Verdidebatt

50 år siden Israel fikk kontrollen over hele Jerusalem.

Tirsdag 7.juni er det femti år siden israelske soldater gikk inn i Gamlebyen i Jerusalem etter at landet hadde blitt angrepet to dager før av sine arabiske naboland, Egypt,Syria,Jordan og Irak.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jordan hadde okkupert Øst-Jerusalem i 48 og i den anledning etnisk renset byen for jøder. 48 000 jøder ble jaget ut av Øst-Jerusalem da Jordan tok denne delen av byen. 58 synagoger ble rasert og de jødiske gravstedene på Oljeberget ble skjendet. Jødene ble nektet adgang til sine hellige steder i Øst-Jerusalem.

Denne morgenen kom en historisk korrigering etter at byen hadde ligget under forskjellige herskere og nasjoner i lang tid. Disse hadde gjort sitt beste for at jødene  sin arv og historiske tilknytning til Jerusalem skulle fjernes, selv om Jerusalem har vært en jødisk by helt siden David var konge i Israel. En tid som i dag bevitnes i sin helhet gjennom utgravingen av "Davidsbyen" i Jerusalem.

"Verken San Remo vedtaket,den fransk-britiske grensekonvensjonen eller Mandatet holdt Jerusalem eller dens gamleby utenfor da det jødiske folket ble tildelt rettighetene og skjøtet på hele Palestina. Av dette følger at retten til suverenitet over hele Jerusalem utledes av vedtakene til de allierte hovedmaktene i 1920 og ut fra vilkårene i Mandatet som Folkeforbundet og USA godkjente . For Israels krav på hele Jerusalem inkludert gamlebyen , er disse internasjonale bindende lovvedtakene helt sentrale." ( .Fra boken Israels land etter internasjonal lov. Side 54.Forfatter Bjørn Hildrum)

I dag virker det som media i Norge og forøvrig over store deler av Europa har glemt hva som egentlig skjedde før og under seks-dagers krigen i 67. Arabiske statsledere ga før krigen startet og de første dagene under krigen til kjenne i media at Israel snart ville gå over i historien som eget land. Fremst i rekken av arabiske ledere sto Egypts president Gamal Abdal Nasser som startet med utkastelse av FN sine styrker lovlige tilstedeværelse i Sinai, og deretter erstattet disse med egyptiske soldater . Nasser blokkerte også Tiranstredet, noe som han hadde fått beskjed om fra Israel ville bli sett på som en krigshandling.

Israel vant krigen og vi kjenner alle historien om hvordan landet erobret store landområder i denne forsvarskrigen etter å ha slått tilbake alle angrep.

Det ser ikke ut som mediene i Norge vil stille seg i rekken av gratulanter når Jerusalem nå skal markere femti års dagen for Jerusalem sin samling. Virkelighetsoppfatningen om hva som skjedde i 67 ser ut til å ha blitt en helt annen enn det norsk media ga Ola og Kari før, under og etter 67 krigen. Israel hadde også betydelig støtte den gang fra flertallet av politiske partier og Arbeiderpartiet så på krigen som en frihetskamp for Israel. Ap sin gruppesekretær Haakon Lie var også til stede i Jerusalem da israelske soldater erobret gamlebyen og ga sin ubetingede støtte til denne handlingen.

Av artikler som allerede er skrevet de siste dagene om femti-årsdagen ser det ut som Israel egentlig er en brutal okkupasjonsmakt som egentlig okkuperte landområder under krigen i 67 som de snarest må levere tilbake og rette seg etter FN sine resolusjoner, noe som igjen ville ført til Israels undergang.

Sannheten om forsvarskrigen til Israel i 67 er blitt snudd opp ned og løgnen om "okkupasjonen" er blitt gjentatt så mange ganger at mange nå tror at dette er sannheten.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt