Spaltist Didrik Søderlind

Rådgiver i Human-Etisk Forbund

Kanarifuglen i gruva

Det drar seg til for jødene nå. Det bør bekymre oss alle.

Publisert: 7. jun 2017 / 8222 visninger.

På en fest havner jeg ved siden av en ung dame som jobber i den ­jødiske barnehagen i Oslo. Hun forteller litt om jobben sin. Noe av det vanskeligste er å lære barna at når de er på utflukter, må de ikke fortelle til noen hvilken barnehage de går i.

Noen år senere er jeg i Paris. Plutselig er gaten full av uniformerte menn med maskinpistolen klar. Er det militærøvelse? Jeg går noen meter til, og får så øye på menn med kippa som kommer ut av synagogen. Slik er jødisk religiøst liv i Europa nå.

Trusler

Alle som har lest aviser eller sett nyheter de siste tiårene kjenner bakteppet for dette. Å skjule jødiskhet og gjøre gudshus om til bunkerser er høyst rasjonelle svar på konkrete trusler.

Tegnene i tiden er ikke trivelige. I juli skal Den nordiske motstandsbevegelsen, uniformerte nynazister med amerikanske terrorister som forbilder, marsjere i Fredrikstad. Og til høsten stiller konspirasjonsteoretikeren Jarle Johansen, kanskje Norges mest antisemittiske mann, til stortingsvalg for det nye partiet Alliansen.

Det er i dette klimaet omskjærings-­debatten bryter løs nok en gang. Omskjæring er et perfekt eksempel på en debatt der det gode står mot det gode. De som kritiserer praksisen med omskjæring har gode argumenter, det samme har de som forsvarer den. Alt burde ligge til rette for en god og oppklarende debatt.

Slik er det dessverre ikke blitt.

Fredet? 

Twitter- og facebookfeedene mine er preget av språkbruk som for lengst har opphevet skillet mellom praksis og den som praktiserer den. For hvem er det som driver med «overgrep», om ikke overgripere? Og hva sier det om en religion, en kultur, en folkegruppe at en av dens mest sentrale praksiser er «bestialsk» —eller «pervers»? Og hva slags folk er det som «tukler» med barns kjønnsorganer?

Og om man kritiserer skikken fordi man bryr seg om jødiske og muslimske barn, hva gjør språkbruken med barnas situasjon? Hva med når Dagbladet trykker en tegneserie der jøder og muslimer blir sammenlignet med pedofile som hører stemmer?

En av de merkeligste påstandene jeg har støtt på i debatten er at jødene er «fredet», at det er «farlig» å kritisere dem.

Påstanden kommer nok overraskende på jøder som skjuler hvem de er og søker tilflukt i bunkere. Om det er slik det er å være «fredet», burde de kanskje ønske at det utlyses skuddpremie på dem?

Hedret

Og hvor «farlig» er det å kritisere jøder? Johan Galtung diskuterte ­jøders makt over media med utgangspunkt i en nazipamflett, en pamflett han ikke så noen grunn til å lese med skepsis. Et par år senere fikk han lansere sin nye bok på Lørdagsrevyen.

Kari Jaquesson «drodlet» om Israel og IS på måter som Holocaust-senteret beskrev som «klassisk antisemittiske». Hun ble senere hedret med en pris fra filosofi-festivalen i Kragerø.

Så er det virkelig «farlig» å kritisere jøder? Å lefle med antisemittisme kan snarere virke som smart imagebygging.

Et større spørsmål. Det drar seg til nå. På et punkt er vi som ikke tilhører de par tusen jødene i dette landet nødt til å spørre oss selv om Norge skal være et levelig land for jøder. Om vi er villige til å gjøre noen grep for å sørge for dette.

Og om svaret er nei, må vi nesten spørre oss om hva slags land vi skal ha. Historien har vist oss at jødene gjerne er kanarifuglen i gruva. Når det blir ulevelig for jødene, blir det fort utrivelig for resten av oss også.

Først publisert i spalten Livssyn, Vårt Land 2. juni 2017. 

11 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Pål Georg Nyhagen

167 innlegg  1669 kommentarer

Antisemittismen metastaserer igjen i Europa

Publisert 12 måneder siden

Jeg er av jødisk ætt og går med kippa daglig. Erfaringene de siste årene er varierte; hvilket  innebærer at jeg også har erfart skjellsord og direkte trusler. Det er virkelig en spesiell erfaring å motta og iaktta den intense forakten og hatet i enkeltes blikk. Det skjer dog ikke ofte. Men det skjer. Og det som desto mer er bekymringsvekkende er at den negative frekvensen de siste tre årene er stigende. Å gå med kippa noen få timer eller et par dager gir nok intet reellt bilde av hva det innebærer å gå med et slikt jødisk symbolsk plagg. 

Nå kan jo noen si at siden jeg er praktiserende katolikk, så behøver jeg vel strengt tatt ikke gå med kippaen. Men det er for lettvint og enøyet. Jeg velger å stille meg solidarisk ved mine jødiske søstre og brødres side, og ære den jødiske tro og tradisjon. Jesus ble for øvrig født som jøde, oppdratt som jøde, Han gikk i synagogen, ba jødiske bønner, sang jødiske sanger og fulgte de jødiske tradisjoner. Jesus` hellige bibel var Tanakh; dvs den hebraiske biblelen. 

Apropos: Jødene skulle forvalte åpenbaringen og det Hellige Ord. Kristus kom og åpenbarte så det som ennå lå delvis skjult og foldet dermed det som allerede var underveis helt ut. Ikke så merkelig da at den jødiske Amidahbønnen som Jesus kjente har slående likheter med det kristne Fader Vår: Jesus realiserte m.a.o. Ordet som allerede lå i det vi kaller det gamle testamentet; dvs den hebraiske bibelen.

Den jødiske tro og tradisjon har ubetinget kun fungert konstruktivt som teologisk arbeidende kristen. Og gjør det hver dag. De kristne er som kjent podet inn på treet. Vi mister noe vesentlig i det kristne perspektivet om vi mener at det jødiske folk, dets tro og tradisjon ikke lenger har betydning: Kristne har fått del i arven; ikke overtatt den.

Jeg har altså erfart en stigende tendens til trakassering pga av denne kippaen. Jeg velger like vel å vise at jeg ikke skammer meg for det jødiske: Snarere tvert imot, så velger jeg å leve oppreist! Og tar dermed samtidig frivillig på meg risikoen og omkostningene; for all del. Men jeg nekter å la forakten, hatet og antipatien legge premissene for samfunnsutviklingen. At det skal være en risiko i Norge og ellers å vise sin jødiske identitet og tro er dog så absurd at man må lese det flere ganger før man faktisk innser at det ER slik i 2017. Men det kan se ut til at bagatellisering, fortrengning og benektning rir de fleste; man skal ikke forstyrre idyllen. De holdningskampanjer og annet som hittil har blitt vektlagt fungerer nok ikke i det hele tatt. Dessverre finnes det ennå flere som så inderlig vel tåler den urett som ikke rammer en selv. Så får man spørre seg om hvordan det er å gå med kippaen om tre år igjen?

11 liker  
Svar
Kommentar #2

Sigurd Eikaas

15 innlegg  5300 kommentarer

Publisert 12 måneder siden

Takk for et godt og sant innlegg, Søderlind!

4 liker  
Svar
Kommentar #3

Tore Olsen

18 innlegg  4379 kommentarer

Lysets mester vårt eneste håp

Publisert 12 måneder siden

Forfallets konsekvens

 

2 liker  
Svar
Kommentar #4

Njål Kristiansen

144 innlegg  19613 kommentarer

Publisert 12 måneder siden
Didrik Søderlind. Gå til den siterte teksten.

Et større spørsmål. Det drar seg til nå. På et punkt er vi som ikke tilhører de par tusen jødene i dette landet nødt til å spørre oss selv om Norge skal være et levelig land for jøder. Om vi er villige til å gjøre noen grep for å sørge for dette.

Og om svaret er nei, må vi nesten spørre oss om hva slags land vi skal ha. Historien har vist oss at jødene gjerne er kanarifuglen i gruva. Når det blir ulevelig for jødene, blir det fort utrivelig for resten av oss også.

Vi skal ha et land som er godt for jøder - og alle andre. Jeg ser ingen grunn til å kritisere norske jøder for noe som helst. De er en liten flokk som lever sine liv som de ønsker og det er helt ok. Som ordinære borgere blir de en del av den daglige debatten. Om det er noe å kritisere må det være lov å kritisere og bli kritisert tilbake. Jeg tror vi alle tjener på at vi har en åpen dialog uavhengig av at vi henger oss opp i detaljer som opprinnelse og avstamming. Vi bør møtes som likeverdige i samfunnet. 

Svar
Kommentar #5

Knut Nygaard

487 innlegg  6976 kommentarer

Tenkte litt på denne ...

Publisert 12 måneder siden
Didrik Søderlind. Gå til den siterte teksten.
Når det blir ulevelig for jødene, blir det fort utrivelig for resten av oss også.

Innledningsvis - bare en kommentar til disse som ønsker å marsjere i Fredrikstad.  Jo, de vil trolig ha banner med symboler som de selv legger noe i - om de har uniform så kan nok det vekke noe, men i det store og hele tror jeg jøder som folk ikke ligger i toppetasjen på disse titall som synes dette er en marsj verdt.  Det er og blir Pegida i en litt annen innpakning og trolig med et mer pågående taktanslag, men det er nok mer media som bruker språkbruken for å alarmere noe de ikke liker - at det er innvandring og problemer særlig knyttet til å få muslimene i et intergreringsleie.  

Men - ulevelig for jødene har nok og sammenheng med det disse i Fredrikstad marsjerer for - muslimer og særlig for jødene - Midt-Østen har flyttet seg oppover på kartet.  Her ligger det mangt som gjør at ytterliggående særlig på venstre side og politisk aktive muslimer finner hverandre i holdninger og ytringer som gjør det utrivelig for Norges ca. 1000 jøder.  Fra Senter mot anitsemittisme meldes det om en overvekt av angrep gjort i Europa av muslimske innvandrere.   

Hypotese:  Stanser antisemittismen fra muslimer, får vi håp for utfordringen med å dele hverdagen med muslimene iblant oss.                                                                                                                                                           Noe av det samme gjelder sosialistene.    Nå er det få angrep i Europa som er fysiske med adresse sosialistene, men de er der indirekte i og med at de bidrar til finansiering av terror og lønn til dømte terrorister.  Nå kan det endelig se ut til at den norske statsfinansiering av lønn til terrorister er på hell,  Venstresiden er generelt svært ukritisk med hvem de støtter. Det hadde vært god hjelp å stå opp for urettferdighet - også fra den venstre side.  

I Norge har ikke nazisme i innpakning eller utpakket levekår.  Er det en ideologi vi har samlet listet ut, så er det denne.  Jo, vi skal ikke ta lett på de små kremt som kan forekomme, men så langt er dette et nærmest ikke-eksisterende tema.  

2 liker  
Svar
Kommentar #6

Didrik Søderlind

53 innlegg  306 kommentarer

Publisert 12 måneder siden
Knut Nygaard. Gå til den siterte teksten.
men i det store og hele tror jeg jøder som folk ikke ligger i toppetasjen på disse titall som synes dette er en marsj verdt.  Det er og blir Pegida i en litt annen innpakning

Dette er altså helt feil. De som skal marsjere er åpne nazister og Hitler-tilhengere. De er derfor spesielt opptatt av jødene, som de mener styrer politikken, media og bankene osv, mens muslimer får en sekundær rolle i fiendebildet. Faktisk har de ved en anledning sendt ut pressemelding som protesterer mot "islamofobi" i mediene, som de ser som en del av amerikansk-israelsk krigshissing.

 

De vil heller ikke at muslimer skal integrere seg. De vil ha et samfunn bare med hvite mennesker.

3 liker  
Svar
Kommentar #7

Knut Nygaard

487 innlegg  6976 kommentarer

Har ikke studert de...

Publisert 12 måneder siden
Didrik Søderlind. Gå til den siterte teksten.
Dette er altså helt feil. De som skal marsjere er åpne nazister og Hitler-tilhengere.

det er jo hos "søta Bror" de har vokst frem ... tok en titt..

https://www.nordfront.se/ 

og hvis de hylle Reinhard Heydrich den 04.06 o.l., så er jeg enig ... men om de har en aktiv jødefront har jeg ikke hatt tid til å utforske...

1 liker  
Svar
Kommentar #8

Leif Knutsen

33 innlegg  319 kommentarer

Uenighet

Publisert 12 måneder siden

Godt og dessverre altfor nødvendig innlegg, Didrik. Vil kommentere en sak:

"Omskjæring er et perfekt eksempel på en debatt der det gode står mot det gode. De som kritiserer praksisen med omskjæring har gode argumenter, det samme har de som forsvarer den. "

Dette er jo ikke en debatt pro og kontra tidlig mannlig omskjæring, men om det finnes grunnlag for å forby det. Vi som "forsvarer" det forsøker ikke å overbevise noen om å ta opp skikken. 

3 liker  
Svar
Kommentar #9

Søren Ferling

0 innlegg  4865 kommentarer

Fejl focus...

Publisert 12 måneder siden
Didrik Søderlind. Gå til den siterte teksten.
Tegnene i tiden er ikke trivelige. I juli skal Den nordiske motstandsbevegelsen, uniformerte nynazister med amerikanske terrorister som forbilder, marsjere i Fredrikstad. Og til høsten stiller konspirasjonsteoretikeren Jarle Johansen, kanskje Norges mest antisemittiske mann, til stortingsvalg for det nye partiet Alliansen.

Dette er små fænomener i forhold til det indvandrede jødehad, som også er med til at opildne overvintrede hjemlige ditto.

6 liker  
Svar
Kommentar #10

Søren Ferling

0 innlegg  4865 kommentarer

Publisert 12 måneder siden
Pål Georg Nyhagen. Gå til den siterte teksten.
Jeg er av jødisk ætt og går med kippa daglig.

Det er jeg så ikke, men jeg bliver med henvisning til mit efternavn og meninger ofte i MØ-debatter spurgt om jeg er - det afviser jeg altid at svare på.

5 liker  
Svar
Kommentar #11

Søren Ferling

0 innlegg  4865 kommentarer

Eksempel på tilvandret jødehad

Publisert 12 måneder siden

http://www.jpost.com/Diaspora/German-study-Over-50-percent-of-Muslim-refugees-hold-antisemitic-views-494832

Jeg kan ikke længere få linkfunktionen til at virke.

4 liker  
Svar
Kommentar #12

Sigurd Eikaas

15 innlegg  5300 kommentarer

Publisert 12 måneder siden

Funker denne?

EDIT: Linken funket for meg. Det er mulig at det er fordi jeg strøk alt som sto foran www. Altså at det er mulig at adressen må begynne med www for å funke.

Svar
Kommentar #13

Søren Ferling

0 innlegg  4865 kommentarer

Publisert 12 måneder siden

German Study

Ja, der ser ud til at fungere. Dialogboksen er blevet anderledes og man/jeg kan ikke se, hvad der indsættes af hverken url eller tekst, men nu kan jeg vist i blinde ;-)

Det kan måske også være fordi jeg har installeret kaspersky i lyset af ransomwarebølgen.

Svar
Kommentar #14

Sigurd Eikaas

15 innlegg  5300 kommentarer

Publisert 12 måneder siden
Søren Ferling. Gå til den siterte teksten.
Dialogboksen er blevet anderledes og man/jeg kan ikke se, hvad der indsættes af hverken url eller tekst, men nu kan jeg vist i blinde ;-)

Nei, jeg kan heller ikke se hva som innsettes i dialogboksen. Så jeg kopierer og limer inn i url-feltet i tro, uten å se  :-)

1 liker  
Svar
Kommentar #15

Didrik Søderlind

53 innlegg  306 kommentarer

Poeng

Publisert 12 måneder siden
Leif Knutsen. Gå til den siterte teksten.
Dette er jo ikke en debatt pro og kontra tidlig mannlig omskjæring, men om det finnes grunnlag for å forby det. Vi som "forsvarer" det forsøker ikke å overbevise noen om å ta opp skikken. 

Me bad. Jeg burde presisert dette tydeligere.

1 liker  
Svar
Kommentar #16

Didrik Søderlind

53 innlegg  306 kommentarer

Altså

Publisert 12 måneder siden
Søren Ferling. Gå til den siterte teksten.
Dette er små fænomener i forhold til det indvandrede jødehad, som også er med til at opildne overvintrede hjemlige ditto.

Små fenomener kan også være farlige. Utøya, noen?


Ellers har vi nå tall som gjør at trickset med å skylde antisemittismen på muslimene ikke fungerer lenger. Joda, det er mye antisemittismen blant muslimer (og innvandrere fra sentral-Europa) men vi nordmenn har nok å slite med vi og.

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/tro-og-livssyn/begrenset-men-klar-antisemittisme-i-norge/a/10053756/

2 liker  
Svar
Kommentar #17

Sigurd Eikaas

15 innlegg  5300 kommentarer

Publisert 12 måneder siden
1 liker  
Svar
Kommentar #18

Knut Nygaard

487 innlegg  6976 kommentarer

Israel

Publisert 12 måneder siden
Didrik Søderlind. Gå til den siterte teksten.
Ellers har vi nå tall som gjør at trickset med å skylde antisemittismen på muslimene ikke fungerer lenger. Joda, det er mye antisemittismen blant muslimer (og innvandrere fra sentral-Europa) men vi nordmenn har nok å slite med vi og.

Her i Norge har sympatien for naboene til Israel i media og i demonstrasjoner vært så sterk at jeg tror jødene kan bekrefte at deres hverdag svinger noe i takt med hva som er stå'a der nede og reaksjonene det gir her oppe.  

Venstresida og noen andre som har falt ned på naboalliansen gjør det så ensidig at det sjelden demmes opp for sterke ytringer og følelser om jøder generelt.  Her finner muslimer og pronaboer hverandre i et fellesskap som nører opp under antisemittisme. 

Hvis du skal over på høyresida, så må du finne levende nazisme og i tillegg en levende referanse til jødehat.  Det at mennesker er skeptiske til en endret hverdag eller kritiske til myndighetenes innslepp av folk vi ikke vet hvem er eller hvor kommer fra er en annen greie.  Frp og SD er ikke rasistiske partier, men ønsker en endringsprosess som folket generelt kan i ettertid se at de var en del av og dermed åpner det opp for en hverdag der folk går i lag og ikke i uniformerte marsjer eller tenker er det en borgerkrig som må til.  

Jeg jobber med barn og unge.  Her i Bergen har vi i de 24 årene jeg har bodd her hatt noen blaff av det som kan kalles nynazisme.  Starten er image - nazimusikk er en egen sjanger - den gang en av disse inviterte til en lytt, så minnet det om aggressiv punkrock med noen tyske gloser.  Ungdommen kledde seg på en bestemt måte - frisyren og hva som ellers ble satt opp av poster på rommet.  Her ble tilknytning til Vigrid et av temaene og PST fulgte med i kulissene.  Dette døde ut nærmest av seg selv.  Det er ingen opptur å være "åpent" nazist - særlig hvis du mener det - og det gjorde ikke disse - i alle fall ikke over tid.  Personlig hadde jeg gode samtaler med de og de hadde jo store kunnskapshull, så det var lett å vri inn en historie jeg har rimelig oversikt over.  Jeg hørte ikke jøder bli nevnt i en setning i møte med disse, men den siste gjengen - tenåringer i området Fyllingsdalen hadde bl.a. sett seg ut ungdomsmøtene på den gang Levende Ord som et sted de skulle attakere.  Om dette hadde noe med proIsrael å gjøre vet jeg ikke.

1 liker  
Svar
Kommentar #19

Knut Nygaard

487 innlegg  6976 kommentarer

Han med plasteret

Publisert 12 måneder siden
Didrik Søderlind. Gå til den siterte teksten.
Små fenomener kan også være farlige. Utøya, noen?

Jo, men hvis du leser eller bladde i manifestet til denne mannen så er jeg usikker på om du finner noe negativt om jøder.  Han er et eksempel på at et lite fenomen kan gjøre stor skade hvis tankegang tilsier noe og en mangler indre sperringer.

2 liker  
Svar
Kommentar #20

Didrik Søderlind

53 innlegg  306 kommentarer

Hallo?

Publisert 12 måneder siden
Knut Nygaard. Gå til den siterte teksten.
Jo, men hvis du leser eller bladde i manifestet til denne mannen så er jeg usikker på om du finner noe negativt om jøder.

Du fortsetter altså å komme med antagelser som er ren diktning. Breivik kaller seg forresten nazist i dag.

http://world.time.com/2011/07/26/norway-terror-accused-breivik-on-the-jewish-question/

1 liker  
Svar
Kommentar #21

Didrik Søderlind

53 innlegg  306 kommentarer

Poeng

Publisert 12 måneder siden
Knut Nygaard. Gå til den siterte teksten.
Jeg hørte ikke jøder bli nevnt i en setning i møte med disse

Lite overraskende. Nazister skjønner at jødehat er lite salgbart i dagens Norge, derfor toner de det ned overfor utenforstående. Det samme gjelder rekrutter som er på vei in i nazismen: Jødehatet er gjerne noe av det de blir "innviet" i sist. Det er det som nærmest er litt forfriskende med gjengen som skal marsjere i Fredrikstad: De gidder ikke hykle, og kjører full "jødene kontrollerer været"-pakke.

 

Har forresten skrevet en forsøksvis nazirock-historie her:
https://humanist.no/2017/02/heil-heil-rock-n-roll/

3 liker  
Svar
Kommentar #22

Knut Nygaard

487 innlegg  6976 kommentarer

Jødehat ikoblet nazisme

Publisert 12 måneder siden
Didrik Søderlind. Gå til den siterte teksten.
Nazister skjønner at jødehat er lite salgbart i dagens Norge,

er ikke salgbart i Norge.  Jødehat ikoblet islam/muslimer og venstresida med noen unnatak i andre miljøer er levende - mer i perioder der det er noe som foregår og media vinkler på sin ensporede måte fra Israel med nabolandskap.

Er ikke sikker, men hvis - og det håper jeg det egentlig ikke blir - et kamera på disse titalls som vil marsjere i Fredrikstad - så tror jeg det i ord og handling er lite eller ingenting som blir uttrykt som har referanse til jøder. 

Hvis media finner ut - og det gjør de trolig - at her vil både Østfold og antifa vise seg og sine synspunkter - så vil dette bli en stor sak. 

3 liker  
Svar
Kommentar #23

Knut Nygaard

487 innlegg  6976 kommentarer

Fra linken

Publisert 12 måneder siden

din Søderlind - det var slik jeg oppfattet han med plasteret og det er slik jeg tror det er nærliggende å mene at de som marsjerer tenker - det å være innvandringskritisk er ikke nazi, men sånn sett kan disse gjøre det verre å ytre seg med tanke på vår nye normal med vold, terror og drap.

Some of Israel’s more liberal supporters branded Breivik’s enthusiasm for Zionism a sham, and scoffed at his professed friendship. And they may have a point, at least in respect of the movement Breivik is trying to build. In a revealing passage, he warns that those still prone to anti-Semitic and Nazi ideologies should do their best to conceal their swastika tattoos:

“DO NOT make this war about race or ethnicity. You have to keep in mind that most people in Western Europe have been systematically indoctrinated for the last 4-5 decades… Many people would rather commit suicide or live under slavery/harsh dhimmitude [the status he says non-Muslims will hold under Islamic rule] than to become a Nazi or fight for the Nazi cause… Demonising Nazism has through 6 decades of indoctrination … developed into an unconscious established truth. As such, and due to the actual negative and evil aspects of this ideology, it is pointless to try to resurrect it in any way or form… In order to connect with the ordinary man you must understand that he is a modern man who has travelled a several decade long journey through multiculturalist institutions. He is completely brainwashed so tread carefully and take the required precautions… The fear of Islamisation is themost pressing concern for most Europeans and Islam is NOT a race. So avoid talking about race. It is a cultural war, not a race war! If you do believe it is a race war, then keep it to yourself as it is un-doubtfully counterproductive to flag those views.”

Of course, many right-wing Jews, while abhorring the terrorist violence used by the Breivik, nonetheless share his aversion to Islam and to multiculturalism. In his manifesto, Breivik expresses support for Pamela Geller, a leading voice of last year’s movement to stop the construction of a mosque near the World Trade Center site in Manhattan. Geller has made common cause against Islam with such far-right European groups as the English Defense League and Dutch anti-immigration champion Geert Wilders — groups also admired by Breivik.

Svar
Kommentar #24

Didrik Søderlind

53 innlegg  306 kommentarer

Publisert 12 måneder siden

Nå skjønner jeg virkelig ikke hvor du vil hen. Å være innvandringskritisk er såklart ikke nazistisk. Nazister er ikke nødvendigvis innvandringskritiske heller, det handler ikke om kultur eller religion for dem men om rase. Så det kan være ok med hvite innvandrere, mens ikke-hvite som for eksempel er adopterte og helt kulturelt norske skal ut. Ditto jøder, som ikke anses som hvite men som rasefiender.

 

Men de som skal marsjere i Fredrikstad er altså nazister. Ortodokse sådan; det er uniformering, sieg heil, Hitler og holocaustbenektelse og full pakke. De er arvtagerne etter det revolusjonære nettverket Vitt Ariskt Motstånd på 80/90-tallet, men fremstår i dag mest som en tidskapsel fra 30-tallet.

3 liker  
Svar
Kommentar #25

Knut Nygaard

487 innlegg  6976 kommentarer

Tja...

Publisert 12 måneder siden
Didrik Søderlind. Gå til den siterte teksten.
Men de som skal marsjere i Fredrikstad er altså nazister

du nærmest tvinger meg tilbake til linken til Nordfront der de har en gjennomgang av begrepet "nazist" og det er tydelig at de er ubekvem med det - de vil heller se seg selv som nasjonalsosialister - but - what might be the difference.  

Skal vi sammen ta en test på hvor mye referanse disse har til jøder?  På siden deres har de en liten avstemmingsbolk : "Hvilken av disse ser du som den største trussel mot vår overlevelse?  Alternativene er 1- Den nåværende regjering og riksdagen 2- FN 3- EU 4- NATO 5- USA 6- Israel 7- Russland 8- HEF - nei, det var feil  - det riktige er "vet inte".    

Jeg har ikke kikket på resultatet - for å gjøre det, så må du eller jeg delta.  Hvis nazisme er sentralt, så skulle vel Israel få mange stemmer ( her er det vel ikke all verden av stemmegivere, skulle jeg tro).  Mitt tips er at det er den nåværende svenske regjering og riksdagen som blir en klar vinner.

1 liker  
Svar
Kommentar #26

Didrik Søderlind

53 innlegg  306 kommentarer

Milde himmel

Publisert 12 måneder siden
Knut Nygaard. Gå til den siterte teksten.
de vil heller se seg selv som nasjonalsosialister

Du vet at "nazist" bare er en forkortelse for nasjonalsosialist, ikke sant?

3 liker  
Svar
Kommentar #27

Knut Nygaard

487 innlegg  6976 kommentarer

Vi er jo enige,

Publisert 12 måneder siden
Didrik Søderlind. Gå til den siterte teksten.
Du vet at "nazist" bare er en forkortelse for nasjonalsosialist, ikke sant?

men du har en lei tendens til å lese kommentarene feil.  

Vedr. avstemmingen hos Nordfront så er det totalt avgitt 1450 stemmer.  Det var som jeg ante Sveriges nåværende regjering og riksdag som fikk flest stemmer - 645 stemmer ( 45%) - deretter fulgte EU med 285 stemmer ( 20%) - så Israel med 248 stemmer ( 17%) - NATO 125 stemmer (9%)  - USA  76 stemmer (5%) - FN 26 stemmer (2%) - Russland 22 stemmer (2%) og vet inte - svår fråga 22 stemmer (2 %).

Noe sier meg at hvis samme alternativer ble gitt til medlemmer i LO eller medlemmer via Islamsk Råd så ville nok Israel ha fått en høyere score, men avgjort tendenser også hos de uniformerte nationalsosialister som ikke ønsker å kalles nazister - så vet antifa det.

1 liker  
Svar
Kommentar #28

Didrik Søderlind

53 innlegg  306 kommentarer

Publisert 12 måneder siden

Poenget her er at disse folka mener at de svenske myndighetene er i lomma på jødene.


Derfor blir myndigheten hjemme det primære problemet, ikke et land en halv verden unna.

2 liker  
Svar
Kommentar #29

Knut Nygaard

487 innlegg  6976 kommentarer

Tror

Publisert 12 måneder siden
Didrik Søderlind. Gå til den siterte teksten.
Poenget her er at disse folka mener at de svenske myndighetene er i lomma på jødene.

nok det er galskapen i den innvandringspolitikk søta Bror bedriver som er det alt vesentlige.  Jeg vet ingenting om hvordan disse tenker, så hvis du har belegg for at det er slik de tenker så kunne det vært godt å få det dokumentert med link eller annet.

Svar
Kommentar #30

Didrik Søderlind

53 innlegg  306 kommentarer

Publisert 12 måneder siden
Knut Nygaard. Gå til den siterte teksten.
så hvis du har belegg for at det er slik de tenker så kunne det vært godt å få det dokumentert med link eller annet.

Denne er ganske ok. Anbefaler også å google Zionist Occupied Government.


https://sv.wikipedia.org/wiki/Nordiska_motst%C3%A5ndsr%C3%B6relsen


NMRs forløper VAM gjorde seg ellers bemerket ved å se positivt på "masseinnvandringen". De ville ha en apokalyptisk rasekrig, og mente at jo flere innvandrere jo tidligere ville den komme.

2 liker  
Svar
Kommentar #31

Ilan Sharoni

0 innlegg  1 kommentarer

Publisert 12 måneder siden

Det stemmer, Didrik, at ekstremister kan være en pest og plage av dimensjoner. Men ekstremister er per definisjon ekstremister, de truer individer, ikke folkegrupper. Folkegrupper blir utsatt når intoleranse godtas av samfunnet.  

Knut Nygaard nevner Israel ovenfor, som i flere kretser her har blitt stemplet som fritt vilt. Dette er intoleranse som er godtatt av samfunnet, og som jøder her betaler prisen for.

På samme måte kan man se på omskjæringsdebatten, som du Didrik, som mange andre, feiltolket den til debatt for og imot omskjæring. Det stemmer at det mangler ikke på gode argumenter mot omskjæring, men jeg har fremdeles til gode å lese én som kan rettferdiggjøre et forbud. Når et livssynsamfunn med 88.000 medlemmer, dermed ber staten om å gripe inn mot et annet (og mye mindre) livssynsamfunn, er dette en reell trussel.

2 liker  
Svar
Kommentar #32

Søren Ferling

0 innlegg  4865 kommentarer

Publisert 12 måneder siden
Didrik Søderlind. Gå til den siterte teksten.
Små fenomener kan også være farlige. Utøya, noen?

Det mener jeg er et dårligt eksempel, for den animositet, der er mod jøder, er af helt andre og mindre proportioner, end nogle kredses animositet imod islam eller direkte muslimer.

Ellers har vi nå tall som gjør at trickset med å skylde antisemittismen på muslimene ikke fungerer lenger. Joda, det er mye antisemittismen blant muslimer (og innvandrere fra sentral-Europa) men vi nordmenn har nok å slite med vi og.

Jeg synes det er lovlig smart at snakke om 'trickset at beskylde muslimer for antisemitisme' al den stund at de bidrager med hovedparten.

At nordmænd har noget at slite med er vel også noget oppustet, da der er tale om til dels små éncifrede tal bortset fra om 'behandlingen af palæstinenserne' med 38 %, men her overser du at dette ikke er nordmænds racisme generelt, men en racisme MSM kolporterer massiv og gennem årtier og altså udtryk for journalisters og dermed venstrefløjens racesyn - og det er ikke noget kønt syn.

Hvorfor ser du ikke dette sidste ?

4 liker  
Svar
Kommentar #33

Didrik Søderlind

53 innlegg  306 kommentarer

Publisert 12 måneder siden
Søren Ferling. Gå til den siterte teksten.
da der er tale om til dels små éncifrede tal

12,5 prosent av den norske befolkningen har utpregede fordommer mot jøder, melder VG og HL-senteret. Dette er altså et lite, ensifret tall. Kreativt! Ikke minst sett i lys av at den øvre grensen noen  200 000 muslimer i Norge. Om vi antar at alle de har utpregede antisemittiske fordommer, blir det fremdeles noen hundre tusen du må trylle bort.


Seriøst: Jeg skrev om muslimsk antisemittisme sist jeg skrev om jødehat for Vårt Land. Temaet er viktig. Men det er håpløst å stirre seg blind på det.

1 liker  
Svar
Kommentar #34

Søren Ferling

0 innlegg  4865 kommentarer

Publisert 12 måneder siden
Didrik Søderlind. Gå til den siterte teksten.
12,5 prosent av den norske befolkningen har utpregede fordommer mot jøder, melder VG og HL-senteret.

Ja, men der var også mindre procenttal i undersøgelsen. Man kan også diskutere om alle deres kriterier helt holder. F.eks. er det almindeligt i diasporaer at der forefindes en vis etnisk nepotisme, men mener man at dette også er tilfældet blandt jøder, karakteriseres det som 'udprægede fordomme mod jøder'. Det er det ikke nødvendigvis.

I den forbindelse må man også se på MSM rolle i udspredelse af generel animositet imod jøder i deres konsekvent énsidige (og det ord kan endda ikke helt dække fænomenet) beretninger fra Levanten. Du ved de her 'nyheder', der går på at 'Det hele startede med at Israel gengældte'. Det kan umuligt undgå at fyre op under, hvad der måtte være af irrationelle modfølelser overfor jøder, siden disse 'nyheder' selv er dybt irrationelle og usammenhængende.

Så er det iøvrigt ikke særlig præcist at regne med en 'standard-antisemitisme' - der er en vis forskel på f.eks. at mene at jøder holder mere sammen end man finder rimeligt og at mene at der ikke kan komme skik på denne verden før alle jøder er væk.

Det er selvfølgelig for dårligt at jeg ikke lige husker, hvad netop du har skrevet om tidligere, sådan at jeg ikke plager dig mere med det emne ;-)

Jo, man skal da ikke stirre sig blindt på muslimers antisemitisme og glemme nordmænds ditto, men jeg stiller spørgsmål om, hvorvidt det er retvisende at bruge samme begreb om de to fænomener.

2 liker  
Svar
Kommentar #35

Didrik Søderlind

53 innlegg  306 kommentarer

Publisert 12 måneder siden
Søren Ferling. Gå til den siterte teksten.

Jo, man skal da ikke stirre sig blindt på muslimers antisemitisme og glemme nordmænds ditto, men jeg stiller spørgsmål om, hvorvidt det er retvisende at bruge samme begreb om de to fænomener.

Hvorfor ikke? Antisemittisme kommer, som mye annet tankegods, i forskjellige varianter.

Den europeiske blandingen av jødene-som-kristusmordere og rasebiologi har så langt vist seg mye farligere enn den muslimske.

Svar
Kommentar #36

Søren Ferling

0 innlegg  4865 kommentarer

Publisert 12 måneder siden

Fordi det ikke er videre praktisk anvendeligt eller retvisende at sidestille diffus animositet med forestillinger om eliminering, der tidvist giver sig konkrete udslag i vold og drab. Et så ekstremt bredt begreb bidrager mere til tilsløring end til oplysning.

Man kunne også sige at en sådan sidestilling kommer ind på et krav om total renhed - at antisemitisme er en så alvorligt forseelse at man ikke skal gradbøje, men kræver det absolut rene, om det ikke skal ende med fordømmelse.

Jeg er af den overbevisning at det er destruktivt at søge at dæmonisere alle menneskets mindre ideelle egenskaber og at vejen frem er at leve med dem i en civiliseret, afdæmpet og reflekteret form. Kommunisme og andre lignende systemer med absolutte krav passer ikke godt til mennesker.

Jo, når tyskere får dårlige idéer er det mere alvorligt, end hvis arabere fik de samme idéer, som følge af de førstes langt større handlekraft. Manglende evner  afspejler dog ikke nødvendigvis intentionerne. F.eks var man jo frisk på et raskt lille folkemord i 1948, hvad evnerne heldigvis ikke strakte til.

2 liker  
Svar
Kommentar #37

Didrik Søderlind

53 innlegg  306 kommentarer

Publisert 12 måneder siden

Det ligger jo i sakens natur at rasismer kommer i forskjellige utgaver, som ikke alle er like alvorlige. Det er selvfølgelig forskjell på å lynsje en svart person og å helst ikke ville ha svarte som nabo. Men jeg skjønner ikke behovet for flere ord for dette.


Alle har vi jo fordommer. Ingen mennesker er perfekte. Men jeg synes fordommer er noe vi bør stille oss kritisk til.

Svar
Kommentar #38

Søren Ferling

0 innlegg  4865 kommentarer

Publisert 12 måneder siden

Vi bliver så ikke enige om det med nuancering.

Joe, man skal nok være kritisk overfor fordomme, fordi de kan være forkerte, men jeg mener det er en dårlig idé at tage generelt afstand fra fordomme.

Det er sådan at fordomme og stereotyper som regel har en del for sig og vi kan, som sociale væsener, slet ikke undvære hele tiden at bedømme vores medmennesker.

Derfor vil jeg hellere have fordomme ud i dagslyset, så man kan vende dem frit og få aflivet dem, der er helt urealistiske.

3 liker  
Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Åge Kvangarsnes kommenterte på
Min entusiasme for Det gamle testamente
23 minutter siden / 569 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Vårt liv er omringet av søvn
rundt 1 time siden / 35 visninger
Anne Elisabeth Skogøy Fjellstad kommenterte på
Grundtvigs ambivalente arv
rundt 2 timer siden / 685 visninger
Anne Elisabeth Skogøy Fjellstad kommenterte på
Grundtvigs ambivalente arv
rundt 2 timer siden / 685 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Om likekjønnet ekteskap
rundt 2 timer siden / 71 visninger
Anne Elisabeth Skogøy Fjellstad kommenterte på
Min entusiasme for Det gamle testamente
rundt 2 timer siden / 569 visninger
Dag Løkke kommenterte på
Forsinket gratulasjonshilsen til Israel på 70-årsdagen 14. mai 2018.
rundt 2 timer siden / 199 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Til mine ureligiøse venner
rundt 2 timer siden / 4028 visninger
Roald Øye kommenterte på
Forsinket gratulasjonshilsen til Israel på 70-årsdagen 14. mai 2018.
rundt 3 timer siden / 199 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Kling no, klokka
rundt 3 timer siden / 497 visninger
Levi Fragell kommenterte på
Til mine ureligiøse venner
rundt 3 timer siden / 4028 visninger
Martin Sandstad kommenterte på
Til mine ureligiøse venner
rundt 4 timer siden / 4028 visninger
Les flere