Spaltist Ida Marie Haugen Gilbert

Skribent og filosof

Doktor Frankensteins vidunderlige nye verden

Når enkle gleder ikke lenger er gode nok, så vet man at man er på feil vei, skriver Mary Shelley i romanen Frankenstein.

Publisert: 4. jun 2017 / 827 visninger.

Jeg ser det for meg i flakkende film: Eureka-opplevelsene Aksel Braanen Sterri får der han sitter som nyfrelst stipendiat på filosofisk­ ­institutt. Han har kommet over en oppskrift på ingredienser til en dydig, lykkelig væren-i-verden: Vi begynner fra en kant og skyller ut livsformørkende egenskaper med fostervannet. Dette må prøves og implementeres i samfunnet. Tjopp, tjopp til Dagsnytt!

Sterri nøler ikke med å ta steget fra teori til ytring. Han griper pennen, den med fjær på, og løper inn til de andre to i trioen som på bloggen sin kaller seg «moralistene». Og vitterlig er det en god tittel på denne moraltrioen av mørkemenn som feller dommer over hvilke liv som er gode, og hvilke som er dårligere og dårligst. Og hva som må til for å gi livsrom til de genetiske grunningrediensene i et godt liv, midt i alt dette ugresset.

Hedonisme

Frasparket kom fra med-moralist og postdoktorand Ole Martin Moens forskningsarbeid. Den produktive filosofen skrev doktorgradsavhandling om hedonisme.

Selv sitter han som husfilosof på P2-programmet Verdibørsen og postulerer verdier ut til folket. Det moralske utgangspunktet til Moen er klart og tydelig: Hvis det fantes en pille som sikret deg et lykkelig liv på alle måter, ville han tatt den. Men inntil et slikt vidundermiddel er brakt fram, må vi nøye oss med å bruke de midler vi her og nå har for hånden: Bioteknologiens muligheter for å bygge idealmodellen – basert på moralistenes personlige fordommer om det gode liv.

Moen heier Sterri til redaksjonene for å meddele sitt Ergo sum til massene. Tredje ledd i trioen, digital forskningsformidler og lederutvikler, ­Marius ­Jones, integrerer kunnskapen i databasen for fremtidens ledere.

Vil gjenoppstå

Personlig haster det nok ikke like mye for Moen. Han skal fryses ned og forhåpentligvis gjenoppstå, som han i vinter snakket om i NRK-programmet Trygdekontoret. Syke vil han sortere, men selv lar han seg ikke sortere ut av verden – ikke engang ved egen død.

Riktignok gjenoppstår han med fare for å være som neandertaler å regne sammenlignet med de nye menneskene i idealsamfunnet han postulerer der fremme. Han håper nok de tar imot ham med åpne armer, når han gir seg til kjenne som opphavsmann til de vitenskapelige fremskritt som grunnla den vidunderlige nye verden han gjenoppstår i.

Kanskje står han attpåtil ansikt til ansikt med statue av seg selv, som «grunnlegger av denne Edens hage», der fremme. Faren er vel større for at han våkner utstilt på museum, eller i et laboratorium for forskning på urmennesket, men den tid, den sorg.

Hvis Sterri og med-moralistene hans på filosofisk institutt får se moralteoriene sine utført i praksis – i stedet for å kultivere sin egen moral ved reelle menneskelige møter – og slår seg sammen med noen doktorer på nabofakultetene – ja, da vandrer snart en mengde serotoninberusede Frankenstein-monstre rundt i korridorene på jakt etter sterkere dose. Prototyper som bevisst er utformet slik at de ikke vekker sympati, siden empatien som ville oppstått i et reelt ansikt til ansikt-møte ville forgifte hele forskningsarbeidet.

Sorteres ut

Så blir de stående disse tre: Moen, Sterri og ­utopien. Men størst blant dem er utopien.

Til sist går det med dem som med doktor Frankenstein. Slik han myrdes av eget skaperverk kjent som «Frankensteins monster», sorteres hele menneskeheten med sin lidelse ut i prosessen med å fremskynde idealverdenen.

En ny himmel og en ny jord får oppstå der fremme, men ingen av dem som lever i dag kvalifiserer til plass i den vidunderlige nye tilværelsen som spirer opp fra moralistene på Blindern anno 2017.

6 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Carl Wilhelm Leo

5 innlegg  670 kommentarer

Over toleransegrensen ?

Publisert 12 måneder siden

Kjerneinnholdet her i innlegget er veldig bra forstått.

Hadde Sterri formidlet sine tanker som privatperson , så hadde han vært fri til det ifølge loven om ytringsfriheten. Som det alltid , og spesielt i dag , er viktig å verne om.

Når han åpenbart formidler dette som "vitenskap", hvor et universitet er tenkt å stå som garantist for tankene som  "akademisk frihet" , og sogar støttes av universitetets rektor - så blir det litt annerledes i forhold til den røde streken for moralbegrepet i vår kulturarv. Og over i noe vårt samfunn ikke ønsker  å befatte seg  med. Og at det reageres er et sunnhetstegn.

Veldig mange blir bekymret for at noen forsøker å flytte den røde streken mot et samfunn flertallet ikke ønsker.

5 liker  
Svar

Siste innlegg

Den svarte slangen
av
Rebecca Solevåg
rundt 3 timer siden / 39 visninger
0 kommentarer
Biskop Currys utopi
av
Vårt Land
rundt 3 timer siden / 65 visninger
1 kommentarer
Til mine ureligiøse venner
av
Åste Dokka
rundt 3 timer siden / 382 visninger
1 kommentarer
Helligdager
av
Ronnie Eckholm
rundt 15 timer siden / 136 visninger
2 kommentarer
Guds hjerte
av
Thor Ivar Hornnes
rundt 19 timer siden / 102 visninger
0 kommentarer
De har seg selv å takke?
av
Odd-Egil Auran
rundt 21 timer siden / 111 visninger
0 kommentarer
Les flere

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Njål Kristiansen kommenterte på
Helligdager
2 minutter siden / 136 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Til mine ureligiøse venner
4 minutter siden / 382 visninger
Hans Ingvald Røed kommenterte på
Regjeringen vil fjerne Odelsloven.
7 minutter siden / 701 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Biskop Currys utopi
19 minutter siden / 65 visninger
Tove S. J Magnussen kommenterte på
Den åpne kroppen
22 minutter siden / 1859 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Åndens mangfold
rundt 1 time siden / 2774 visninger
Dag Løkke kommenterte på
Tegn og undre i den arabiske verden
rundt 1 time siden / 392 visninger
Alf-Erik Hallert kommenterte på
Grundtvigs ambivalente arv
rundt 2 timer siden / 565 visninger
Kjellrun Marie Sonefeldt kommenterte på
Regjeringen vil fjerne Odelsloven.
rundt 2 timer siden / 701 visninger
Rune Holt kommenterte på
Åndens mangfold
rundt 3 timer siden / 2774 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Min entusiasme for Det gamle testamente
rundt 11 timer siden / 255 visninger
Hans Ingvald Røed kommenterte på
Regjeringen vil fjerne Odelsloven.
rundt 11 timer siden / 701 visninger
Les flere