Leder

Gi kirken fondet tilbake!

Når statskirken er opphørt, bør verdiene tilbakeføres.

Regjeringen har startet arbeidet med en stortingsmelding om Opplysningsvesenets fond (OVF), meldte Vårt Land tidligere denne uka. Dermed brygger det opp til dragkamp om det som ofte omtales som «Den norske kirkes pengebinge».

Tom Hedalen i Human-Etisk Forbund løfter enda en gang fram det påståtte behovet for livssynsnøytrale seremonirom og mener at hele eller deler av fondet kan brukes til dette. Ingrid Rosendorf Joys i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn mener noe av fondet bør gå til informasjon og forskning rundt tros- og livssynsmangfoldet i landet. Et betydelig mindretall i Senterpartiet vil slakte fondet og gi det «tilbake» til kommunene.

De sterke meningene om OVF skyldes trolig forestillingen om lett tilgjengelige midler, men det er det altså ikke. For det første er det ingen pengebinge: Her er det lite kontanter, men desto mer eiendom – blant dette mye vanskelig omsettelig skog- og landbrukseiendom. Verdien ble ved årsskiftet anslått til 3,55 milliarder kroner.

For det andre er det i beste fall uklart hvem som eier fondet: Kirken får riktig nok avkastningen – 115,3 millioner i fjor – men det er regjeringen som utnevner fondets styre. Samtidig kan ikke regjeringen gjøre hva de vil med det. Da ny tomtefestelov gjorde at verdier fra fondet tilfalt tilfeldige tomtefestere rundt i landet, påla Høyesterett staten å betale erstatning til fondet. Fondet skal brukes til det Grunnloven sier at det skal brukes til: «geistlighetens beste og til opplysningens fremme», fastslo domstolen i 2010.

– Når nå Den norske kirke og staten har skilt lag, er det ingen grunn til at regjeringen fortsatt skal eie det, uttalte direktør i Kirkerådet, Jens-Petter Johnsen, til Vårt Land i går. Han har rett av minst to grunner: OVF består av eiendom som ble beslaglagt da statskirken ble etablert under reformasjonen. Når statskirken er opphørt, bør verdiene tilbakeføres.

For det andre oppfattes OVF som et kirkelig fond, og det er Den norske kirke som får en omdømmeripe i lakken hver gang lokalavisene skriver om huseiere som hisser seg opp over økt tomteleie. Det ville ha vært ryddigere dersom kirken kunne vurdere forvaltningen av fondet i et helhetsperspektiv.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder