Verdidebatt

Smakløs abortfeiring

Å markere abortloven ved å invitere til en abortfest er ikke å vise respekt overfor alle de kvinner som har tatt svært vanskelige, personlige valg.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Denne uka inviteres det til både «abortfest» og «Sørgetog for det ufødte liv» i Oslo. Fredag kommenterte jeg den såkalte «abortfesten» med å skrive at: Vi kan ha ulikt syn på abortloven, men at blant andre Kvinnefronten og Rødt velger å kalle markeringen av loven for en «abortfest», er temmelig smakløst. Jeg tenker det er viktig å ha respekt for at abort for mange er et dypt personlig og vanskelig valg. Å skulle feire abort som noe moro og festlig virker for meg dessuten som respektløst overfor kvinner som har tatt det valget og som ikke opplever det som bare lett.

Støtende. Det er etter mitt syn mulig å ha tydelige meninger om abortloven og om de etiske dilemmaene abort innebærer, og samtidig ha respekt for at det finnes andre syn. På den ene siden finnes det mennesker som blir støtt av «sørgetog» fordi de opplever at aktørene der ikke tar hensyn til kvinner som dør i farlige aborter. På den andre siden finnes det mennesker som opplever det respektløst og smakløst å feire abort. Det gjelder både de av oss som er mot dagens abortlov og de som er for den. Jeg synes det er rart at Kvinnefronten ikke ser at en «abortfest» kan støte på så mange måter, enten det handler om spontanaborter, vanskelige valg, egne erfaringer eller andres smerte.

Det er nok ikke så enkelt at vi i disse spørsmålene gjennom en god samtale kan komme fram til ett felles, omforent synspunkt. For noen av oss er det umulig å tenke på abort uten å tenke på det ufødte barnet. For andre ligger det dypt å tenke på abort som et spørsmål om kvinnens selvråderett over egen kropp og de potensielle farene ved illegale aborter. For den enkelte som står i valgsituasjonen kan det hende at ett perspektiv er viktigst i utgangspunktet, men andre hensyn blir avgjørende når en beslutning må tas.

Ny lov. KrF vil erstatte dagens abortlov med en lov som sikrer livsrett for ufødt liv og tydeliggjør fosterets egenverdi som menneske. Det betyr ikke at vi vil tilbake til det gamle nemndsystemet, men vi ønsker at en ny lov skal legge fosterets rett til liv til grunn, og at avgjørelser knyttet til liv og helse tas i dialog mellom pasient og lege. Samtidig som dette er KrFs primærstandpunkt, arbeider vi også subsidiært for endringer innenfor dagens lovgivning. Spesielt haster det med en gjennomgang av lovgivningen rundt senaborter. KrF vil også fortsette å kjempe for en ordentlig etisk vurdering av hvorvidt det er riktig av Norge å ha mest liberalt regelverk og praksis for tvillingabort. Dette er KrFs politikk som bygger på vår grunnleggende forståelse av menneskeverdet.

Med en mindre polarisert samtale kan vi få gjort noen reelle vurderinger av dagens abortlov og hvordan den må forbedres og oppdateres etter hvert som den teknologiske utviklingen gir helt andre premisser enn de vi hadde på 70-tallet. Jeg tror vi kunne funnet bedre løsninger dersom vi ikke gikk i skyttergravene, men forsøkte på en god dialog sammen. Det krever at vi har respekt for at det finnes ulike syn.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt