Spaltist Maryam Trine Skogen

Blogger og student

Eksamen i Ramadan

Ramadan er som 17. mai, jul og Allsang på Grensen samtidig.

Publisert: 22. mai 2017  /  848 visninger.

En kollega spurte meg om jeg klarer å faste under ramadan. Jeg svarte at jeg reiser til hjemlandet, fordi det er lettere der. Å ja, mange gjør det, sa han. Ja, du vet til Tønsberg, sa jeg.

Da lo han godt. Mens hele den muslimske befolkningen går i sakte tempo fortsetter samfunnet rundt oss som før. Det er ikke lov å skofte sine plikter selv om du faster. Ikke engang å være sint, er en fastendes oppførsel verdig.

«Treningsleir»

27. mai starter altså den årlige «treningsleiren» for muslimer med dårlig samvittighet. Det er nå det skal skje. Vi skal bli punktlige i bønnen, dele mer av vår rikdom og be om tilgivelse for alt det vi vet vi gjør feil. Og alt dette mens vi føler vi holder på å tørste og sulte i hjel. Som julekvelden kom på kjerringa er ramadan plutselig her i igjen.

Jeg fyller skapene med ferske dadler, og fornyer abonnementet på arabisk satellitt-TV. Det er i Mekka det skjer, og i Midt-Østen, Asia og gulfen. Muslimer bor over hele verden, men diasporaen søker hjemover i høytidene. Mange tar ut ferie og reiser sørover, hjem til slekt og venner. Dit hvor fasten følger en normal dag, og ikke 19 timer som i Norge.

Vi ser mot de muslimske landene for å bekrefte riktig dato, og vi følger Saudi-Arabia, Tyrkia, Pakistan eller Iran når det kommer til religiøse autoriteter. Jeg som ikke har opplevd ramadan i et muslimsk land knytter meg til den muslimske verden via venner, moskéene og satellitten ATN. Hundrevis av arabisktalende kanaler viser koranresitasjon, egne såpeserier laget for ramadan, familieunderholdning med musikk, og hjemme-hos-reportasjer.

Og livestream med bønn fra Mekka og Medina. I disse landene er det pyntet til ramadan med masse utelys og girlandere, og med spesielle tilbud i butikkene. På kveldstid er det folkevandring til parkene hvor det holdes fellesmåltid for alle som har fastet. Det sosiale er en viktig del av fastemåneden. Ramadan er som 17. mai, jul og Allsang på Grensen samtidig. Både religiøse og kulturelle muslimer deltar. Det er nærmest umulig å la være når alle andre gjør det. Det ligger helt klart en forventning om at alle som har tatt religionen lite seriøst nå strammer seg opp.

Paralellverden

Hver kveld når jeg legger ut en plastduk på stuegulvet og fyller den med skåler med orientalsk mat trer jeg inn i en parallellverden. Duftene, lydene, lysene, smakene og gjestene som kommer sent på kvelden for å spise sammen, skaper en levende ramadan. Etter litt krydret marokkansk suppe med varmt brød og noen oliven til er jeg så lykkelig og trøtt at jeg nesten ikke klarer å reise meg opp fra gulvet igjen.

Men da skal vi be. Og vi har litt å holde på med for både kveldsbønn, nattbønn og den spesielle ramadanbønnen som tar opptil halvannen time skal utføres. Noen ganger drar vi til byen og ber den i
moskéen ved midnattstid.

Og vi skal spise mer i flere etapper. Vannmelon er å godt å ha, den er både søt og inneholder mye væske. Dadler gir hjernen rask glykose når den har gått på lavgir lenge. Vi føler oss flinke. Sterke. Stolte og ydmyke.

Jeg har tidligere prøvd å spise tradisjonell norsk mat under ramadan, og uten å pynte noe spesielt. Det er akkurat like lite hyggelig som å spise mikromat på jul­aften i joggebukse. Det er stemningen som gir glede, og den skaper vi på mange forskjellige vis. Jeg leser en del av Koranen hver dag, på arabisk, stotrer meg frem og sjekker oversettelsen på engelsk. Lytter til en proff og finner ut at jeg har uttalt halvparten feil. Men føler meg fortsatt veldig flink.

I fjor ba min syriske flyktningvenn meg om å resitere høyt. Det tok halve natta. De andre dagene ble det han som leste. Vi skal tross alt rekke å få i oss frokost før sola står opp i tre-tiden.

Samhold

De siste ti dagene flytter jeg inn i moskéen. En liten gruppe med kvinner samles for å be sammen, sove sammen og spise sammen. Med enkle forhold må jeg skru av min vanlige standard, og innstille meg på et annet sted, en annen tid og et annet liv. Å sitte her på gulvet sammen med kvinner fra hele verden og finne felles glede gir et utrolig sterkt samhold. De gode samtalene og den støtten vi gir hverandre er helt uforglemmelig.

I år har jeg eksamen i ramadan. Jeg håper det blir en velsignelse. Og at jeg hjernen har noenlunde omdreining de første timene av dagen.

Først publisert i spalten Fra sidelinjen, Vårt Lands papirutgave 22. mai 2017.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Tor Egil Hansen

11 innlegg  566 kommentarer

Da vil jeg gi deg en utfordring.

Publisert over 2 år siden
Maryam Trine Skogen. Gå til den siterte teksten.
Jeg leser en del av Koranen hver dag, på arabisk, stotrer meg frem og sjekker oversettelsen på engelsk

Hva tenker du når du leser disse to versene?

Det første verset er om Jesus.

- 3:49 And [make him] a messenger to the Children of Israel, [who will say], 'Indeed I have come to you with a sign from your Lord in that I design for you from clay [that which is] like the form of a bird, then I breathe into it and it becomes a bird by permission of Allah .

- 22:73 Indeed, those you invoke besides Allah will never create [as much as] a fly, even if they gathered together for that purpose. 

Er dette første verset et signal fra Gud/Allah om at Jesus er Gud? Legg merke til at det er Jesus som skaper fuglen!

4 liker  
Kommentar #2

Geir Wigdel

26 innlegg  2088 kommentarer

Litt vel euforisk

Publisert over 2 år siden

dette. Det kan muligens unnskyldes med at det er skrevet av en konvertitt. Nyfrelste har en tendens til å gå litt av skaftet. Sammenligningen med 17. mai er en (grov) nedvurdering av nasjonaldagen. Sammenligningen med julaften er en tilsvarende forflating av det kristne, og "allsang ved grensen er et forsøk på ran av norsk folkelighet. Nei, dette var flaut og tjener i alle fall ikke til å heve status for islamske skikker. For vi vet at dette ikke er edruelig, selv om muslimer bør være nettopp det.

3 liker  
Kommentar #3

Per Steinar Runde

216 innlegg  2476 kommentarer

Debattinnlegg?

Publisert over 2 år siden

Vårt Land gjev hovudoppslaget, ikkje til eit debattinnlegg, men til propaganda for islam. Dette er i tråd med ein langvarig trend for promotering av denne kvasireligionen. Ein kan undre seg over kva dette har å gjere i ei avis som vart grunnlagt for å fremje kristendom og fedrelandskjærleik.

11 liker  
Kommentar #4

Kåre Kvangarsnes

10 innlegg  932 kommentarer

Publisert over 2 år siden

Det forheld seg vel slik at Vårt Land meiner at vi kristne har mykje å lære av muslimsk ramadanfeiring, ikkje minst deira gjerningstrelldom for å tilfredstille den kompromisslause guden sin som krev at dei skal faste og forsake for ei stakka stund alt som er ureint og vederstyggjeleg i Allah sine auge. Slik kan dei gjere seg verdige for ein nidkjær Allah. For kristne som vil gjere seg verdige framfor Gud, er det nok mykje som freistar  i lovtrelldomens ramadan. Jau, her er det mykje å lære...

3 liker  
Kommentar #5

Morten Slmonsen

34 innlegg  1305 kommentarer

Publisert over 2 år siden
Geir Wigdel. Gå til den siterte teksten.
Sammenligningen med 17. mai er en (grov) nedvurdering av nasjonaldagen. Sammenligningen med julaften er en tilsvarende forflating av det kristne, og "allsang ved grensen er et forsøk på ran av norsk folkelighet.

Det var da voldsomt til meningspoliti. 17. mai er jo bare å klappe oss selv på skulderen for et vellykket prosjekt (nasjonen Norge), mens Ramadan er jo et aktivt forsøk på å bli et bedre menneske? Jeg synes hun klarte å beskrive dette på en måte som gjør at jeg skjønner at dette kan appellere, så skjønner ikke helt reaksjonene hun får.

Kommentar #6

Kåre Kvangarsnes

10 innlegg  932 kommentarer

Meiningspoliti?

Publisert over 2 år siden
Morten Slmonsen. Gå til den siterte teksten.
Det var da voldsomt til meningspoliti.

Det må vel vere mulig å kritisere at Vårt Land til  stadig  framhever innlegg som har med muslimsk religionsutøving å gjere, utan å kalle ein slik kritikk for at ein vil vere meiningspoliti. For eigen del så går min kommentar ut på at ramadandyrkinga står i grell kontrast til den kristne bodskapen om at vi er frie menneske som ikkje skal undereggje oss menneskelege eller religiøse  lover og reglar for å ville framstå verdige for Gud. Vi er frigjorde frå Lovens trelldom, men stoler og trur i staden på Jesu forsoningsverk for våre synder. Å fremje islam slik Vårt Land gjer, er å fremje trelldom og ufridom. Ei avis som er bygd på kristendommen, bør i så måte  vere meir kritisk og mindre redd for å ta eit oppgjer med ein religion som står i sterk motsetnad til eit kristent syn.

3 liker  
Kommentar #7

Geir Wigdel

26 innlegg  2088 kommentarer

La meg presisere

Publisert over 2 år siden

at mitt innlegg verken var kritikk mot islam eller ramadan-skikker. Jeg ville bare peke på at en bør forvente et minimum av kvalitet hos en fast skribent i VL. Kvangarsnes sin karakteristikk av islam som "gjerningstrelldom" kan en forstå som motsetning til en kristendom der en kan gjøre det en finner for godt til enhver tid.

Kommentar #8

Kåre Kvangarsnes

10 innlegg  932 kommentarer

Publisert over 2 år siden
Geir Wigdel. Gå til den siterte teksten.
Kvangarsnes sin karakteristikk av islam som "gjerningstrelldom" kan en forstå som motsetning til en kristendom der en kan gjøre det en finner for godt til enhver tid.

Fritt tolket av Wigdel

Kommentar #9

Roald Øye

275 innlegg  2311 kommentarer

Vårt Land, en kristen dagsavis?

Publisert over 2 år siden
Per Steinar Runde. Gå til den siterte teksten.
Vårt Land gjev hovudoppslaget, ikkje til eit debattinnlegg, men til propaganda for islam. Dette er i tråd med ein langvarig trend for promotering av denne kvasireligionen. Ein kan undre seg over kva dette har å gjere i ei avis som vart grunnlagt for å fremje kristendom og fedrelandskjærleik

Vi har bare en sann kristen dags- og riksavis i Norge nå, og det er Dagen. Klassekampen og Vårt Land er nyttige informasjonskilder for folk som sympatiserer med den liberale og sekulære venstresidens politiske og kulturåpne ideologi. Som langvarig  abonnent på alle tre riksavisene kan jeg ikke greie meg uten Dagen -  for ikke å bli offer for ensrettingen som rår i samfunnet på mange områder.  

Det forteller meg mye om et kristenmenneske som sier at hun eller han ikke vil ta i Dagen uten med en ildtang. Du kristenmenneske, prøv Dagen i noen uker! Den gir alternativer til den rådende narrativ på mange områder.

3 liker  
Kommentar #10

Daniel Krussand

20 innlegg  2002 kommentarer

Ramadan

Publisert over 2 år siden

Trine Skogens fortelling om ramadan som hun nå feirer er faktisk en vakker fortelling.  At dette fenger mennesker er forståelig ut fra vår iboende lengsel etter å behage en Gud.  Muslimene har jo ikke Faderen Sønnen og Ånden, og tror ikke på Jesu offer for synden.

Skogens vakre faste og fest med sine trosfeller blir derfor mest sørgelig for oss kristne.  Allah elsker jo ikke mennesker.  

Kommentar #11

Knut Nygaard

487 innlegg  6965 kommentarer

Kill først - så ramadan

Publisert over 2 år siden

Dagens drap av kristne - 24 drept og 25 såret.  Er det noen som skulle være velkomne iblant oss, så er det koptiske kristne.  Nå har det vært mye jakting på kristne blant muslimer i Egypt.  Palmesøndag ble 27 drept i Kairo og 17 i Alexandria.  Kristne koptere anses som fritt vilt - 7 personer er skutt og drept i løpet av en måned.  Ideologien i islam er fylt med blod, terror. død og fordervelse - den er uønsket iblant oss.  

Så er det snart ramadan - om noen faster fra å drepe kristne gjenstår å se.

http://www.bt.no/nyheter/utenriks/24-drept-i-angrep-mot-buss-med-kristne-i-Egypt-334954b.html

2 liker  
Kommentar #12

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Vårt Land fremhever islam.

Publisert over 2 år siden

På femte dagen står dette innlegget som LESETIPS her på VD.
Gad vite hva som er tanken bak.

3 liker  
Kommentar #13

Greta Aune Jotun

163 innlegg  1181 kommentarer

Publisert over 2 år siden
Per Steinar Runde. Gå til den siterte teksten.
Vårt Land gjev hovudoppslaget, ikkje til eit debattinnlegg, men til propaganda for islam. Dette er i tråd med ein langvarig trend for promotering av denne kvasireligionen. Ein kan undre seg over kva dette har å gjere i ei avis som vart grunnlagt for å fremje kristendom og fedrelandskjærleik.

Å ja, Vårt Lands opprinnelige linje er en saga blott - ; avsporingen er et trist skue. Om avisens eiere, styre og redaktører hadde elsket Kristus mer enn "keiseren", ville innholdet og prioriteringene vært annerledes. Nå tydeliggjør de til stadighet at de er i  "keiserens" tjeneste. 

For Kristus lærte: "Så gi da keiseren hva keiserens er, og Gud hva Guds er"! (Jf. Matt. 22:16-21)

1 liker  
Kommentar #14

Gunnar Søyland

18 innlegg  2558 kommentarer

RAMADAN, FASTE OG SIKKERHET.

Publisert over 2 år siden

Nå ved inngangen til Ramadan burde samfunnet fokusere på sikkerhet. Ramadankulturen er også en sikkerhetsrisiko. Muslimer i jobber der årvåkenhet er viktig burde bli pålagt å ta ut sommerferien sin under Ramadan.

Av rene HMS-årsaker...

1 liker  

Mest leste siste måned

Glansbilder av Sjømannskirken?
av
Arnfinn Eng
22 dager siden / 1828 visninger
Servietter og skam
av
Merete Thomassen
14 dager siden / 1589 visninger
Tenåringstrass i regjeringen
av
Usman Rana
22 dager siden / 1566 visninger
Idiotforklarer kristen høyreside
av
Espen Ottosen
21 dager siden / 1497 visninger
Ord som truer vår religionsfrihet
av
Trond Bakkevig
13 dager siden / 1395 visninger
En samfunnsskapende kraft
av
Berit Hustad Nilsen
15 dager siden / 1343 visninger
Hva skjer Hanvold?
av
Bendik Storøy Hermansen
11 dager siden / 1257 visninger
Stolthet er undervurdert
av
Magne Nylenna
26 dager siden / 1164 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere