Leder

Ut av karbonslummeren

Bærekraftige løsninger finnes. En båt kan bygges.

Medieleder Petter Olsen i Indremisjonsforbundet fortalte i går at bibelverset «Fyll jorden og legg den under dere» (1 Mos 1:28) for ham har fått en helt ny klangbunn: «Jeg har tidligere tenkt at det dreier seg om å ta jorden i sin besittelse, men jeg har innsett at det handler om å ha et ansvar for skaperverket», uttalte han og viste til en «mentalitetsendring i norsk lavkirkelighet», en lekmannsbevegelse som tradisjonelt sett ikke «har stått på miljøbarrikadene».

Også NLM-general Øyvind Åsland måtte medgi at bedehusene «hadde en vei å gå»: «Jeg innrømmer gjerne at miljøbevisstheten kunne vært høyere på dagsorden», sa han.

Hvorfor så nølende? Hans Geir Aasmundsen, forsker ved Universitetet i Bergen, pekte på at klimaendringene har vært definert som et politisk spørsmål: «Å bevege seg ut mot de politiske fløyene er et minefelt for mange kristne menigheter», forklarte han.

Løsningen kan derfor være å legge politikken til side og i stedet sette klimaendringene inn i en 
eksistensiell ramme, der forvalteransvaret begrunnes teologisk. Kanskje er det en slik manøver som skal til for å vekke oss fra karbonslummeren.

På den måten kan også historien om Noah få en ny klangbunn. For her gjenfinner vi klimakrisens tre hovedmotiv: Fordervelsen, ansvarliggjøringen – og håpet.

Det begynner med ødeleggelsen. Flommen, vannet og kaoset kan leses som et voldsomt uttrykk for menneskets selvforskyldte destruksjon.

Men her ligger også ansvarliggjøringen. Det er mennesket – ingen skjulte, irregulære krefter – som forderver og ødelegger jorden. Problemet er oss. Ingen andre. Dette er radikalt. For om mennesket er problemet, er det også mennesket som er løsningen. Dette er Noahs radikale budskap.

Til sist er fortellingen om Noah også en påminnelse om at det nytter. Å strebe etter en bedre verden har sin forutsetning i håpet; at krafttaket faktisk har en hensikt. For bærekraftige løsninger finnes. En båt kan bygges.

Og i enden av fortellingen finnes det en regnbue – et tegn på at det var verdt strevet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder