Jonas Jakobsen

Phd., universitetslektor i filosofi
1    0

Det er noe galt med den måten ulikhet produseres, legitimeres og opprettholdes på i dagens ­globaliserte økonomi.

Om det er noe galt med ulikhet?

Publisert: 19. mai 2017 / 387 visninger.

Ifølge Oxfams årlige rapport eier de åtte rikeste i verden nå like mye som den fattigste halvdelen av verdens ­befolkning. World Economic Forum peker i sin risikorapport for 2017 på ulikhet som en hoved-kilde til politisk uro og ustabilitet. Men er det egentlig noe galt med ulikhet, moralsk sett? De rike har vel tjent sine penger på ærlig vis, skapt tusenvis av arbeidsplasser, betalt enorme summer i skatt, og kanskje drevet med veldedighetsarbeid?

Peter Singer. Ifølge filosofen Peter Singer er det noe galt med ulikhet så lenge tusenvis dør av sult hver dag, mens ­andre har mer enn nok. Singer ber oss vurdere følgende tankeeksperiment: Bob har en bil som gir ham mye glede og innhold i ­livet. Han elsker å kjøre og vedlikeholde den. Dessuten er bilen den eneste­ form for pensjonsoppsparing han har. En dag parkerer han bilen ved enden av et jernbanespor og går en tur langs skinnene. Plutselig ser han at et løpsk tog uten passasjerer raser mot bilen hans. Han oppdager at han kan trekke i et håndtak og skifte spor før toget rammer bilen, men på det andre sporet skimter han et lite barn som sitter og leker. Bob minner seg selv på at han jo ikke har plassert barnet på togskinnene. Han trekker ikke i håndtaket. Bilen reddes og barnet dør.

Mener du at Bob gjorde noe moralsk galt ved å prioritere et materielt gode fremfor et barns liv? Svaret synes innlysende. Singer påpeker imidlertid at vi – i prinsippet – gjør det samme hver eneste gang vi kjøper et nytt forbruksgode. Vi lar noen dø, akkurat som Bob, hver gang vi kjøper nytt skiutstyr eller pusser opp huset vårt, fremfor å overføre beløpet til humanitære organisasjoner som vi vet redder liv. Vi har den informasjonen vi trenger for å redde liv, men gjør det ikke. Vi slår oss til ro med at vi gir noe, for eksempel via skatten vi betaler.

Effektiv altruisme. Ifølge Singer finnes det ingen moralsk ­relevant forskjell på det å drepe noen, og det å la noen dø. Han mener derfor at all inntekt utover det livsnødvendige bør gis bort, og er selv aktiv i organisasjonen Effective altruism for folk som ønsker å donere pengene sine mest mulig effektivt.

Singer utfordrer vår vanlige­ moralske selvforståelse, og tvinger oss til å reflektere over de unnskyldninger vi lager for ikke å dele med andre av overskuddet vårt, for eksempel at de som lider, er langt borte, at de har en annen hudfarge eller ­religion, eller at nødhjelp ikke er ’effektivt’. Mange mener likevel at Singers teori er for kravstor og urealistisk. Andre mener han overser sosiale, politiske og kulturelle årsaker til fattigdom, og legger for mye vekt på privatpersoners ansvar fremfor politiske løsninger.

Vi trenger imidlertid ikke overbelaste individet som ­moralsk aktør for å peke på ulikhet som en strukturell urettferdighet i dagens økonomiske og politiske systemer. For eksempel er det slik at man i dag blir rik simpelthen av å være rik. På tross av at verdens rikeste mann, Bill Gates, har gitt enorme summer til veldedighet, har han likevel fordoblet sin formue etter han gikk ut av Microsoft. Det er noe galt med et system der mange sliter i krevende jobber uten å ha råd, mens andre blir rikere og rikere av å være rike. Noen av de rikeste, slik som Gates, ønsker derfor selv å betale mer i skatt.

Arveskatten. Et annet problem er at rikdom i stigende grad er noe man arver eller blir født inn i, ikke et produkt av ­arbeidsinnsats. 500 personer vil i løpet av de neste 20 år ­videregi 2,1 billioner dollar til sine arvinger – et beløp som overstiger Indias bruttonasjonalprodukt. Donald Trump arvet 100 millioner dollar fra faren sin. Et hovedpoeng i Thomas Pikettys nyklassiker – Kapitalen i det 21. århundre – er at privat formue har mer og mer å si for velstanden vår, lønnsinntekt mindre og mindre. Piketty mener derfor vi bør beskatte formue og arv mer, og inntekt mindre, og han stiller seg uforstående til den norske regjeringens nylige avskaffing av arveskatten.

Hva er galt – moralsk sett – med et system som i høy grad belønner de som allerede har? Med filosofen John Rawls kan vi svare at sosial klasse er ­moralsk ­arbitrær: ingen fortjener å bli født med rike foreldre – eller med fattige – og ingen bør derfor i prinsippet straffes eller belønnes for det. Det betyr ikke at alle skal ha det samme, eller at konkurranse og forskjellighet ikke kan være bra. Men forskjeller i inntekt bør være regulert gjennom et system som sikrer sjanselikhet for alle, og som er til fordel for de dårligst stilte. Dermed bør staten kompensere de som har hatt uflaks, for eksempel i form av å være født inn i en familie med lite sosial eller økonomisk kapital. Stikk i strid med dette vil Trump nå vil gi de superrike enda flere skattelettelser, og oppheve helseforsikringen til millioner av amerikanere.

Fastholder spiral. Tilhengere­ av velferdsstaten er normalt sympatiske til prinsippet om omfordeling til de dårligst stilte innen nasjonalstatens grenser. Men hva med den ulikheten som går på tvers av landegrenser og nasjonalitet?

Hvis vi anvender Rawls’ prinsipper på det globale området, ser vi at de institusjoner som ­regulerer den globale økonomien verken tilfredsstiller kravet om sjanselikhet, eller kravet om at ulikheter må være til fordel for de dårligst stilte.

Thomas Pogge har for eksempel vist hvordan rike land bruker sin forhandlingsmakt til å ­definere spilleregler for den globale økonomien som bidrar til å fastholde utviklingsland i en spiral av dårlige styreformer og fattigdom. I boka Blood Oil ­demonstrerer Leif Wenar de tragiske konsekvensene av at vestlige land fortsetter å kjøpe produkter fra diktaturer som stjeler naturresurser fra sine egne borgere. Det er tyvegods vi kjøper.

Med andre ord, det er ikke noe galt med ulikhet i seg selv, men det er noe galt med den måten ulikhet produseres, legitimeres, og opprettholdes på i dagens globaliserte økonomi.

Jonas Jakobsen

Universitetslektor i filosofi, UiT – Norges Arktiske Universitet

1 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5346 kommentarer

Det er ikke noe galt med ulikhet

Publisert 8 måneder siden
Jonas Jakobsen. Gå til den siterte teksten.
Ifølge filosofen Peter Singer er det noe galt med ulikhet så lenge tusenvis dør av sult hver dag, mens ­andre har mer enn nok

Vi er alle forskjellige. Det som er viktig er at penger kommer i sirulasjon.

Vi kan sammenligne det med kroppen. Hvis blodet ikke kommer i sirkulasjon, dør du. Hvis ikke det er sirkulasjon, betyr det ikke så mye hvor blodet måtte befinne seg. Hvis blodet er helt likt fordelt i kroppen hjelper det ikke så mye hvis du ikke har sirkulasjon.

Derfor er det viktig med fagforeninger. Hvis "middelklassen" ikke har penger, kan de ikke kjøpe varer og bedriftene går konkurs.

Problemet er der penger hoper seg opp. Det er som en blodpropp, og det er dødelig. Det er mye politikk, både på høyresiden og venstresiden som virker, og ikke virker. Det viktige er at penger kommer i sirkulasjon.

I Oslo, f.eks, burde en ikke ha eiendomsskatt på den første boligen du eier, men en progressiv boligskatt på de neste boligene du har. Da kan du få vekk problemet med at folk sylter penger ned i boliger. En annen ting er at det burde bygges flere boliger. Oslo er jo 90% skog!

Flatere skatt burde også være en god ting. Mange tjener mye penger uten å betale skatt, fordi de kan skrive av ting. Detter er uproduktivt arbeid som en haug med advokataer og økonomer driver med.

Alle bør se programmet med Robert Reich, som ligger på NRK sine nettsider.

3 liker  
Svar
Kommentar #2

Øyvind Holmstad

180 innlegg  636 kommentarer

Gå til Bongard og bli vis

Publisert 8 måneder siden
Svar
Kommentar #3

Øyvind Holmstad

180 innlegg  636 kommentarer

Kapitalismens livstruende økonomi

Publisert 8 måneder siden
Svar
Kommentar #4

Øyvind Holmstad

180 innlegg  636 kommentarer

Bill Gates’ milde gaver til hvem?

Publisert 8 måneder siden

http://steigan.no/2014/11/16/bill-gates-milde-gaver-til-hvem/

"Dette viser at gavene fra Gates ikke er så milde som de gir inntrykk av. For det første har han gitt bort pengene til en stiftelse han sjøl kontrollerer, og så bruker han 95% av stiftelsens penger til formål som gir stiftelsen profitt og styrker noen av verdens kapitalistiske verstinger. Gavene bruker han i stor grad på å fremme agrobusiness, drive politisk påvirkning og legge til rette for GMO. Det han gir til virkelig eksisterende bønder blir for skillemynt å regne.

Men i Norge mottas han som en kongelig av kronprins Haakon og av statsministrene Stoltenberg og Solberg, og han på sin side er smart nok til å rose dem, slik at de blir enda lettere å bruke. – Jeg ble veldig godt kjent med Jens Stoltenberg. Han har vært fantastisk å jobbe med. Uansett hvem som styrer i Norge, ønsker vi å ha et veldig sterkt partnerskap, sier Gates.

Og så var det skattefritaket da…

De milliardene Gates gir til sin egen stiftelse er skattefrie, så da kan man begynne å diskutere om det i det hele tatt er gitt noen gave, eller om han har flyttet pengene fra en lomme til en annen."

1 liker  
Svar

Siste innlegg

TRO
av
Hege Anita Aarvold Flottorp
rundt 5 timer siden / 86 visninger
0 kommentarer
Hev stemmen
av
Tove S. J Magnussen
rundt 7 timer siden / 99 visninger
1 kommentarer
KIRKENS UNGE
av
Øystein Magelssen
rundt 8 timer siden / 83 visninger
1 kommentarer
Hvorfor Kvekerne?
av
Hans Morten Haugen
rundt 9 timer siden / 89 visninger
0 kommentarer
Konfliktsky fredsbyggere
av
Ingrid Vik
rundt 12 timer siden / 300 visninger
0 kommentarer
Blågrønn trospolitikk
av
Vårt Land
rundt 12 timer siden / 114 visninger
0 kommentarer
Drikkeukulturen
av
Erling Rimehaug
rundt 20 timer siden / 389 visninger
3 kommentarer
Les flere

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

TRO
av
Hege Anita Aarvold Flottorp
rundt 5 timer siden / 86 visninger
0 kommentarer
Hev stemmen
av
Tove S. J Magnussen
rundt 7 timer siden / 99 visninger
1 kommentarer
KIRKENS UNGE
av
Øystein Magelssen
rundt 8 timer siden / 83 visninger
1 kommentarer
Hvorfor Kvekerne?
av
Hans Morten Haugen
rundt 9 timer siden / 89 visninger
0 kommentarer
Konfliktsky fredsbyggere
av
Ingrid Vik
rundt 12 timer siden / 300 visninger
0 kommentarer
Blågrønn trospolitikk
av
Vårt Land
rundt 12 timer siden / 114 visninger
0 kommentarer
Drikkeukulturen
av
Erling Rimehaug
rundt 20 timer siden / 389 visninger
3 kommentarer
Les flere

Siste kommentarer

Torgeir Tønnesen kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
28 minutter siden / 425 visninger
Oddbjørn Johannessen kommenterte på
Presidentens kulisser
37 minutter siden / 1135 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Aulen, Augustin og forsoningslæren
40 minutter siden / 349 visninger
Øyvind Holmstad kommenterte på
Hva skjedde med den hvite by ved Mjøsa?
rundt 1 time siden / 708 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Aulen, Augustin og forsoningslæren
rundt 1 time siden / 349 visninger
Kjell G. Kristensen kommenterte på
Guds Lam
rundt 1 time siden / 361 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Presidentens kulisser
rundt 1 time siden / 1135 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 1 time siden / 425 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 1 time siden / 425 visninger
Jostein Sandsmark kommenterte på
MØRKRET, DØDEN OG DET VONDE - GUD, LJOSET OG LIVET
rundt 2 timer siden / 2195 visninger
Geir Wigdel kommenterte på
Viktige Venstre-gjennomslag i ruspolitikken
rundt 3 timer siden / 235 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
MØRKRET, DØDEN OG DET VONDE - GUD, LJOSET OG LIVET
rundt 3 timer siden / 2195 visninger
Les flere