Verdidebatt

Qatar isoleres: Hva betyr det?

Følelsen av opptrapping mot en stor regional-konflikt mellom sjia og sunni er sterkt voksende.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Den viktigste nyheten i dag tidlig, mandag 5. juni, er at Egypt, Saudiarabia og minst tre olje-emirater bryter nærmest totalt med Qatar og sjeik Thanni. Inngår så dette bruddet i den pågående eskaleringen av konflikten mellom sjia og sunni? For min del tror jeg kanskje det.

Sjia-sunni-konflikten holder for tiden på å snu bildet av Stormidtøsten på hodet.

Selve nyheten i dag tidlig handler om et bortimot totalt brudd. De ledende sunni-regimene bryter alle diplomatiske forbindelser med Qatar og stenger ned alle land-, sjø- og luft-forbindelser. Qatars displomater utvises. Og de gjenværende sunni-diplomatene i Doha kalles hjem. Personer med statsborgerskap i Qatar med bopel i de ledende sunni-landene blir anmodet om å reise hjem innen 14 dager. Mange av dem må tydeligvis ta landeveien fatt, siden flyforbindelsene stenges.

Det er med andre ord et temmelig oppsiktsvekkende brudd som nå skjer.

Begrunnelsen for bruddet blir også i noen grad oppgitt i nyhetsmeldingene i dag tidlig. Hovedsaken synes å være at sunni-regimene anklager Qatar for langvarig lefling med terrorister – og med Iran.

Den siste ukens motstridende nyhetsmeldinger om Hamas-hovedkvartere i Doha har sannsynligvis med saken å gjøre. I forrige uke het det at Qatar hadde utvist Hamas-lederskapet fra Qatar. Straks etterpå ble nyheten dementert. Eller i det minste modifisert. Kanskje var det bare noen av Hamas-lederne i Doha som ble utvist fra Qatar?

Qatars enorme pengestøtte til Hamas har utvilsomt også med saken å gjøre. Mens sunni-regimer flest brøt med Hamas på grunn av tilknytningen til Muslimsk Brorskap og den periodevise tilknytningen til Iran, har Qatar fortsatt å støtte Hamas.

Faren til sjeik Thanni besøkte til og med Hamas i Gaza før sykdom tvang ham til å abdisere.

Under toppmøtet med Donald Trump i Riyad den 22. mai anmodet Trump sunni-regimene om å «drive ut» de ekstremistiske terroristene. Sunni-regimenes brudd med Qatar kan tolkes som oppfyllelse av Trumps anmodning. Trump nevnte konkret Hamas som eksempel på voldelige ekstremister sunni-regimene burde drive ut.

Kanskje inngår Selvstyremyndighetens beslutning i helgen om å slutte å betale terrorist-lønn til rundt 250 Hamas-medlemmer i det samme nyhetsbildet. Abbas ønsker sikkert ikke å leve i varig konflikt med de ledende sunni-regimene.

I litt lengere perspektiv hører det antagelig med til bildet at Qatar under Tredje Gasakrig sommeren 2014 samarbeidet tett med president Obama om å hindre at Hamas skulle tape krigen fullstendig. Mens Egypts president al Sisi hjalp Israel med å manøvrere seg rundt innblandingen i Gasakrigen fra Obama og Thanni.

Det bør sikkert også nevnes at sjeik Thanni eier og driver TV-kanalen Al Jazeera, som i flere år har brutt med trenden til de andre sunni-regimenes TV-kanaler ved å gi terrorister medie-hjelp og ved å nedtone alvoret i konflikten mellom sunni-regimene og den sterkt voksende sjia-alliansen (les: Iran-Irak-Syria-Libanon og Jemen, samt i utkanten av horisonten: Nord-Korea).

Omtrent her kan det være fornuftig å snu blikket fra fersk fortid til mulig fremtid.

For spørsmålet er altså om ikke isoleringen av Qatar inngår som et viktig strategisk sjakktrekk i den pågående konflikt-eskaleringen mellom sjia og sunni.

Iran har nå i flere år kunnet skryte av å ha sikret seg kontrollen over fire arabiske hovedsteder i tillegg til sin egen hovedstad Teheran: nemlig Beirut, Damaskus, Bagdad og Sanaa (i Jemen).

Bortsett fra en periode på 1200-tallet har sunniene alltid hatt følelsen av å ha militært overtak over sjia-ene. Men nå føler de seg desperat underlegne. Så underlegne at de til og med ber om godt vær vis-a-vis Israel.

Under toppmøtet i Riyad den 22. mai ble det snakket om å sikre sunniene i Samarbeidsrådet for Gulfen (= lokalt motstykke til NATO) en samlet hær på 500.000 mann til den mulige kommende konflikten med Iran og de Iran-allierte. Donald Trump lovet dem amerikansk støtte i form av svimlende våpenkontrakter, men sa også at de i hovedsak måtte føre selve kampen selv.

Isoleringen av Qatar kan være et betydningsfullt tegn på disse opptrappings-forberedelsene på sunni-siden etter at sjiane i adskillige år har hatt nesten bare fremgang på deres bekostning.

Trump lovet også å hjelpe til med å stenge grensen mellom Irak og Syria for iranske forsyninger til Syria og Hisbolla. Norske, britiske og amerikanske spesialsoldater inntok i den forbindelse tregrense-punktet al Tanf (ved tregrense_punktet mellom Jordan, Irak iog Syria). Det skjedde for ca tre uker siden.

Men Iran har nå svart med å beordre hele al Badr-militsen vestover for å innta de nordlige grense-overgangene og holde dem åpne for fortsatte iranske våpentransporter til Syria og Hisbiolla. Badr-militsen skal etter sigende består av mer enn 30.000 mann.

Følelsen av opptrapping mot en stor regional-konflikt øst i Midtøsten er altså nå sterkt voksende.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt