Trygve W. Jordheim

108    132

Kvalitet koster – også i kirken

Mens titusenlappene flyr ut til fest, bunad og gaver, må kirken svare på om en ukes leir med kost, losji og opplegg virkelig må koste 3.000 kroner.

Publisert: 18. mai 2017 / 3550 visninger.

Like årviss som konfirmasjonen selv, er diskusjonen om hvorvidt konfirmasjonsundervisningen i Den norske kirke egentlig er så gratis som den skal være. Denne uka var det NRK Sørlandet som tok en ringerunde til menigheter over hele landet for å høre hva det koster å være leirkonfirmant. Prisene varierer mellom 1.400 og 3.900 kroner.

Så da er det ikke gratis å være konfirmant likevel? Jo da. Alle menigheter tilbyr et enklere opplegg der man bare betaler noen hundrelapper for undervisningsmateriell. De som ikke kan ­eller vil bruke penger på leir, kan velge­ dette. På den ­andre ­siden kan man hevde at gratiskonfirmasjon er så mye kjipere enn leirkonfirmasjon at det for de fleste ikke framstår som et reelt alternativ.

– Må være attraktivt nok

I realiteten handler pengediskusjonen derfor om hva som er greit, ikke hva som er lov. I Flekkefjord koster konfirmasjonsopplegget – dersom man velger en ukes leir i Telemark inkludert besøk i Bø Sommarland – 3.000 kroner. Det er «i grenseland når det gjelder pris», innrømmer menighetsrådsleder Birger Vegge overfor NRK. Men på den andre siden:

– Vi må ha et tilbud som er a­ttraktivt nok, og det innebærer en leir i Telemark, der 50 prosent av konfirmasjonsundervisningen foregår, sier han.

Fungerende biskop i Agder og Telemark, Bjarne Sveinall, synes 3.000 kroner er for mye. Men er det egentlig det – for en ukes kost og losji, variert opplegg fra morgen til kveld inkludert undervisning fra folk med minst fem års utdanning? Eller er det bare noe som kirkeansatte har vent seg til å svare når journalister spør, fordi de tenker at det mest strategiske er å fremstå ydmyke når vinklingen uansett blir at konfirmasjon er så dyrt?

Tøffere konkurranse om konfirmantene

Å «stå for presten» i mai etter et år med ukentlig kveldsundervisning på ­menighetskontoret, tilhører fortiden de fleste steder. Kirkens monopolsituasjon er også historie. Konkurransen – først og fremst fra Human-Etisk Forbund – kombinert med generelt høyere forventninger til ganske mye her i livet, er bakgrunnen for de siste tiårenes utvikling på feltet.

Konkurransen har skjerpet kirkens ansatte og frivillige. Mange menigheter har laget opplegg som er så gode at det er ryktet om den kule konfirmasjonstiden, ikke bestemødres forventninger, som sørger for at det blir en trend å velge kirkelig konfirmasjon også blant det neste kullet med 15-åringer.

Men dette koster altså penger, i likhet med mye annet som er gøy, slik som for eksempel musikkfestivaler i Danmark, fotball­turneringer i Sverige, korpstur til Spania eller en dag i Dyreparken. Det tilbakevendende søkelyset på hva det koster å dra på konfirmasjonsleir, har en implisitt «børs og katedral»-moralisme­ som hopper bukk over det inn­lysende faktum at alt koster – særlig kvalitet – også i kirken.

Bruker store summer

I 2015 meldte Aftenposten, med Danske Bank og TNS Gallup som kilde, at en «vanlig» konfirmasjon koster foreldrene 20.000-30.000 kroner, inkludert gave. 5 prosent av familiene bruker mer enn 50.000 kroner på festen. I lys av dette er det et paradoks at noen hundrelapper fra eller til for selve konfirmasjonsopplegget skal være en stor sak.

Den åpenbare innvendingen mot mitt resonnement er at snittforbruket er uinteressant – og prisen på kirkens opplegg desto mer interessant – for dem som ikke har råd til en stor fest med dyre gaver. Vi vet at flere Nav-kontorer innvilger støtte til konfirmasjonsfest for noen familier.

Menighetene har imidlertid et meget bevisst forhold til at norske husstander har ulik økonomisk handlefrihet. Jeg har aldri hørt om et menighetsråd som ikke gladelig og diskret betaler leiren for dem som ikke har råd selv.

Bunadsindustri og kjøpesterke foreldre

Hvis det er noen som fortjener kritiske spørsmål knyttet til prisen på konfirmasjon, er det ikke først og fremst en kirke som gjør så godt den kan for å holde kostnadene nede. Noen menigheter krever til og med matpenger fra de frivillige lederne som de er helt avhengig av på leir.

Derimot er det mye å si om hvordan for eksempel bunads­industrien, elektronikkbransjen og en stadig mer kjøpesterk foreldre- og besteforeldregenerasjon bidrar til å holde liv i og forsterke koblingen mellom penger og det ritualet som en gang i tiden markerte overgangen til voksenlivet.

Men det blir det jo ingen «børs og katedral»-vinkling av.

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Daniel Krussand

5 innlegg  1178 kommentarer

Voksen-fest.

Publisert 11 måneder siden

Kirkens konfirmasjon er en fest for å markere overgang fra ungdom til "nesten voksen".  Det samme gjelder HEF's opplegg.  Fjortenåringer er formbare og mottagelige.  Tradisjonen er slik sett god, men den hører ikke hjemme i kristen tro.  Dette fordi ungdom skal læres opp av foreldrene til å tro på Gud.  Så blir de kristne i kraft av evangeliet.  Så blir de døpt og følger frelseren Jesus som Herre.  Kirkens opplegg er ubibelsk fra "dåp" via "trosopplæring" til bekreftelse av ikke dåp og (oftest) ikke tro.  Tragisk.  Men en fest for ungdom i 9-ende klasse er fint.

1 liker  
Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Tore Olsen kommenterte på
Ser du ulven?
3 minutter siden / 7963 visninger
Runar Foss Sjåstad kommenterte på
Ser du ulven?
5 minutter siden / 7963 visninger
Anne Elisabeth Skogøy Fjellstad kommenterte på
Ser du ulven?
8 minutter siden / 7963 visninger
Anne Elisabeth Skogøy Fjellstad kommenterte på
Fordekt rasisme
18 minutter siden / 349 visninger
Runar Foss Sjåstad kommenterte på
Ser du ulven?
23 minutter siden / 7963 visninger
Runar Foss Sjåstad kommenterte på
Ser du ulven?
28 minutter siden / 7963 visninger
Runar Foss Sjåstad kommenterte på
Ser du ulven?
38 minutter siden / 7963 visninger
Tore Danielsen kommenterte på
9. April vil aldri skje igjen!
rundt 1 time siden / 483 visninger
Jostein Sandsmark kommenterte på
Ser du ulven?
rundt 1 time siden / 7963 visninger
Jostein Sandsmark kommenterte på
Ser du ulven?
rundt 1 time siden / 7963 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Ser du ulven?
rundt 1 time siden / 7963 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Ser du ulven?
rundt 1 time siden / 7963 visninger
Les flere