Verdidebatt

I en ulvetid

Demokratienes prinsipielle åpenhet gjør demokratiske, politiske systemer sårbare for uthuling av folkestyrets toleranse- og rettssikkerhetsgrunnlag.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I Vårt Land 8. juni har Emil André Erstad fra tanke­smien Agenda et tenksomt innlegg under tittelen «Menneskerettar i populismens tid». Der gjør han et poeng av hvordan demokratienes prinsipielle åpenhet også gjør demo­kratiske, politiske systemer sårbare for uthuling av folkestyrets toleranse- og rettssikkerhetsgrunnlag.

Dette er en tendens vi alle kjenner. Maktovergivelsen til Adolf Hitler 30. januar 1933 er det paradigmatiske eksemplet, kommunistenes kupp i Praha i 1948 et annet. I dag ser vi lign-ende tendenser i Ungarn, Polen og Tyrkia.

Strategier. Spørsmålet Erstad­ reiser, er betimelig: Hvilke strate­gier skal det internasjonale nettverk av menneskerettig­hets­- aktivister (mr-aktivister) legge seg på i denne situasjonen?

­Erstad nevner ti områder: Forsterket norsk innsats for mr-aktivister, bedre mr-undervisning, støtte til sivilsamfunnet i autoritære stater, bedre koordinering av mr-innsats og mer systematikk i dialogen med andre land, orden hos oss selv, sikring av at vi ikke blir en frihavn for mr-overgripere, årlig rapportering av norske selskapers potensielle bidrag til mr-brudd. Til sist arbeid for å sikre legitimiteten til menneskerettighetene internasjonalt.

Ytt støtte. I denne sammenheng er det naturlig å nevne det arbeid som stiftelsen ­Human Rights House Foundation har drevet i mange år. Stiftelsen har med sjenerøs UD-støtte arbeidet for å opprette mr-hus i konfliktrevne land og på den måten ytt lokale mr-aktivister støtte. Slike hus kan gi identitet og praktisk infrastruktur til hjelp for å lette det konkrete arbeidet for menneskerettigheter. Sarajevo, Baku og Vilnus er bare noen byer der slike hus er opprettet. Vi har også lenge hatt samarbeid Rafto-huset i Bergen. Vi forsøker å ha nær kontakt med de utsatte mr-aktivistene i autoritære land.

I denne sammenheng er det også verdt å nevne den undervisning som Høgskolen i Sør-Øst Norge under ledelse­ av Lars Petter Soltvedt driver.­ Den henvender seg ikke bare til det norske sivilsamfunnet­ men også til utsatte­ miljøer­ ute. Inntil nylig hadde­ også statsvitenskap på Blindern undervisning av relevans
for mr-aktivister men dette er nå nedlagt. Samlet er derfor ikke situasjonen så ille her hjemme. Erstads innlegg gir oss inspirasjon til ytterligere innsats.

Bernt Hagtvet

Kst. styreleder, 
Human Rights House Foundation

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt