Verdidebatt

ER TERRORISME TILDELT FEIL RELIGION?

Kapellan i DNK Narvik, Trond Laksaa er veldig lei av alle som sier at terrorangrep ikke har noe med religion å gjøre. Kapellanen slår fast at det er et faktum at nesten all terror i verden utføres av muslimer (eller i islams navn)

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det er beklagelig når prester går ut i offentligheten med unyanserte og uheldige uttalelser, preget av fordommer, og i tillegg stempler andre religioner i generelle vendinger om terrorisme.

I VL kunne en lese at kapellan Trond Laksaa er veldig lei av alle som sier at terrorangrep ikke har noe med religion å gjøre. Det burde han i utgangspunktet være svært glad for. Terror og voldsbruk har ingen plass eller legitimitet i religioner, Likevel slår Laksaa fast at det er et faktum at nesten all terror i verden utføres av muslimer (eller i islams navn)

Kapellanens hovedpoeng er å vise at man må kunne skrive om terror i islam, uten å trekke frem hva som tidligere er gjort i andre religioners navn - akkurat som det skulle gjøre problemet verre eller bedre? Han konstaterer at nå er det islam som er problemet, Her kunne en med et hjertesukk be med den gamle alminnelige kirkebønn - be for dem som er i åndelig mørke.

Trond Laksaa burde kanskje først virkelighetsorientere seg med noen spørsmål. Oppstår terror og terrorisme av seg selv? Hvem fører krig i midtøsten og påfører befolkningene ufattelige lidelser? I land som Afganistan, Irak, Libya,Syria, Jemen m.fl., hvem har invitert vesten til invasjon og krigføring i disse landene? Her står vestens svøpe frem i all sin grådighet og arroganse. Naturressurjer, olje, makt, brudd og mangel på respekt for alt som heter menneskeverd og menneskerettigheter, bombing av sivilbefolkning, sykehus, barn, unge, eldre.

For hvert terrorangrep som rammer Europa utløses naturlig nok en bunnløs fortvilelse om terrorens grusomheter, og gudene skal vite at det er forferdelig. Men det er påfallende at det sjeldent er spørsmål om hvorfor skjer dette? Det blir vanskelig å ta utgangspunkt i at de fleste i midtøsten er født onde eller at misunnelse, hat m.m. er drivkraften for å ramme vesten. I mangel av svar er det da lettere å ty til religionen og gi islam skylda?

Det er min anbefaling til Laksaa å rette blikket til andre aktører som også fører en grotesk krig i midtøsten. Mange europeiske land er invollvert her, ikke minst gjennom Nato og internasjonale operasjoner. Ved nærmere undersøkelser vil en nok komme frem til at Nato og vestens soldater i flertall er kristne. Er disse også terrorister, eller representerer de den fredselskende elite som gjennom kapitalismen kan utføre terrorisme i en langt mer avansert og effektiv grad, som er motparten fullstendig overlegen i omfang og virkning?

Den vestlige arroganse er en skam og et sivilisasjonsbrudd. Her burde især kirken føle et moralsk ansvar og samvittighet, ikke minst også politiske partier som bærer kristennavnet.  At enkelte prester henger seg på populistiske og fullstendig unyanserte holdninger med skylapper som tydeligvis hindrer både gangsyn og ståsted, må kunne betraktes i ordets rette forstand, som synd.

Her burde kapellanen i Narvik bruke sin energi på å komme seg ut av sitt åndelige mørke, og til en erkjennelse av at han kan ha kommet i skade for å ha tildelt terroristene feil religion.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt