fare for sikkerheten. Hva de har gjort, er ikke så lett å finne ut av. De er dømt av militærdomstoler for å ha overtrådt militære direktiver, altså ikke vanlig israelsk lovgivning.
Steinkasting. Vi vet fra nyhetene at noen har utført voldelige angrep mot israelske sivile. Noen har angrepet israelske soldater. Men det store flertallet sitter inne av andre grunner. Det kan være tenåringer som har kastet stein på militære kjøretøy eller deltatt i demonstrasjoner. En annen vanlig grunn er mistanke om å ha forbindelse med en forbudt organisasjon. Det kan også være at man har skrevet noe som oppfattes som oppfordring til vold på sosiale medier.
Siden bevisene ofte er hemmelige, er det vanskelig å vite hvor godt fundert disse anklagene er. Men uansett hva man måtte mene om hva de er skyldige i, så er det direkte galt å kalle alle sammen for terrorister. Terror er utøvelse av vold mot uskyldige mennesker for å skape frykt.
Berettiget kritikk. Bruken av begrepet «terrorlønn» når det gjelder alle disse menneskene, er med på å tegne et bilde av ­palestinerne som voldelige og hatefulle, og slik levere et argument for at det ikke kan sluttes noen fred med dem.
Det betyr ikke at kritikken av palestinske myndigheters forhold til terror er uberettiget. De hyller folk som har begått grusomme terrorhandlinger, som for eksempel da de nylig kalte et ungdomssenter opp etter en kvinne som drepte 37 mennesker, derav 12 barn. Det er fullstendig på sin plass når den norske utenriksministeren reagerer med å trekke tilbake støtten til senteret.
Også de rundhåndede utbetalingene til de etterlatte etter drepte terrorister, er støtende.
Dekker over. Dette brukes ofte som argument for at de palestinske myndighetene hisser folk til vold mot Israel. Men de palestinske lederne ønsker å sitte i trygghet i sine godt betalte stillinger og nyter godt av korrupsjon. De vil ikke ha noe voldelig opprør. Derfor driver de et utstrakt sikkerhetssamarbeid med israelske myndigheter, og bidrar til at palestinere havner i israelske fengsler.
Dette er upopulært i befolkningen. For å dekke over det gir de palestinske lederne symbolsk og verbal støtte til de som kjemper mot Israel. Pengene til fangene er et viktig bidrag til å skape et slikt inntrykk. Derfor kaller de palestinske myndighetene det for lønn, og ikke for eksempel sosialt bidrag til fangers familier.
Stempling. Dermed leverer de et poeng til israelsk propaganda. «Terrorlønn» skaper inntrykk av at folk lønnes for å drive­ terror, og at det er årsaken til terrorisme.­ Det er det lite grunnlag for å tro.
Det alvorlige er at store deler av den palestinske befolkningen stemples som terrorister på sviktende grunnlag. Det er en generell stempling jeg ikke synes vi skal godta.

Les mer om mer disse temaene:

Erling Rimehaug

Erling Rimehaug

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar