Verdidebatt

Angrep mot kristne

Fredag 26. mai var en ny tragedie for koptisk kristne i Egypt, Kristne som kommer fra land med islam som dominerende religion er mest utsatt for forfølgelse og de trenger mest mulig beskyttelse

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

26. mai var det igjen en ny tragedie for koptisk kristne i Egypt, hvor 29 mennesker ble drept. Mange av ofrene var barn. Ofrene var i buss, minibuss og privatbil på vei til St. Samuel-klosteret nær byen Minya, sør for Kairo.

Koptere har ikke klart å fordøye eller puster ut etter 3 store angrep som ble gjennomført av islamister siden jul, 2016. 29 mennesker ble drept i et terrorangrep ved den koptiske katedralen i Kairo. På selveste Palmesøndag i år ble 45 mennesker drept etter koordinert selvmordsangrep utenfor en koptisk kirke i Alexandria og i en koptisk kirke i Tanta nord for Kairo. De fleste av ofrene var igjen barn og kvinner.

Det var også mange angrep mot kristne i Al-Arish på Sinai-halvøya hvor mange ble drept der de bodde, og mange flere ble drevet i flykt i andre steder i landet. I tillegg til flere serie drap og forsøk for drap mot enkelte kristne personer rundt omkring i landet.

Det som har skjedd på fredag 26. mai i følge bussjåføren og noen andre som har overlevd angrepet, var at ca. 8 - 10 maskerte menn, skjøt mot front dekkene til bussen for å få bussen til å stanse. De skjøt da vilt og tilfeldig mot passasjerene. Deretter kom de om bord på bussen og delte brosjerer om Ramadan og fastetiden. De spurte passasjerene om deres religion, hvor de fikk svar om at de var kristne. Islamistene ba dem da å konvertere til Islam, noe de  nektet. Islamistene tok med seg verdisaker og mobiltelefonene fra ofrene før de drepte dem. Det ble også fortalt at islamistene oppfordret all menn og gutter til å komme ut av bussen, ba dem til å stå i linje og deretter skjøt og drepte dem. Kulene traff noen av kvinner og barn som var satt inn i bussen. Noen ble drept og andre ble såret.

Angrepet kom en dag før begynnelsen av måneden Ramadan, som jihadister vanligvis intensivere sin virksomhet i denne måneden som deres jihad måned.

Hendelsen minner om truslene som ble lansert av organisasjonen Daesh (IS) i begynnelsen av mai måned, at de ville gjennomføre en omfattende krig mot kopterne i Egypt, og kalte sine elementer i ulike provinser for å eliminere kopterne fordi de var "vantro", ifølge dem. I tillegg til spredningen av salafi-ideologi som er anti koptere i noen fylker i sør Egypt.

Det er feil å hevde av norsk media at «Spenningen mellom de kristne og muslimene i Egypt har økt siden kopternes pave ga sin støtte til militærkuppet i 2013, der den demokratisk valgte presidenten Mohamed Mursi ble styrtet».

Koptisk kristne har lidd terror aksjoner mot dem siden 1972 og frem til nå.

Revolusjonen 30. juni 2013, var et folkeopprør mot den totalitær muslimske brorskap regimet. Militæret grep da inn for å støtte folket som består av hele folket både kristne og muslimer.

Islamister har drevet ut kristne og andre minoriteter ut av Midtøsten. Kristne har blitt glemt, forlatt, til og med forrådt av vesten.

Vesten og blant dem Norge gir fortsatt opphold til islamister som har tilknytning til islamistgrupper i følge Minerva.

Kristne for sin tros skyld forfølges, drepes på ulike midler, voldtas, brukes som sexslaver og tvinges til å konvertere til Islam.

Kristne som kommer fra land med islam som dominerende religion er mest utsatt for forfølgelse og de trenger mest mulig beskyttelse.

Norge bør nå vektlegge beskyttelse av kristne og andre minoriteter, og ta dette på alvor på alle politiske styrings nivåer og i alle partier.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt